avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 218 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensia sotului
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensia sotului

Buna ziua! Va rog sa-mi dati un sfat!
Doi batrani traiesc impreuna de 20 ani cununati numai religios. Sotul are pensie mai mare (fost politist, veteran de razboi, prizonier) - este foarte bolnav, pe moarte. Sotia poate opta pentru a lua pensia sotului dupa deces daca au fost cununati numai religios? Daca da, ce ar trebui sa faca?
Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Bruta , utilizator 09:05, 28 Septembrie 2009
Daca sunt cununati numai religios, atunic nu sunt casatoriti -- din punctul legal de vedere sunt concubini. Pentru ca "sotia" sa fie asigurata, ei ar trebui sa casatoreasca in fata unui ofiter de stare civila.
Din pacate, casatoria religioasa nu are valoare legala( lipsa casatoriei civile fiind echivalenta cu un conubinaj), astfel incat, sotia supravietuitoare nu poate opta pentru a-i ridica pensia de veteransi nu ii pot fi reunoscute nici alte drepturi.
Trebuie urgent sa va casatoriti la starea civila cu acte in regula pentru a putea intra in posesia pensiei: aveti nevoie de dovada casatoriei care este ceritificatul de casatoriei eliberat de Primarie , pentru acest lucru, daca viitorul sot nu se poate deplasa se poate depune o solicitare la primarie pentru a se de[plasa dansii ( contra cost) la dumneavoastra. Mult succes si sanatate!
Ultima modificare: Luni, 28 Septembrie 2009
nicoleta.baciu, utilizator
Legea 19/2000 - Legea pensiei
ART. 67
(1) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş pe tot timpul vieţii, la împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 15 ani. (2) În cazul în care durata căsătoriei este mai mică de 15 ani, dar de cel puţin 10 ani, cuantumul pensiei de urmaş cuvenit soţului supravieţuitor se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună, respectiv 6,0% pentru fiecare an de căsătorie în minus.
ART. 68
(1) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş, indiferent de vârstă, pe perioada în care este invalid de gradul I sau II, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 1 an. (2) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş, indiferent de vârstă şi de durata căsătoriei, dacă decesul soţului susţinător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă, a unei boli profesionale sau tuberculozei şi dacă nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o pătrime din salariul mediu brut pe economie, stabilit conform art. 5 alin. (3).
ART. 69
Soţul supravieţuitor care nu îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 67 şi la art. 68 alin. (1) beneficiază de pensie de urmaş pe o perioadă de 6 luni de la data decesului,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas eremia eremia sotul are pensie iar sotia nu.in caz de deces sotia are dreptul la pensie de urmas?ea neavand niciun venit.si pe ce perioada?multumesc! (vezi toată discuția)
Pensia de urmas Cristina Popesti Cristina Popesti Buna seara, As dori sa stiu daca exista vreo exceptie la legea privind pensia de urmas care se acorda sotului supravietuitor, in sensul unei perioade de ... (vezi toată discuția)
Ajutor urmas anemary29 anemary29 tatal meu care a fost salariat timp de 30 de ani a decedat anul trecut la varsta de 53ani-cancer pulmonar-.vreau sa stiu daca mama mea care nu este pensionara ... (vezi toată discuția)