avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dreptul sotiei in cazul unei mosteniri
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dreptul sotiei in cazul unei mosteniri

Buna ziua,
Eu si sotul meu am vandut garsoniera dobandita inaintea casatoriei, iar cu banii din aceasta vanzare noi dorim ca sotul meu sa despagubeasca pe cele doua surori ale lui in obtinerea unui apartament lasat mostenire nepotilor ( sotul meu si cele doua surori ale lui). Intrebarea mea este cum sa facem sa pot avea aceleasi drepturi egale la acest apartament tinand cont ca plata a fost facut cu banii de pe un bun care mi a apartinut. Adica in contractul apartamentului sa fie mentionat ca eu am cota egala ca si sotul adica 1/2 din acest apartament. Va multumesc!
Dvs si sotul cumparati cotele cumnatelor dvs.
Fiind dobandite prin cumparare in timpul casatoriei, vor fi comune.

Chiar drepturi egale de 1/2 nu puteti avea. Cota sotului, pe care a mostenit-o este bun propriu.
Doar cotele de la surori vor fi comune.

[ mesaje conexate ]
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Iulie 2017
trandafir2, moderator
Cand mergeti la notar sa faceti contractul (impreuna cu sotul) explicati acestuia care e situatia asa cum ati scris in mesaj si notarul va sti ce are de facut.
@DanaLuchian, dorinta dvs are temei juridic, respectiv art. 340 C. civ. Bunurile proprii
Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecărui soţ:
...
g) bunurile, sumele de bani sau orice valori care înlocuiesc un bun propriu, precum şi bunul dobândit în schimbul acestora;
...

Cu alte cuvinte, cu banii obtinuti din vanzarea bunului propriu (garsoniera), puteti achizitiona cotele cumnatelor, tot cu titlu de bun propriu, asa incat daca suma va permite puteti avea o cota din dreptul de proprietate asupra apartamentului chiar mai mare decat cea a sotului dvs dobandita prin mostenire.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Speta despre imobilele detinute de soti victorjitareanu victorjitareanu Casatoriti : el va avea un apartament de la maica-sa, care ii va veni prin partaj, dupa succesiunea in urma decesului tatalui ( un apt de vreo 130.000 ... (vezi toată discuția)
Instrainare bunuri proprii SALLAY CATALINA SALLAY CATALINA Un apartament dobandit inaite de casatorie, se poate vinde fara acordul sotului? Cunosc antecedente, chiar fiica mea. I-am cumparat o garsoniera, fiind ... (vezi toată discuția)
Apartament mostenit claudi72 claudi72 Dacă un apartament moștenit este schimbat ,in perioada căsătoriei, cu un alt apartament, acesta este considerat tot acela moștenit? (vezi toată discuția)