firma mamă este in bucuresti. Dar are si o agentie teritorială la bacău.Agentia are incheiat un contract de inchiriere cu o societate pt un imobil . Intrebarea este: Poate firma mamă de la bucuresti să actioneze debitorul (soc cu care s-a incheiat contractul) in judecată pentru neplata chiriei, sau trebuie neapărat ca actiunea să fie formulată de Agentie deoarece ea a fost cea care a semnat si stampilat contractul?
ce este agentia teritoriala, filiala sau sucursala??? Te intreb asta, deoarece Filiala are personalitate juridica si poate actiona singura in judecata iar Sucursala nu are personalitate juridica .
p.s: Cine e parte in contractul de inchiriere? La partile contractante in contract ce e trecut?societatea mama sau agentia? Daca e agentia, atunci ea trebuie sa actioneze in judecata.
pai...citeam ce scria mai sus la madalyna de exemplu: ca depinde ce agentia filiala sau sucursala, ca sucursala nu are personalitate juridica, dar daca e parte in contract poate actiona singura in instanta.
si eu ma intrebam firesc " cum chiar daca nu are personalitate juridica"?
dar m-am documentat si am aflat ca Cod proc civ recunoaste sucursalei pentru raporturile juridice proprii calitatea procesuala activa .