avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Recuperarea prejudiciului inlatura raspunderea penala ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Recuperarea prejudiciului inlatura raspunderea penala si cazierul judiciar?

Buna ziua! Supun atentiei d-voastra cazul urmator:
Am vandut pe site-ul de anunturi OLX un articol pentru copii - incaltaminte, pentru o suma f. mica. Articolul era utilizat fapt ce a fost precizat la anunt bifand in casuta privind starea bunului, dar in stare foarte buna. Am dat detalii in anunt privind culoare, material, dimesiuni talpita in interior si starea pantofiorilor. Detalierea anuntului nu este obligatorie ci numai ca recomandare din partea OLX pentru a ajuta vanzatorul sa vanda mai repede produsul. Deci nu trebuie sa scriu romane despre o pereche de pantofiori de copii.
Am fost contactata de o femeie initial pentru a cumpara o fustita, ulterior a cerut si alte lucruri pentru care a negociat pretul si am acceptat reducere de pret in cazul in care achizitiona mai multe articole copii, ca in cele din urma sa se hotarasca la cumpararea fustitei si pantofiorilor pentru care nu am mai acceptat reducere de pret.
Plata a fost facuta in contul meu bancar. Contul meu de pe OLX este unul real cu date reale, nu fals, contine numele meu intreg, adresa de e-mail si nr. de telefon. Daca as fi avut intentia sa o insel nu mi-as fi dat datele reale, in primul rand as fi avut un cont fals pe olx.
Discutiile au fost purtate prin mesaje pe telefon si pe olx cu atasarea dovezilor de plata la banca de catre cumparator si din partea mea dovada expedierii coletului cu chitanta de la posta.
Problema a aparut in momentul in care femeia m-a contactat pe olx sa-mi ceara retur pentru pantofiori pe motiv ca sunt juliti in varf.
Eu i-am trimis in stare f. buna si nu prezentau julituri in fata.
Este o practica de care am aflat de curand in care smecheri de internet cumpara articole de imbracaminte de ocazii sau incaltaminte de pe olx sau facebook le folosesc la un eveniment dupa care cer retur pe diferite motive.
Cred ca aceasta persoana a cumparat acesti pantofiori de ocazie pentru vreo cunostinta sau ruda, (ulterior mi-a spus ca fetita ei nu merge inca), pantofii au fost juliti in fata si dupa aceea mi-a cerut retur pe acest motiv. Sau poate chiar in mod intentionat i-a distrus pentru nu i-au placut sau au fost marimea prea mare pentru copilul ei si pentru ca nu am acceptat reducere de pret. Nu pot decat sa banui motivele acestea.
Eu nu am ca dovada decat pozele postate la anunt (4-5 poze) si alte poze care au fost facute cu telefonul in ziua in care am postat anuntul dar care nu au fost puse la anunt ptr. ca nu se vedea culoarea reala a pantofilor.
Cumparatoarea avea posibilitatea sa ceara expedierea coletului prin Livrare cu verificare dar nu a facut acest lucru. ca ii trimiteam asa ptr. ca nu aveam nimic de ascuns. Daca ii placeau ii platea la curier daca nu le facea retur pe loc.
Nu am acceptat returul si femeia respectiva mi-a facut plangere penala pentru inselaciune. Deci dosar penal. Am fost chemata la politie pentru audieri.
Precizez ca nu sunt magazin online care vinde articole imbracaminte copii, nici firma si deci nu am politici de retur, sunt persoana fizica care vinde ocazional hainutele copilului care ii raman mici si care sunt in stare foarte buna.
Sotul meu imi spune sa-i restitui suma pentru pantofiori ca sa incheiem balciu si discutiile sa nu-mi mai fac de lucru cu asemenea indivizi. Dar sunt socata de tupeul cu care actioneaza unii si dorinta lor malefica de a face rau cand de fapt ei sunt escrocii.
Daca ii voi returna banii in cont si deci se stinge ”prejudiciul” se inlatura raspunderea penala, se inchide dosarul? sau se fac acte de urmarire penala in continuare? Se face cazier judiciar chiar daca banii au fost restituiti?
Daca eu ii restitui banii si femeia respectiva nu-si retrage plangerea procedura de cercetare continua? Cum se procedeaza?
Vreau sa stiu daca se face cazier judiciar?
Ultima modificare: Marți, 11 Iulie 2017
iolanda15, utilizator
Cel mai recent răspuns: iolanda15 , utilizator 18:47, 15 Iulie 2017
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
În acest moment aveţi cel mai probabil calitatea de martor în dosar.

