La data casatoriei (inainte de anul 1989), atat eu, cat si sotul detineam in proprietate cate un apartament, pentru care aveam inca de platit rate pentru imprumutul facut. Legislatia din perioada aceea nu permitea detinerea de catre o familie a mai mult de o locuinta. Ca urmare, am fost obligati ca, in termen de 1 an de la data casatoriei, sa vindem unul dintre apartamente si am decis sa-l vindem pe cel mai mic, respectiv pe cel pe care il detineam eu. Banii obtinuti din vanzarea apartamentului i-am folosit la achitarea avansului pentru cumpararea unei masini care, pe atunci, costa cam cat un apartament.
Avand in vedere ca in contractul de cumparare al apartamentului in care locuim apare ca titular numai sotul (contractul a fost incheiat anterior datei casatoriei), desi o parte din valoarea imprumutului facut pentru cumpararea acestuia a fost achitata dupa data casatoriei, imi pun problema daca si ce drepturi am eu asupra acestui apartament.
De aceea, va rog sa ma ajutati cu ceva sfaturi pentru clarificarea drepturilor mele asupra apartamentului in care locuiesc si sa-mi spuneti daca exista vreo modalitate prin care pot deveni coproprietara a apartamentului.
Cu speranta ca ma puteti ajuta, va multumesc anticipat.
Buna seara!
Din apartamentul propietate personala a sotului, dv va revin 50 % din valoarea pe care ati platit'o dupa casatorie. se va face o expertiza , sotului ii va ramane imobilul urmand ca pe dumneavoastra sa va despagubeasca , achitandu'va in prealabil o sulta srabilita de instanta, in functie de contributia adusa de ficare parte. Atentie insa: trebuie sa faceti dovada cu inscrisuri ca si dv ati contribuit la achitarea apartamentului sotului.Masina pe care ati cumparat'o in urma vanzarii apartamentului dv, se va imparti, din pacate ptr ca este considerat un bun comun.
Poate doar daca puteti dovedi ca ati cumparat'o cu banii proveniti din vanzarea apartamentului propietate personala
Multumesc pentru raspuns. Din pacate, nu am cum sa fac dovada cu inscrisuri ca am contribuit la achitarea apartamentului, deoarece banii au fost la comun, dar retinerea ratelor s-a facut pe numele titularului imprumutului (sotului).
Stimata Doamna,
Va rog sa ne lamuriti asupra unui aspect. Sunteti in situatia de a divorta sau va ganditi la eventualitatea unui divort/mostenire? Pentru ca daca nu e vorba de divort si sunteti in relatii bune cu sotul, exista o solutie prin care puteti deveni titulara a 50% din intreg apartamentul, nu doar din sumele platite drept rate.
Cu stima,
Av. Niculescu-Gorpin
Avocat ralu21 are dreptate.Acest aspect al problemei este bine de stiut. Dar banuiesc ca doamna a pus problema in cazul unui divort. Stimata doamna, trebuie sa faceti dovada cu inscrisuri cum ca ati platit acele rate dupa incheierea casatoriei
Deci acele rate platite constituie un bun comun
Multumesc foarte mult pentru atentia acordata cazului meu.
Nu sunt in situatia de a divorta, dar ma tem ca, daca voi avea ghinionul sa supravietuiesc sotului, risc sa raman pe drumuri, deoarece nu pot dovedi cu acte ca am contribuit la bugetul familiei, inca de la inceput, cu o suma comparabila cu cea achitata de sotul meu pentru apartament pana la data casatoriei. De aceea, v-as fi recunoscatoare daca m-ati putea ajuta cu un sfat privind modalitatea prin care as putea deveni titulara a 50% din intreg apartamentul.
Divort
cr15tian
Buna ziua.
As dori sa stiu cum sa procedez in cadrul unui divort. Este vorba de mama soacra care a facut greseala de a se recasatori cu un om ... (vezi toată discuția)