Bunicul este proprietarul terenului si al casei in care locuiesc cu parintii si cu unchiul. Cum se va imparti proprietatea dupa decesul bunicului (bunica traieste si ea) intre tata si fratele lui (fii bunicului si ai bunicii). Eu si mama am dori sa ne mutam din cauza relatiei cu tatal meu(de nesuportat).Cum sa fac sa nu pierd drepturile asupra proprietatii peste ani? Ar putea tatal meu sa faca in asa fel incat sa nu primesc nimic din ce ii va reveni lui daca ne vom muta?Unchiul meu nu a fost casatorit niciodata si nu are copii,mereu a intentionat sa ne excluda de la drepturi. Bunicii sunt constienti de pericolul reprezentat de intentiile unchiului meu. Care credeti ca ar fi cea mai buna solutie sa nu ma trezesc peste ani fara nimic din proprietate? Un contract de vanzare-cumparare intre mine bunicul meu? Sau cum altfel?Cat de mica poate fi valoarea declarata a proprietatii incat sa platim un impozit mai mic?O valoare prea mica poate face actul usor de atacat in instanta ulterior? Mentionez ca bunicul meu se deplaseaza foarte greu, pentru a ajunge la un notar sau in alta parte. Se poate realiza o mandatare pentru bunica mea, sa fie doar prezenta la notar de cate ori va fi nevoie?Va multumesc anticipat
amandoua actele pot fi atacate in instanta este adevarat, eu mi-am exprimat parerea, faceti cum doriti, este adevarat ca este folosit mai mult contractul de vanzare cumparare, deoarece dupa incheierea acestuia in forma legala se trece casa, terenul pe numele dumneavoastra iar la donatie trebuie sa asteptati moartea bunicului sau a bunicii (a donatorului), pentru a trece pe numele dumneavoastra "casa / terenul" donat. Mult succes!!!
Da, bunicul va poate da un mandat chiar dumneavoastra sa va vindeti proprietatea, insa daca bunul e dobandit in timpul casatoriei prin orice act incheiat intre vii ( deci nu prin mostenire ), atunci si bunica e propietara chiar daca nu este trecuta in acte, deci si ea trebuie sa fie de acord sa va vanda.
De ce e mai sigura vanzarea.
- descendentii sunt mostenitori rezervatari si ei pot cere reductiunea liberalitatilor excesive
- in caz de v-c,nu se poate pune problema de reductiune decat daca se constata de instanta ca de fapt vanzarea - cumpararea a fost,o donatie, pretul nefiind platit.
In caz de vanzare - cumpararea, pentru siguranta bunicilor, acestea pot sa ramana doar cu un drept de uzufruct asupra imobilului.
Impozitul pe vanzare se aplica conform preturilor pe zona stabilite de expert
( in caz de declarare a unui pret inferior ).
Dar pentru a inlatura orice prezumtie de donatie, va recomand un contract de intretinere ( asa zisa vanzare-cumparare cu drept de intretinere )