avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 654 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... ajutooooor
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

ajutooooor

firma mamă este in bucuresti. Dar are si o agentie teritorială la bacău.Agentia are incheiat un contract de inchiriere cu o societate pt un imobil . Intrebarea este: Poate firma mamă de la bucuresti să actioneze debitorul (soc cu care s-a incheiat contractul) in judecată pentru neplata chiriei, sau trebuie neapărat ca actiunea să fie formulată de Agentie deoarece ea a fost cea care a semnat si stampilat contractul?
Cel mai recent răspuns: sirbu elena , utilizator 17:01, 10 Februarie 2006
merci mult.
Spune-mi si mie , te rog unde anume in Codul de procedura civila este recunoscuta capacitatea procesuala activa a Sucursalei, sau de unde ai interpretat acest lucru?Eu am multe dosare pe rol intentate ca reclamanta de sucursala la care mi s-a ridicat aceasta exceptie.
Părerea mea este că prin extrapolare se poate interpreta textul art. 41 C.pr. civ. "Orice persoanã care are folosinţa drepturilor civile poate sã fie parte în judecatã. Asociaţiile sau societãţile care nu au personalitate juridicã pot sta în judecatã ca pârâte, dacã au organe proprii de conducere." A se mai vedea si art. 87 C.pr. civ..
Pot sta in instanta ca parate si atat! :D
Si art 87 CPC face ref la locul unde va fi citata sucursala (deci tot parata)
Vezi CSJ, sectia com. decizia nr 752/1995 si 316/1995 care considera ca sucursala nu se poate adresa instantei de judecata pentru solutionarea unui litigiu pentru ca nu are pers. jurid.
mai, mai, nu mai extrapola atat si vezi ce spun art. 42 si art. 43 Ccp.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lipsa capacitatii procesuale active sucursala Monica Baiceanu Monica Baiceanu Reprezint o sucursala in instanta in cadrul unei somatii de plata, in calitate de creditori. Debitoarea a invocat lipsa capacitatii procesuale active cf. art ... (vezi toată discuția)
Actiune impotriva unei sucursale alina_vi alina_vi A trebuit sa promovez o actiune in pretentii impotriva unei sucursale. Societatea mama are sediul la Istambul. Sucursala are totusi numit legal un director ... (vezi toată discuția)
Sucursala poate sta ca parte in instanta? cristina69 cristina69 Buna seara. Va rog sa imi spuneti daca o sucursala fara personalitate juridica, poate sta ca parte parata in instanta si care este temeiul legal. (vezi toată discuția)