Aş avea şi eu o nelămurire, dacă poate cineva să mă lămurească. E vorba că doi soţi au două fete. Soţii au în proprietate o casă, unul din ei moare, nu se face succesiunea. Soţul rămas în viaţă vinde casa şi la fete nu le dă nimic din preţul încasat, iar el se mută în chirie.Intrebarea ar fi, dacă avea dreptul să vândă casa fără acordul fetelor,iar dacă tot a vândut-o, fetele mai pot recupera ceva din preţul încasat de tatăl lor şi care bar fi modalitatea. MULŢUMESC F. MULT. Adresa mea este: vasilebloj@yahoo.com (nu ştiu dacă mai trebuia să o scriu).
mostenitorii rezervatari sunt: sotul supravietuitor, copii si parintii defunctului.
daca sotia s-a declarat unica mostenitoare, fiicele pot ataca in instanta acel certificat de mostenitor.
oricum singura cale este instanta, prin care pot ataca vanzarea si cere bani din pretul respectiv, cf. cotelor ce li se cuvin.
In mod normal apartamentul nu se putea vinde decat in baza certificatului de mostenitor dupa sotul decedat. Daca s-a facut succesiunea, fetele ar fi trebuit sa fie citate la dezbaterea succesiunii.
Intrucat inteleg ca nu s-a intamplat asa, ma gandesc ca este posibil ca apartamentul sa nu fi fost bun comun, adica sotul supravietuitor sa fi avut apartamentul doar pe numele lui, intrucat fusese dobandit inainte de casatoria cu sotul care a decedat.
Cu stima,
Av. Niculescu-Gorpin
Da domnule av. Niculescu, asa este, apt. era bun propriu al sotului ramas in viata. In aceasta situatie avea dreptul legal sa il vanda fara consimtamntul fetelor, si daca l-a vandut avea obligatia legala sa le dea ceva fetelor