avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 867 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune pe o casa construita de mine.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune pe o casa construita de mine.

Dupa decesul bunicilor, mama mea a mostenit un teren intravilan, la care ea (in calitate de pensionara) si eu (salariat fiind) am construit o casa. La momentul respectiv, eu nefiind casatorit, locuiam impreuna cu ea intr-un apartament, Dupa finalizarea casei, m-am mutat in aceea casa, mama ramanand in apartament. M-am casatorit si am continuat sa locuiesc in aceea casa, la care am adus unele imbunatatiri si am intretinut-o cu mijloacele de care dispuneam.
Inainte de a deceda, mama i-a facut donatie apartamentul ei, surorii mele, iar casa (mostenita) a ramas pe numele mamei. Acum sora mea emite pretentii la casa, invocand ca aceasta apartine mamei mele. Nu am pastrat facturi sau alte inscrisuri privind cheltuielile cu constructia casei, dar in favoarea mea ar putea depune marturie vecinii care pot confirma ca eu am locuit acolo, fara ca mama sa locuiasca si ea acolo, iar sora mea neavand nicio contributie la constructia casei. Mai mult decat atat, ea nici nu m-a vizitat vreodata.
Probabil dezbaterea succesiunii se va face in instanta, neexistand intelegere. Exista posibilitatea ca aceasta sa revendice din casa construita de mine si mama mea ?
Ultima modificare: Duminică, 11 Septembrie 2016
AlexGM, utilizator
Cel mai recent răspuns: AlexGM , utilizator 15:49, 11 Septembrie 2016
Situatia este destul de dificila,poate fi invocata accesiunea imobiliara artificiala, si aveti dreptul doar la despagubire ptr.materiale si manopera.Ptr. a solutiona amiabil spuneti-i fratelui ca daca are pretentii la acea casa ,solicitati anularea doantiei ptr.partea care va incalca rezerva succesorala.Opinia mea este ca trebuie sa consutlati un avocat.
Multumesc pentru raspuns.
1. Am sperat ca ma pot bucura de aceleasi drepturi de care se pot bucura unul dintre soti fata de celalat in ceea ce priveste partajul. Chiar daca casa era pe numele mamei, atata timp cat mi-am adus si eu contributia (preconizez un 50%-50 %), am unele drepturi.
2. Cum "cea mai buna aparare e atacul", pot merge si pe varianta anularii donatiei. Dar, daca presupun ca atat apartamentul donat cat si casa construita au aceeasi valoare, iar rezerva succesorala e 1/4 din masa succesorala, prin urmare mie imi revine jumatate din casa. Adica exact cat este contributia mea la constructia casei in care locuiesc. Atunci, unde este dreptatea ? Nu sunt eu dezavantajat total ? Unul dintre frati primeste mostenire 3/4, iar celalat nimic, doar partea la care si-a adus propria contributie financiara.
Asupra acestui ultim aspect as aprecia daca cineva si-ar exprima o opinie pentru cele relatate mai sus. Va mltumesc ca existati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare cumparare / donatie gabiorasanu gabiorasanu Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un sfat in ceea ce priveste rezolvarea urmatoarei situatii: Bunica mea doreste sa cumpere un apartament pe care sa mi-l ... (vezi toată discuția)
Moștenire. pot renunța la ce mi se cuvine în favoarea mamei? myhaela39 myhaela39 Buna seara.părinții mei mi-au făcut un act cu intretinere,pentru un teren,mai puțin pe casa care este pe acest pământ.tatăl meu nu mai este,iar eu si ... (vezi toată discuția)
Testament sau donatie? GeaninaC GeaninaC Buna ziua, am cateva intrebari despre o situatie cam incurcata, multumesc mult oricui imi poate da raspuns la intrebarile mele. Am plecat din tara in 2008 ... (vezi toată discuția)