avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare anticipata - zone cu poluare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare anticipata - zone cu poluare

Buna ziua.
Mama mea s-a pensionat anticipat in urma cu doi ani si in acest moment ar mai avea un an si 9 luni pana la implinirea varstei de pensionare. Locuieste de peste 30 ani in Slatina, oras care a fost introdus prin lege, incepand cu 1 iulie, pe lista oraselor afectate de poluare si care permit reducerea varstei de pensionare cu doi ani. Intrebarea este daca poate beneficia de aceasta lege si sa faca cerere pentru incheierea pensiei anticipate.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cod1958 , utilizator 20:04, 3 Octombrie 2017
s-a pensionat anticipat partial cu 3 ani si 6 luni inaintea varstei din care au mai ramas 1an si 8 luni. Desi nu vad ce legatura are asta...daca s-ar fi pensionat in urma cu 6 luni anticipat partial s-ar fi aplicat legea retroactiv?
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Iulie 2017
dragos79, utilizator
Daca si-a deschis drepturile inainte de perioada de 2 ani prevazuti(stabiliti) de lege nu se mai poate beneficia de prevederile legii 144/2017.
Pentru ca sa convingeti de ceea ce spun eu.
Depuneti la casa locala:
-O cerere in care precizati ca vreti sa vi se aplice prevederile legii 144/2017 in dosarul nr........
-Un cupon de pensie
-O copie B.I. , C.I.
Nu spun ca nu va cred, dar la mijloc este ceva neclar.
Paragraful pe care il citati d.voastra mai sus spune ''reducerea varstei standard de pensionare''. Prin urmare stabileste ca varsta standard de pensionare este in acea zona la femei de 61 de ani. Dar daca cineva vrea sa se pensioneze anticipat partial cu 5 ani mai devreme nu poate sa o faca la 56 de ani deoarece nu se cumuleaza cele doua reduceri, si va trebui sa o faca tot la 58 de ani tot cu penalizare. Prin urmare d.voastra traduceti legea spunand ca nimeni care se pensioneaza de acum inainte anticipat partial nu poate beneficia de legea 144 decat daca se va pensiona cu maxim 2 ani anticipat ceea ce nu poate fi adevarat...
Multumesc mult oricum de raspunsuri...o sa merg sa ma interesez la casa de pensii
La acest moment pot beneficia de prevederile legii 144/2017 femeile nascute dupa 01/06/1958 si care sunt la prima deschidere de drepturi.
Scadeti din varsta standard (anexa 5) 2 ani si vedeti cand putea beneficia de deschiderea drepturilor la pensie anticipata partiala fara penalizare, tinand cont si de data intrarii in vigoare a legii(01/07/2017).
Tot nu mi-ati raspuns la intrebare: daca cineva vrea maine sa se pensioneze anticipat partial cu 3 ani mai devreme inseamna ca nu va putea niciodata sa beneficieze de legea 144?

''La acest moment pot beneficia de prevederile legii 144/2017 femeile nascute dupa 01/06/1958 si care sunt la prima deschidere de drepturi.'' - imi puteti specifica si mie de unde aveti aceasta informatie? Exista publicate undeva norme de aplicare ale legii 144?
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Iulie 2017
dragos79, utilizator

Alte discuții în legătură

La ce varsta ma pot pensiona? geo56 geo56 Sunt nascuta in noiembrie 1956 si am lucrat 21 ani si 10 luni in grupa a 2a. As vrea sa stiu la ce varsta ma pot pensiona anticipat partial si anticipat. (vezi toată discuția)
Se pot cumula reducerile varstei de pensionare ? mauritz mauritz Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca reducerea varstei standard de pensionare din Art.55 (1) a) Tabel 1 si reducerea din Art.65 conform Art.60 se pot cumula ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata stefaste stefaste Rog frumos pe cineva care ma poate ajuta c-un raspuns referitor la varsta de pensionare. Art.62-(1) Pensia anticipata se cuvine,cu cel mult 5 ani inaintea ... (vezi toată discuția)