avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 812 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... La locul de munca daca te miști greu din cauza ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

La locul de munca daca te miști greu din cauza greutăți că ...

La locul de munca daca te miști greu din cauza greutăți că nu corespunzi locului de munca te poate da afara angajatorul sau te trimite la medic sa vadă starea de sănătate dacă poți să lucrezi in continuare.
Sau să îți de-a altceva in firma să lucrezi sau sa te declari la șomaj.
In cazul unei concedierea pot reclama la ITM.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:31, 5 Noiembrie 2024
Art. 61 c.mun.
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
....
c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;
d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.

ITM-ul nu are in competenta anularea unei decizii de concediere.

Ambele situatii mentionate mai sus au o procedura complexa de urmat .. Pentru exactitate ar trebui sa stim concret motivul concedierii.
In urma examinarii medicale periodice, medicul specialist de medicina muncii emite fisa de aptituddine a lucratorului (se au in vedere contraindicatiile/ interzicerile prevazute in fisa corespunzatoare locului de munca/ meseriei/ functiei prevazute in anexa la HG nr. 355/ 2007 privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor). Daca medicul scrie "apt conditionat" (nominalizeaza conditionarile) sau "inapt", angajatorul decide daca poate respecta conditionarile pastrand lucratorul la locul de munca respectiv sau ii poate oferi un alt loc de munca (daca are ceva disponibil in organigrama firmei) sau poate pune lucratorul la dispozitia fortelor de munca din judet.
Pot depune o cerere in firma o contestație sau cerere ptr anularea cererii de concediere sau daca firma are loc de muncă in firma disponibil ce declara medicul sau să mă declare la A.J.O.F.
Ultima modificare: Duminică, 3 Noiembrie 2024
Cornel Vasile, Consilier juridic
1. Contestatia se depune la instanta.

2. La AJOFM va duceti dvs si va depuneti dosarul pentru somaj.

3. In cazul in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art. 61 lit. c) si d) C.mun., angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.

4. In situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante, acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.
Contestarea fisei de aptitudine emisa de catre medicul specialist de medicina muncii se face cu respectarea prevederilor HG nr. 355/ 2007,
-ART. 30 Persoana examinată poate contesta rezultatul dat de către medicul specialist de medicina muncii privind aptitudinea în muncă.
-ART. 31 Contestaţia prevăzută la art. 30 se adresează direcţiei de sănătate publică judeţene sau a municipiului Bucureşti, în termen de 7 zile lucrătoare de la data primirii fişei de aptitudine în muncă.
-ART. 32 Direcţia de sănătate publică judeţeană sau a municipiului Bucureşti desemnează o comisie formată din 3 medici specialişti de medicina muncii şi convoacă părţile implicate în termen de 21 de zile lucrătoare de la data primirii
contestaţiei.
-ART. 33 Decizia comisiei este consemnată într-un proces-verbal şi este comunicată în scris persoanei examinate medical.
-ART. 34 Concluzia procesului-verbal este consemnată în fişa de aptitudine, în care a fost precizat rezultatul examenului medical contestat.

Alte discuții în legătură

Angajatorul e obligat să facă analizele angajatului. in cazul ... Magie1 Magie1 Angajatorul e obligat să facă analizele angajatului. In cazul in care angajatul este inapt temporar, inapt condiționat sau inapt definitiv acesta poate ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! am fost programata la medicina muncii, apoi trimisa ... Adelina Dumitrache Adelina Dumitrache Bună ziua! Am fost programata la medicina muncii, apoi trimisa la un medic ortoped, iar în urma recomandărilor medicului ortoped am fost declarata apt ... (vezi toată discuția)
Buna ziua : probleme comportamentale agresive si cu munca conditionata nelson00 nelson00 Buna ziua am si eu o problema mai mare si as avea nevoie de un raspuns Cand incerc sa ma angajez pe adeverintza de la medicu de familie apare asa in ... (vezi toată discuția)