avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 947 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Neacordarea concediului de odihna in perioada ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Neacordarea concediului de odihna in perioada anunțată in prealabil

Buna ziua.
Lucrez intr-o fabrica cu peste 2000de angajati repartizati pe mai multe linii de lucru,avand ca sefi directi pe seful de linie, inginerul și seful de schimb. La sf lunii Mai am anuntat inginerul cu privire la concediul de odihna,și anume ca doresc sa intru in concediu neaparat din data de 14 AUG din motive familiale,strict personale. La acea data încă nu se știa cand anume intram in concediu(se da concediu la toata lumea de pe liniile de care raspunde el in aceeasi perioada,10 zile lucratoare)abia spre sf lunii IUNIE nea anuntat ca intram de drept in concediu de pe 31 IUL pana pe 14 AUG.De atunci ma tot rog de el sa imi dea concediu in perioada cand l-am rugat pt ca am neaparata nevoie sa fiu libera in acea perioada. Mi-a spus ca nu poate și daca am nevoie de liber sa imi iau concediu medical. Mentionez ca s-au făcut exceptii de la regula,și altor persoane li sa dat concediu in alta perioada daca au vrut(nu neaparat odata cu linia).Cu seful de schimb, la fel nu am rezolvat nimic,invocand motivegen:nu se poate,nu am om in locul tau,etc.Oameni de schimb sunt, inclusiv seful de linie care are in atribuții înlocuirea unui om din linie dacă acesta lipsește,doar ca se face diferenta intre angajați si ne trateaza preferential.Cum pt altii se poate, de ce nu și pt mine, mai ales ca am anuntat cu mult inaintea altora? Cum as putea gasi rezolvare la aceasta problema? As putea rezolva ceva la ITM?Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Alinam48 , utilizator 18:59, 14 Iulie 2017
Art.144 C.mun.
...
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

Conform art.149 C.mun., salariatul este obligat să efectueze în natură concediul de odihnă în perioada în care a fost programat, cu excepţia situaţiilor expres prevăzute de lege sau atunci când, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.

Neacordarea zilelor de CO salariului poate face obiectul unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social.
Deci sa înțeleg ca doar eu trebuie sa respect legea și musai trebuie sa imi iau concediul de odihna in perioada programata. Atunci dreptul meu la " egalitate in sanse și tratament" de ce nu se aplica?avand in vedere faptu ca altor angajati li se oferă concediu când vor și nu numai.De ce încă se practica favorizarea anumitor angajati,fără ca angajatorii sa fie trasi la răspundere? In alta ordine de idei,programare pt perioada de concediu nu trebuie sa se facă, de exemplu, pana la sfârșitul anului curent pentru anul următor? Așa fiecare ar sti sa își programeze anumite treburi.
Deci sa înțeleg ca doar eu trebuie sa respect legea și musai trebuie sa imi iau concediul de odihna in perioada programata.

In raspunsul dat nu s-a afirmat asa ceva ... :-/

Atunci dreptul meu la " egalitate in sanse și tratament" de ce nu se aplica?

A spus cineva ca nu vi se aplica ???

De ce încă se practica favorizarea anumitor angajati,fără ca angajatorii sa fie trasi la răspundere?

Intrebati pe cei care fac asa ceva. In practica nu prea am intalnit astfel de situatii, iar cand am observat am indrumat salariatii sa se adreseze ITM-ului sau CNCD.

In alta ordine de idei,programare pt perioada de concediu nu trebuie sa se facă, de exemplu, pana la sfârșitul anului curent pentru anul următor?

Intr-adevar, legea prevede ca , programarea CO se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.
Mulțumesc pt răspunsuri. Voi face într-adevăr o sesizare la ITM,poate se rezolva ceva....Weekend plăcut!
Ultima modificare: Vineri, 14 Iulie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nu mi se oferă concediu in perioada dorita anunțată in prealabil Alinam48 Alinam48 Buna ziua. Lucrez intr-o fabrica cu peste 2000de angajaÃ��i,repartizaÃ��i pe mai multe linii de lucru,avÃ�¢nd ca Ã��efi ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna catimicu catimicu Buna ziua, La firma care lucrez seful meu nu mi-a acordat concediu de odihna pe motiv ca nu are cine sa ma inlocuiasca dar totusi m-a pus sa fac o cere de ... (vezi toată discuția)
Neacordare concediu de odihna andra.cris andra.cris Am depus o cerere de concediu pentru luna aprilie in luna ianuarie. Angajatorul a refuzat sa imi dea un raspun deoarece colega de birou trebuie sa plece in ... (vezi toată discuția)