Din ceea ce aţi relatat aici rezultă că nu e vorba despre nicio înşelăciune. Aceasta ar trebui să fie şi concluzia organelor de urmărire penală, urmând ca dosarul să fie clasat. Pentru a se putea proba înşelăciunea, ar trebui să existe dovezi în sensul că prezentarea pe care aţi făcut-o produsului vândut a fost, în mod intenţionat, neconformă cu realitatea şi să fie exclusă posibilitatea ca juliturile respective să fi apărut în urma utilizării produsului de către aşa zisa parte vătămată.

Pe de altă parte, dacă restituiţi "prejudiciul", aceasta nu garantează clasarea dosarului. Răspunderea penală este înlăturată doar în cazul împăcării părţilor, ceea ce presupune şi reclamă o manifestare de voinţă din partea aşa-zisei persoane vătămate. Dacă persoana respectivă este de rea-credinţă, vă puteţi trezi şi cu alte solicitări.

În final, sfatul meu este să contactaţi totuşi un avocat, pentru că este periculos să abordaţi o speţă penală doar prin prisma sfaturilor primite pe internet.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este posibil ca, desi ii restitui banii, persoana respectiva sa nu-si retraga plangerea si sa ceara continuarea cercetarilor din razbunare pentru ca nu am acceptat reducerea de pret pentru pantofiori si apoi returul.
Cred ca eu ar trebui sa-i fac plangere penala pentru tentativa de inselaciune (pentru ca a cerut returul unui articol pe care l-a utilizat si distrus) si pentru sezizarea organelor de urmarire penala cu rea intentie pentru fapte nereale sau denuntarea calomnioasa (pentru ca m-a acuzat de inselaciune nejustificat cu rea intentie).
Ultima modificare: Marți, 11 Iulie 2017
iolanda15, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~
~ Conținut șters la cerere ~
Desigur faptul ca cineva se foloseste de caile legale si face o plangere penala nu inseamna automat ca a fost facuta cu rea credinta, dar in cazul acesta plangerea a fost facuta cu rea credinta si cum pot dovedi eu dorinta ei de razbunare pentru ca nu i-au placut si pentru ca nu am acceptat reducere de pret si nici retur. Cum pot eu dovedi ca intre momentul ridicarii coletului la posta si pana la momentul la care am fost contactata pentru retur ea i-a dat unei rude sau prietene pentru o ocazie.Eu nu am decat pozele cu pantofii din care se vede ca nu erau juliti in fata.
Pentru ca ea este cea care a facut plangere penala, ea fiind cea care ma acuza, cred ca tot ea trebuie sa dovedeasca ca era cu neputinta ca ea sa distruga pantofii. Eu cred ca nu poti sa faci o plangere sa acuzi si sa astepti ca cel acuzat sa vina cu probe pentru a demonta acuzatia. Cel care acuza aduce si probe iar acuzatul se apara prezentand dovezi care sa desfiinteze acele acuzatii. Simpla afirmatie a acestei femei ca fetita ei nu merge inca si deci nu avea cum sa-i distruga ea nu poate fi acceptata, pentru ca foarte simplu se poate ca ea sa-i fi achizitionat pentru o cunostinta, ruda, prietena pentru un eveniment. Ca-ntre prietene/rude: Lasa ca-ti fac eu rost de pantofi, c-am vazut unii pe olx exact cum iti trebuie tie si pe urma ii dam inapoi retur. Se practica metoda asta de a te rezolva cu tinute de ocazie de pe olx si apoi retur. Pantofiorii erau de ocazie nu de purtat de zi cu zi si desi fetita femeii poarta acum marimea 19 pentru 1 an ea a cumparat acesti pantofi care sunt marimea 23 care se poarta la 2 ani jumate ceea ce-i foarte dubios pentru ca nu cumperi niste pantofi cu 1 an jumate inainte, pentru ca risti sa nu se potriveasca anotimpului si poate nici copilului daca atunci cand ajunge sa poarte marimea 23 ar avea picioruse mai grasute, pantofiorii fiind pentru picioruse mai subtiri.

Alte discuții în legătură

"teapa" online cu un telefon scump kidsonmdma kidsonmdma Buna ziua, am gasit pe olx un Iphone 15 cu un pret mult mai ieftin si l am comandat prin curier. Din cauza pretului ireal de bun m am grabit sa l comand, fara ... (vezi toată discuția)
Am comandat o pereche de adidași de pe olx pentru care am plătit 1100 de lei, dar sunt fake. pot face plângere penală pentru înșelăciune? Dragos Ungureanu Dragos Ungureanu Acum 3 săptămâni am comandat o pereche de adidasii online de pe site ul olx in valoare de 1100 roni.Vanzatorul a garanta ca sunt autentici și ca mărimea ... (vezi toată discuția)
Salut! am vandut o pereche de adidasi prin olx. am pus coletul ... albertc8903 albertc8903 Salut! Am vandut o pereche de adidasi prin Olx. Am pus coletul cu verificare si am trimis in colet adidasii de care am vorbit cu baitul, cei care erau in anunt ... (vezi toată discuția)