avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 462 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... imobil proprietate personala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

imobil proprietate personala

Buna ziua
Locuiesc in apartamentul mamei mele, din copilarie pana in prezent, cu o intrerupere de 3 luni, dupa casatorie, cand am stat in casa soacrei mele. In prezent sunt divortata, dar in timpul casatoriei am contribuit cu imbunatatiri la aspectul si confortul apartamentului, eu si fostul sot. Am ramas sa locuiesc in continuare aici, impreuna cu mama si fiica mea. Din pacate, buna credinta nu m-a sfatuit prea bine si nu am pastrat bonuri de materiale sau facturi de lucrari, convinsa fiind ca voi ramane sa locuiesc aici si dupa decesul mamei. Ea traieste, dar acum imi tot repeta ca e casa ei, si daca nu imi convine ceva sunt libera sa plec. Practic s-a vazut cu sacii in caruta, si acum nu ii mai pasa. Mentionez ca nu i-am cerut niciodata sa imi treaca apartamentul pe numele meu, sau pe al fetei mele, dar acum ma simt amenintata psihic de vorbele ei. Eu nu am voie, din partea ei, sa primesc pe nimeni in vizita, nici macar sa aduc pe cineva sa imi repare un calorifer. Intrebarea mea este: daca ar vinde apartamentul sa se mute in alta parte, as putea sa o impiedic in vreun fel? Ce drepturi am eu aici?
Multumesc, si in functie de raspunsuri, daca e nevoie voi reveni cu alte detalii.
Cel mai recent răspuns: roxi13 , utilizator 21:29, 16 Aprilie 2010
cu martori si cu o expertiza, veti putea demonstra imbunatatirile pe care le-ati adus apartamentului.
pacat ca nu mai aveti chitantele.
apoi, printr-o actiune in pretentii veti putea cere valoarea imbunatatirilor.
depinde si cand le-ati facut.
sunt datorii care se pot prescrie in 3 ani.

av.m.vasilescu
Mama dvs. fiind proprietara apartamentului, nu o puteti impiedica in niciun fel sa il vanda, dansa poate dispune cum vrea de bunurile proprietate personala. In ceea ce priveste imbunatatirile aduse imobilului, puteti introduce la Instanta o actiune in pretentii prin care sa solicitati sa fie obligata la plata catre dvs. a contravalorii imbunatatirilor aduse apartamentului. Acest lucru trebuie sa fie dovedit, cu inscrisuri, martori, in instanta se va dispune efectuarea unei expertize...
avokitten a scris:

cu martori si cu o expertiza, veti putea demonstra imbunatatirile pe care le-ati adus apartamentului.
pacat ca nu mai aveti chitantele.
apoi, printr-o actiune in pretentii veti putea cere valoarea imbunatatirilor.
depinde si cand le-ati facut.
sunt datorii care se pot prescrie in 3 ani.

av.m.vasilescu

Gresie, faianta, centrala termica, tamplarie PVC cu geam termopan, instalatie noua de gaze naturale. La ultima am facturi, dar toate sunt pe numele ei, pentru ca apartamentul e proprietatea ei, si altfel nu se putea face. Banii insa au fost ai nostri, ai mei si ai fostului sot. Centrala termica este cumparata pe numele fostului meu sot, am actele, dar proiectul care a fost necesar pentru inca un foc de gaze e tot pe numele ei, din cauza ca ea e proprietara. Banii pentru centrala au fost obtinuti printr-un imprumut pe numele fostului sot, la Raiffeisen Bank. Toate acestea au fost acum mai bine de 3 ani:(.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
rodica382002 a scris:

Mama dvs. fiind proprietara apartamentului, nu o puteti impiedica in niciun fel sa il vanda, dansa poate dispune cum vrea de bunurile proprietate personala. In ceea ce priveste imbunatatirile aduse imobilului, puteti introduce la Instanta o actiune in pretentii prin care sa solicitati sa fie obligata la plata catre dvs. a contravalorii imbunatatirilor aduse apartamentului. Acest lucru trebuie sa fie dovedit, cu inscrisuri, martori, in instanta se va dispune efectuarea unei expertize...

Cred ca ar trebui sa ii cer si despagubiri pentru daunele psihice la care ma supune. Si pe deasupra, si pe fata mea o supune unui stres aproape zilnic, sa nu aprinda lumina, sa nu stea la calculator, sa nu iasa prea mult afara, chiar daca acest lucru i-l permit eu.
Am un mesaj pentru toti cei care citesc aceste randuri: nu faceti ca mine, asigurati-va ca aveti casa voastra, sau daca nu, pastrati toate actele (facturi, chitante) care pot dovedi ca sunteti cei care au achizitionat anumite bunuri, la o anumita data.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
La ce v-ar fi folosit bonurile sau facturile privitoare la amenajarea locuintei? In cazul in care, sa zicem, ar vinde locuinta, Dv. cat v-ati putea recupera de pe urma acestor cheltuieli si in ce masura acestea v-ar da un acoperis deasupra capului?
Pentru ca asta e problema Dv. reala.
Nu puteti face altceva decat sa suportati aceasta atmosfera si sa incercati sa imbunatatiti relatia cu mama Dv., facand-o sa inteleaga ca singurul Dv. sprijin este ea, atata timp cat nu aveti alternativa la o alta locuinta.

Alte discuții în legătură

Ce pot sa fac daca am contract de vanzare cumparare cu clauza de uzufruct viager? georgepur georgepur BUNA ZIUA! Eu am un contract de vanzare cumparare cu clauza de uzufruct viager facut in urma cu 10 ani intre mine si mama mea,locuiesc in apartament cu mama ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate simona435 simona435 buna ziua, sunt casatorita de 15 ani am un copil si locuiesc cu sotul in apartamentul mamei lui (aceasta fiind trecuta proprietara in acte).sotul detine o ... (vezi toată discuția)
Succesiune pe o casa construita de mine. AlexGM AlexGM Dupa decesul bunicilor, mama mea a mostenit un teren intravilan, la care ea (in calitate de pensionara) si eu (salariat fiind) am construit o casa. La ... (vezi toată discuția)