avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1158 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sunt nevoit sa vand pamantul celui care il are in ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sunt nevoit sa vand pamantul celui care il are in arenda ?

Buna ziua. Am cateva ha de pamant pe care le-am vandut unei persoane, alta decat arendasul, la acelasi pret. Nu l-am vandut arendasului pt ca trebuia sa astept cel putin 3 luni, in timp ce celalalt cumparator mi-a dat banii imediat. La cateva zile m-a contactat arendasul si mi-a zis ca, legal, nu ii pot vinde decat lui si nu imi va da negatie. Deja am semnat antecontractul. Ajutati-ma.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 11:41, 10 Iulie 2017
Pai daca ati semnat doar un antecontract, inseamna ca momentan nu ati vandut.
Daca aveti incheiat un contract de arenda, depus la primarie, arendasul cam are dreptate.

Legea nr.17/2014 zice asa:
Art. 4. -
(1) Înstrăinarea, prin vânzare, a terenurilor agricole situate în extravilan se face cu respectarea condițiilor de fond și de formă prevăzute de Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, și a dreptului de preempțiune al coproprietarilor, arendașilor, proprietarilor vecini, precum și al statului român, prin Agenția Domeniilor Statului, în această ordine, la preț și în condiții egale.

Art. 13. -
Încălcarea dispozițiilor prezentei legi atrage răspunderea administrativă, contravențională sau civilă, după caz.

Art. 14. -
Constituie contravenții următoarele fapte:
d) nerespectarea dreptului de preempțiune în condițiile prevăzute la art. 4.

Art. 15. -
Contravențiile prevăzute la art. 14 se sancționează cu amendă de la 50.000 lei la 100.000 lei.

Art. 16. -
Înstrăinarea prin vânzare-cumpărare a terenurilor agricole situate în extravilan fără respectarea dreptului de preempțiune, potrivit art. 4, sau fără obținerea avizelor prevăzute la art. 3 și 9 este interzisă și se sancționează cu nulitatea absolută.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Promisiune de vânzare teren agricol Iulian B Iulian B Bună ziua. În anul 2018 am făcut o promisiune de vânzare cumpărare pt 1 ha teren agricol, eu cumparator si o rudă vânzător, am achitat suma integral ... (vezi toată discuția)
Teren arabil in arenda lupu iulian lupu iulian Buna ziua am urmatoarea intrbare Am un teren arabil in arenda cu contract de arenda inregistrat la primarie pe care vreau sa il vand ,dar arendasul nu ofera ... (vezi toată discuția)
Dreptul de preemptiune al proprietarilor vecini zbye zbye [b]vecinii mai au drept de preemptiune la terenul extravilan categoria padure, sau doar arendasii ????[/b] (vezi toată discuția)