avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 874 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Posibilitate pierdere avans Prima Casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Posibilitate pierdere avans Prima Casa

Buna seara!

Am platit un avans la un ap. Am depus actele la banca, imobilul urmeaza sa fie evaluat si apoi dosarul sa ajunga la fondul de garantare. Nu stiu cat va sta si acolo + perfectarea vanzarii. Dezvoltatorul mi-a pus in vedere ca nu va face prelungirea antecontractului. Am posibilitatea pierderii avansului in cazul in care imprumutul ar mai dura (ipotetic vorbind) cateva zile dupa data maxima aprobata in antecontract?
In antecontract este stipulat ca "noi, partile, convenim ca neacordarea creditului din cauza neacceptarii imobilului ca garantie pt. restituirea creditului, constituie clauza exoneratoare de raspundere, caz in care vom fi repuse in situatia anterioara incheierii lui, avansu urmand a fi restituit promitentului cumparator..
Noi partile, in temeiul art. 1552 cod civil, stabilim in mod expres ca, in conditiile in care una dintre parti, desi somata, nu se prezinta pt. perfectarea vanzarii, cealalta parte poate denunta unilateral promisiunea de vanzare, printr-o declaratie de rezolutiune, insotita de certificarea de fapte, ce va fi comunicata si inscrisa in cartea funciara a imobilului".
Mentionez ca am istoricul dialogului cu banca, cu dezvoltatorul, nu am dovedit si nu dovedesc rea credinta.
Ce risc comporta situatia? Daca acest credit "zace" la fond si se aproba (mi s-a comunicat ca sunt sanse de 99%) la cateva zile dupa termenul din antecontract.

Cu multumiri!
Cel mai recent răspuns: SANTIER , utilizator 15:42, 23 Iulie 2017
Puneti un termen mai lung pana la incheierea contractului la notar. Stabiliti in antecontract clauza exoneratoare de raspundere si in cazul in care NU DIN VINA dvs, ci a bancii nu va puteti incadra in termen, caz in care sa se poata amana termenul din antecontract.
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Iulie 2017
ContSters429609, utilizator
exista clauza de exonerare in care banca nu accepta imobilul ca si garantie, insa daca intarzie la fond...cam raman descoperit, desi nu este vina mea...
Am vreo sansa daca dezvoltatorul nu doreste prelungirea termenului din antecontract ?

Multumesc!
clauza prevede ca "Noi partile, in temeiul art. 1552 cod civil, stabilim in mod expres ca, in conditiile in care una dintre parti, desi somata, nu se prezinta pt. perfectarea vanzarii, cealalta parte poate denunta unilateral promisiunea de vanzare,...",
Pai , dvs va prezentati la notar pt perfectarea vanzarii......... si motivati ca nu se poate incheia din vina bancii......clauza se refera la PREZENTARE.
Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Promisiune de v-c prima casa 2017 jamesbond12 jamesbond12 Buna ziua, In data de 27 ianuarie am incheiat un antecontract pe 2 luni cu un dezvoltator imobiliar pentru achizitia unui imobil prin Programul Prima Casa, ... (vezi toată discuția)
Promisiune de vanzare cumparare- daca nu se respecta termenul de catre cumparator ? codigroc codigroc Am facut o promisiune de vanzare cumparare incheiat la un notar in vederea vanzarii unui apartament.Am incasat un avans,iar restul de bani urmeaza sa-i primesc ... (vezi toată discuția)
Reziliere antecontract prima casa, recuperare avans grgmrnsc grgmrnsc Buna ziua! As avea nevoie de un sfat. De curand am inceput demersurile catre un apartament de 3 camere situat pe strada Popesti Vest intre statiile de ... (vezi toată discuția)