avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 957 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Obligat sa dau declaratii!!?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Obligat sa dau declaratii!!?

Bună ziua, am o nelămurire un fost angajator mi-a dat în folosință un telefon mobil fără proces verbal deși nu am vrut sa îl iau pt ca era un telefon scump m-am lăsat convins pana la urma pt ca trebuia sa fac poze în interes de serviciu și sa le trimit pe email..în timpul serviciului mi-a cazut telefonul în apa și sa defectat de tot acum după 2 luni trebuie sa îmi recuperez decizia de încetare a contractului de munca și bonurile pe ultima luna dar angajatorul nu mi le da pana nu î fac proces verbal de primire telefon și declarații ce sa întâmplat cu telefonul. Eu nu vreau sa îl plătesc pt ca tot în interes de serviciu mi-am spart telefonul și nu mi-a despăgubit firma, Ce pot sa fac în acest caz? Dacă fac proces verbal e ca și Cum mă învinuiesc eu și mă pune la plata? Dacă refuz nu îmi da decizia și bonuriile.Ce pot face în acest caz? Mă poate obliga sa plătesc telefonul? Va mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:59, 22 Iulie 2017
Bună ziua!

Dacă nu vă primiți drepturile salariale, puteți sesiza ITM-ul, puteți deschide o acțiune în instanță sau deschide o procedură de mediere. Ne referim la drepturile salariale pe care le aveți cuprinse în contractul individual de muncă.

În altă ordine de idei, dumneavoastră ați creat un prejudiciu. Ca o comparație, dacă un angajat distruge un autoturism de serviciu din vina lui, este bun de plată chiar dacă el conducea autoturismul în interes de serviciu.

În acest sens, există în Codul Muncii următorul articol în baza căruia angajatorul vă poate acționa în instanță dacă are mijloace prin care poate dovedi că dvs. ați distrus telefonul:

„Art. 254. [raspunderea salariatului]
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.”
ciubotariu claudiu a scris:

....
Ce pot face în acest caz? Mă poate obliga sa plătesc telefonul? Va mulțumesc!

Salariu neplatit de angajator. Ce pot face?
www.avocatnet.ro/content/for...

Neplata drepturilor salariale nu poate fi conditionata de plata prejudiciului cauzat.

Prejudiciul produs de salariaţi poate fi recuperat pe cale amiabilă şau prin acţionare în instanţă.

Angajatorul nu va poate obliga sa platiti acel telefon, singura autoritate din stat care va poate obliga este instanta de judecata.
Am inteles, dar eu nu am vrut sa folosesc telefonul fiindumi oarecum fortat sa îl folosesc. Prejudiciul firmei sa îl plătesc prejudiciul salariatului cine îl plateste?!Nu era normal sa îmi dea telefonul pe un proces verbal sa semnez pentru el sa mi se aducă la cunoștință plătirea lui în caz de accident, aceste produse nu sant asigurate? Eu de la început nu am vrut sa îl iau pentru ca era scump și lucram în depozit pe stivuitor știam din alte experiențe ca mai cade din buzunar? Am muncit 1 luna sa ajung sa le plătesc lor telefonul plus al meu personal tot în interes de serviciu........Doamne ce ție cu tara asta.....
Menționez ca în ziua demisiei am vrut sa duc eu telefonul la reparat și nu a vrut sunând după 2 săptămâni sa î duc 3 milioane la firma și uita de problema , dat fiind ca mi la dat așa fără nici o semnatura.în cazul în care el nu are nici un proces de predare telefonul lui către mine mă poate pune sa îl plătesc? Va mulțumesc!
Aspectul ca nu aveti un proces verbal de predare - primire nu este relevant, atat timp cat dovada ca dvs l-ati utilziat se poate face si prin alte mijloace de proba.

Angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.

Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dauna in accident auto pentru firma mihaibaciu10 mihaibaciu10 Buna seara, Cum se procedeaza in cazul unui accident auto produs de un angajat? Dauna este aproape totala si masina nu mare are casco. Angajatul se afla ... (vezi toată discuția)
Decizie imputare say say Are cineva un model de decizie de imputare si in baza caror acte normative se intocmeste, in afara de procesul-verbal de constatare a prejudiciului? (vezi toată discuția)
Recuperare prejudiciu noa noa Care este baza legala pentru ca o societate sa-si recupereze prejudiciul facut de un fost salariat? (vezi toată discuția)