avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Achizitionare casa cu credit
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Achizitionare casa cu credit

Buna ziua! Eu si prietena mea dorim sa achizitionam o casa. Jumatate din pretul casei ni-l ofera tatăl meu, iar cealalta jumatate prin credit ipotecar pe numele prietenei, deoarece eu sunt in biroul de credite, iar rata o vom plăti împreună. Practic eu plătesc 3 sferturi iar prietena mea 1 sfert. Doar ca, casa va fi doar pe numele ei, datorită creditului. Ce trebuie facut acum pentru ca pe viitor, in situatia in care ne despărțim sau apare alta problema, sa impartim bunul in mod corect, in functie de cat a cotizat fiecare? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Aurel88 , utilizator 20:40, 8 Iulie 2017
Aurel88 a scris:
Jumatate din pretul casei ni-l ofera tatăl meu, ...

Daca vi-l ofera, inseamna ca va ofera suma atat dvs cat si prietenei dvs.
Daca va ofera, inseamna ca suma o primiti doar dvs. Cum stau lucrurile mai precis?

Din punct de vedere legal si conventional situatia se poate stipula in acte asa cum doriti dvs, nu este nicio problema. Problema va fi ca fondul (si eventual banca) sa agreeze in garantie un imobil in coproprietate. Daca nu va accepta aceasta situatie, va trebui sa faceti un act separat si eventual sa constituiti o ipoteca pentru jumatatea de bani /imobil in discutie. Deci solutia sta in acceptul fondului si bancii. Pentru restul detaliilor va puteti adresa oricarui notar public.
Iar in situatia in care, după achiziționarea casei ne casatorim, aceasta devine bun comun sau, la fel, toate drepturile vor fi ale prietenei?
Nu devine automat bun comun, dvs veti avea un drept de creanta pentru ratele platite (daca puteti sa le probati), iar in caz de neintelegeri vor fi probleme. Va sfatuiesc sa nu procedati in niciun fel pana ce nu va lamuriti pe deplin si pana nu intocmiti actele necesare.
Ok. Pe scurt, in situatia data, sa inteleg ca ar fi o solutie prin care sa stabilim de la bun inceput de unde provin banii, pentru ca in cazul unor neînțelegeri sa nu rămână nimeni in pierdere...
DA, si nu doar sa stabiliti, ci sa consemnati in scris intr-un act autentic notarial si chiar si sa inscrieti ipoteci ori alte garantii dupa caz. V-am spus, solutii sunt mai multe, de la caz la caz.

Alte discuții în legătură

Credit coproprietate depp14 depp14 Salutare! Am urmatoarea situatie: eu si prietena ne dorim sa achizitionam o casa impreuna. Ea dispune de 50% avans, eu sunt dispus sa fac un credit pentru ... (vezi toată discuția)
Divizare imprumut banca doinagherasim doinagherasim S-a facut un imprumut la banca pt achizitionarea unui apartament de catre un cuplu, fiind proaspeti casatoriti, pe termen de 30 ani. Garantie fiind pus ... (vezi toată discuția)
Co-debitor credit popa_ioan_1980 popa_ioan_1980 Buna dimineata. Ma adresez comunitatii avocatnet cu urmatoarea speta: In anul 2007, necasatorit fiind am contractat un credit de nevoi personale cu ipoteca ... (vezi toată discuția)