avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... De ce trebuie sa platesc spitalizarea daca am fost ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

De ce trebuie sa platesc spitalizarea daca am fost victima unei agresiuni?

am fost victima unei agresiuni pe strada in luna aprilie 2017 cu pierderea starii de cunostinta. M-am prezentat la upu dupa care am fost internat 3 zile pentru ingrijiri medicale, iar ulterior am depus plangere penala la politie pentru agresiune. In luna iulie am primit o instiintare de la spital, in care este invocata legea 132/2014, care prevede ca in cazul meu nu este valabila asigurarea de sanatate si sunt nevoit sa platesc cheltuielile de spitalizare, daca nu este gasit agresorul. Momentan dosarul se afla in lucru la sectia de politie unde am depus plangere si nu a fost gasit faptasul. Mi s-a spus ca daca agresorul nu va fi gasit atunci va trebui sa suport eu cheltuielile. ce sa fac?
Cel mai recent răspuns: Laszlo Bicsak , Alte profesii 23:45, 14 Iulie 2017
Sa vedem cum suna legea:
"Art. 313
(1) Persoanele care prin faptele lor aduc daune sănătăţii altei persoane răspund potrivit legii şi au obligaţia să repare prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale reprezentând cheltuielile efective ocazionate de asistenţa medicală acordată. Sumele reprezentând cheltuielile efective vor fi recuperate de către furnizorii de servicii medicale. Pentru litigiile având ca obiect recuperarea acestor sume, furnizorii de servicii medicale se subrogă în toate drepturile şi obligaţiile procesuale ale caselor de asigurări de sănătate şi dobândesc calitatea procesuală a acestora, în toate procesele şi cererile aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti, indiferent de faza de judecată.
(2) Furnizorii de servicii care acordă asistenţa medicală prevăzută la alin. (1) realizează o evidenţă distinctă a acestor cazuri şi au obligaţia să comunice lunar casei de asigurări de sănătate cu care se află în relaţie contractuală această evidenţă, în vederea decontării, precum şi cazurile pentru care furnizorii de servicii medicale au recuperat cheltuielile efective în vederea restituirii sumelor decontate de casele de asigurări de sănătate pentru cazurile respective.
Legea 95 2006 actualizată prin:
OUG 72/2006 - pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi pentru abrogarea unor dispoziţii din alte acte normative în domeniul sanitar din 20 septembrie 2006, Monitorul Oficial 803/2006;"

Eu nu a-si plati din doua motive:
1. Primele trei zile de spitalizare se poate considera urgenta.
2. Daca legea spune clar ca plateste cel care a cauzat vatamarea, de ce sa mai platiti, chiar daca nu a fost gasit vinovatul?...
A-si sta in banca mea, in cazul in care spitalul, in cel mai rau caz m-ar da in judecata, a-si invoca legea de mai sus.

Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident rutier cu autovatamare, plata spitalizarii ovvy18 ovvy18 Buna ziua...am si eu o mica dilema..prin luna iulie a acestui an am avut un mic accident de circulatie, mai exact am cazut cu un moto-scuter,in urma cazaturii ... (vezi toată discuția)
Art 313 l95/2006 Ioanastt Ioanastt Art. 313 din L95/2006 - (1) Persoanele care prin faptele lor aduc daune sănătăţii altei persoane răspund potrivit legii şi au obligaţia să repare ... (vezi toată discuția)
Accident rutier cu spitalizare cojan cojan Autorul unui accident rutier trebuie sa plateasca spitalizarea sau este decontata de catre CAS? (vezi toată discuția)