Buna ziua! As avea si eu nevoie de cateva lamuriri, va rog!
ca sa incep cu inceputul...tatal meu a decedat in 2010, eu si cu mama am ramas in locuinta care este trecuta pe numele mamei, dar pe care acum, in 2017 am dori sa o vindem. Am inteles ca nu se poate vinde daca nu facem intre noi doua taxa de succesiune, noi ne intelegem, nu vrea nimeni partea ei din aceasta locuinta, nu exista conflicte, vrem doar sa vindem si sa ne mutam impreuna intr-o casa mai mare. Asa ca am avut proasta inspiratie de a inainta instantei un dosar pentru succesiune intre mine si mama mea. ulterior ne-am dat seama ca dureaza foarte mult prin instanta si am dori sa ne retragem dosarul si sa dezbatem succesiunea prin notariat...intrebarea mea este daca se poate retrage dosarul din instanta (in conditiile in care nu s-a stabilit primul termen si nici nu cred ca se va stabili foarte curand) si sa mergem la un notar? a doua intrebare ar fi: cat dureaza aceasta procedura de retragere a dosarului si... daca chiar este necesara aceasta taxa de succesiune intre noi doua ca sa vindem locuinta, sa facem cadastru si certificat energetic, in conditiile in care noi ne intelegem foarte bine, nu vrea nimeni avere, vrem sa ne luam o locuinta mai mare doar? Va multumesc anticipat!
Pai daca vreti sa vindeti, trebuie sa vreti averea :)
Ca daca nu e a dvs, nu puteti sa o vindeti.
Si ca sa fie a dvs, trebuie sa dezbateti succesiunea. Din punct de vedere juridic, in prezent bunurile sunt ale parintilor. In urma dezbaterii mostenirii vor fi a dvs si a mamei. Succesiunile se dezbat si daca oamenii se inteleg. Nu e obligatoriu sa fie certati ca sa urmeze procedura succesorala.
Fara certificat de mostenitor, documentatie cadastrala, intabulare, certificat de performanta energetica, nu puteti vinde.
Durata depinde de programarile notarului, de cat de repede procurati documentele necesare, dar in principiu in jur de o saptamana.
Va multumesc pentru raspunsurile acordate!
Ideea e sa putem sa vindem, din ce am inteles, nu putem sa vindem daca nu dezbatem aceasta taxa de succesiune, pentru noi ar fi mai simplu sa o evitam daca se poate, in conditia in care ne intelegem, sa evitam timp pierdut si niste bani dati. Pentru noi aceasta taxa nu schimba nimic, nimic din punct de vedere material sau al relatiei dintre noi, dar daca asta este procedura si altfel nu se poate...
In momentul de fata, din punct de vedere legal, imobilul e proprietatea parintilor dvs.
In urma dezbaterii succesiunii (nu taxa succesorala, ca succesiunea nu e o taxa) proprietari veti fi dvs si mama.
Certificatul de mostenitor este actul de proprietate in baza caruia vindeti.
Deci din punct de vedere material, lucrurile se schimba.
Relatia dintre dvs nu are legatura. Indiferent cat de mult va iubiti, dezbaterea succesiunii este un pas necesar pe care il face toata lumea, care are o ruda decedata si doreste sa dispuna de bunuri.
Taxa succesiune
marin raluca
am o problema in ceea ce priveste taxa de succesiune. Unul dintre mostenitori nu isi da acordul pentru initierea taxei de succesiune.Avem nevoie de aceasta ... (vezi toată discuția)