avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salar pt nastere conform CCMN
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salar pt nastere conform CCMN

Buna ziua,
Lucrez in invatamant si in din iunie 2005 sunt in concediu pentru ingrijirea copilului. Am depus la servici o cerere prin care solicitam un salar "bonus" conform Contractului Colectiv de Munca Unic la Nivel National art. 51, lit c : un salariu de baza, platit de unitate mamei, pentru nasterea fiecarui copil; de la servici mi s-a spus ca ei nu au auzit de asa ceva si ca nu pot solicita la bugetul lunar acel salar pentru ca nu au o baza legala si nu exista nici o "metodologie" lucru precizat si in raspunsul in scris pe care l-am solicitat la cererea mea. Le-am dus eu monitorul oficial Partea V nr. 1 din 22/02/2005 unde este publicat susnumitul contract si mi-au spus ca pe ele nu le intereseaza decat partea I din M.O. Am fost atunci la Inspectoratul Scolar Judetean unde am vorbit cu juristul institutiei care mi-a aratat si Contractul colectiv unic la nivel de ramura invatamant pe 2004 ( nu stiu ce este cu cel pe 2005) unde la art 36 este specificat acelas lucru ca si in CCMN art 51 lit c, dar ca atata timp cat cei de la scoala invoca "metodologia" ei nu au ce sa faca. Am fost din nou la scoala unde mi s-a spus ca virgula citez: "juristul spune numai prostii" si atata timp cat ei nu au o baza legala nu imi dau acel salar.
Ce pot face mai departe? Refuzul lor il vad ca pe o incalcare a drepturilor mele ca angajat deoarece eu stiam ca orice contract la nivel de ramura, de unitate etc se supune CCMN. E adevarat ca pot face plangere penala? impotriva cui exast si unde?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: nicollungu , utilizator 13:45, 17 Ianuarie 2006
Conform art.283 litera c) din codul muncii, te poti adresa cu Cerere de chemare in judecata in vederea solutionarii acestui conflict de munca intervenit.Cererea se depune la tribunalul din circumscriptia caruia ai domiciliul ,este scutita de taxa judiciara de timbru si ai dreptul de a o introduce in termen de 3 ani de la data nasterii dreptului la actiune.Termenele sunt scurte, deci ar trebui sa se rezolve relativ repede.Obtii hotarare judecatoreasca la care angajatorul nu mai are cum sa se sustraga.Bafta!
mersi pt raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor pentru nasterea fiecarui copil prevazut in ccm VALI_H VALI_H intrebarea mea este urmatoarea - ajutorul prevazut la art.51, lit. c in Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National pe anii 2007 - 2010 ”un ... (vezi toată discuția)
Prima de nastere de la angajator b_anyela b_anyela buna ziua, Este adevarat ca angajatorul trebuie sa plateasca o prima de nastere mamei, cuantumul fiind un salar mediu pe unitate. Stiu ca aceasta chestiune ... (vezi toată discuția)
Salariu mediu pe unitate oanacarlan oanacarlan Buna dimineata!Va rog sa-mi spuneti daca se mai acorda un salariu mediu pe unitate!V-am trimis ce am gasit referitor la acest drept.Va multumesc! După ... (vezi toată discuția)