avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Confidentialitate diagnostic adeverinta concediu ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Confidentialitate diagnostic adeverinta concediu medical

Buna seara,

Pentru eliberarea unui concediu medical am cerut angajatorului o adeverinta tip prin care am cerut numarul zilelor de concediu medical avute de la angajare ,contul in care s-au varsat banii catre CAS si data de cand lucrez la ei. Adeverinta mi s-a eliberat cu intarziere ,si in momentul in care am primit-o am observat ca mi s-a trecut si diagnosticul de catre angajator al tuturor concediilor medicale avute.Vreau sa stiu daca este legal ca un angajator sa treaca si diagnosticul pe adeverinta medicala si in cazul in care nu este legal unde ar trebui sa depun o reclamatie .

Multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Septembrie 2009
ContSters104832, utilizator
Cel mai recent răspuns: sirtivi , utilizator 18:16, 19 Octombrie 2010
Nu scrie niciunde ca nu este legal sa treaca si diagnosticul tuturor concediilor medicale. Dar de ce va deranjeaza acest fapt? Nu inteleg.
Nu este nimic ilegal in faptul ca a trecut si diagnosticul... la urma urmelor, el este trecut in baza de date a medicului de familie, deci nu este nimic 'secret'. Plus ca adeverinta pe care ati cerut-o, tot la un medic ajunge pentru avizare. Ca si AngiF, nu inteleg ce e atat de deranjant in acest lucru. Probabil ca angajatorul a considerat necesar trecerea diagnosticului pentru ca fiecare are si un cod de indemnizatie.
In urma cu o luna am avut o problema medicala mai deosebita , in timpul programului de lucru am avut o pierdere de cunostinta, pana aici totul este frumos dar in Romania diagnosticul pe concediul medical este epilepsie (chiar daca este prima oara cand patesc acest lucru in 28 de ani) acesta este codul trecut in concediul medical. Acum eu imi schimb locul de munca ,iar pe viitor voi avea nevoie de o adeverinta exact ca cea din discutia de mai sus pentru noul loc de munca si nu stiu cum va reactiona noul angajator. In ordinul nr.233 din 14 Martie 2006 exista urmatorul paragraf ' Platitorul se obliga sa respecte confidentialitatea diagnosticului '. Unde am mai lucrat mi s-au eliberat la cerere alte adeverinte in care era trecut doar numarul de zile de incapacitate temporara de munca, prin urmare va intreb din nou este legal ca pe o adeverinta eliberata de un angajator sa se treaca diagnosticul ?

Din nefericire,in legislatie nu exista o interdictie expresa pentru angajator de a insera diagnosticul medical.Cunosc ca aceste probleme medicale ,sunt de ordin personal,dar si de natura de a crea un mare disconfort si sunt convins ca inserarea facuta suplimentar de acesta ar putea fi o "rautate gratuita" sau un exces de zel nejustificat.Nu cred ca ordinul despre care vorbiti are putere de lege si nu stiu cat ii poate fi de opozabil angajatorului.Cand mai solicitati astfel de adeverinte,este bine sa incunostintati angajatorul despre existenta acesteu ordin sau sa aduceti la cunostinta(desi este aproape imposibil)angajatorului aceasta afectiune si sa ii prezentati respectivul ordin cu rugamintea de a-l respecta.Daca acest angajator este la fel cu primul,sunt slabe sperante sa va respecte intimitatea.
Incercati sa sesizati cu respectiva situatie Consiliul Pentru Lupta Impotriva Discriminarii,daca va considerati discriminat.
Hm ... si cum ramane cu confidentialitatea datelor medicale?
N-as putea sa va spun care e temeiul juridic pentru ca nu cunosc, insa cu siguranta ca exista pe undeva un text de lege, ordonanta, regulament care interzice medicului (precum si altor persoane) sa faca publice datele personale si medicale ale pacientului...

De fapt... daca ma gandesc mai bine, nici macar nu e nevoie sa existe un text de lege care sa interzica divulgarea pentru ca avem art 196 cp:

ART. 196
Divulgarea secretului profesional
Divulgarea, fără drept, a unor date, de către acela căruia i-au fost încredinţate, sau de care a luat cunoştinţă în virtutea profesiei ori funcţiei, dacă fapta este de natură a aduce prejudicii unei persoane, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.

Adica, sarcina e inversa: datele personale pot fi divulgate doar daca legea permite.

Evident ca aici e discutabil, daca printr-un act intern, dar care totusi trece prin destule maini constituie o divulgare in sensul legii penale (eu personal as zice canu) insa textul de lege poate fi folosit ca un punct de plecare...

Intrebati si pe la itm...
Si pe langa asta intrebati angajatorul, in temeiul carui text de lege si-a permis sa divulge datele respective.
Ultima modificare: Duminică, 27 Septembrie 2009
ContSters56778, utilizator

Alte discuții în legătură

Concediu medical in prima zi de munca stefaniaaldea stefaniaaldea Buna seara!Am o problema de discutat cu d-voastra.Pana in urma cu 2 saptamani am lucrat la o firma,(timp de 7 ani)idupa care m-am angajat la alta.In prima zi ... (vezi toată discuția)
Concediere - apt condiționat Ionescu Ana Ionescu Ana Se poate dispune concedierea unui angajat care a depus o fisa apt condiționat si nu i s-a oferit nicio alternativa in viitorul apropiat? (vezi toată discuția)
Examen medicina muncii-rezultat negativ luizaioana_luizaioana luizaioana_luizaioana Buna ziua. Am si eu o intrebare referitoare la examenul de medicina muncii. Ce se intampla cand in urma examenului anual medicul spune despre un angajat ca nu ... (vezi toată discuția)