avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 793 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Recuperare creanțe
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Recuperare creanțe

Buna ziua. Am următoarele 2 nelămuriri cu privire la care va rog sa încercați a-mi Răspunde:
1. Dacă o societate aflată in subordinea unei autorități publice/instituții rămâne in pasivitate si, din diverse motive, nu întreprinde demersuri pentru a-si recupera datoriile (creanțe certe, lichide, exigibile) de la cetățeni sau de la partenerii contractuali, ce se întâmpla cu sumele datorate? In cat timp se prescriu? Aceeași întrebare si pt situația in care societatea in cauza (creditorul așadar) se afla in insolventa?
2. Intre 2 societăți comerciale exista o datorie (creanța certa, lichida, exigibilă). Debitorul nu-si plătește datoria si, in plus, intra si in faliment. Creditorul il acționează in justiție, instanța pronunța un titlu de executare pt debitor, stabilind ca administratorul societății debitoare sa răspundă in solidar cu societatea ajunsă in faliment din vina sa. Cum se pot recupera banii dacă acest administrator nu figurează cu bunuri proprii, dar administrează o alta societate, care obține profit? Chiar nu se poate face nimic pt creditor care nu a stat in pasivitate si a recurs la căile legale pt a-si recupera prejudiciul?

Va mulțumesc pt interesul si timpul acordat răspunsurilor. O zi buna tuturor!
Cel mai recent răspuns: emil6702 , utilizator 17:15, 23 Iulie 2017
1. termenul de prescripţie începe să se calculeze (să curgă) de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care s-a născut creanţa fiscală si este de 5 ani.
2. daca exista proces de intrare in insolventa,va inscrieti la masa credala cu creanta certa, ca nu mai stiti cat e de exigibila, ca vad ca nu va implicati.
cred ca ar trebui sa discutati cu un avocat pentru a explica in amanunt situatia dvs., se pare ca sunteti creditor chirografar si trebuie stabilit ce trebuie sa faceti mai departe: actiune oblica, pauliana, nu avem de unde sti.
Va mulțumesc pt răspuns. Nu sunt, din fericire pt mine probabil, nici un fel de creditor. Am ajuns sa am cunoștința despre aceste spete in mod întâmplator, motivul pentru care le-am supus atenției dvs fiind dorința de a-mi oferi, in primul rând mie, un răspuns din partea celor care se confrunta probabil cu spete similare (am terminat facultatea acum mulți ani Fara a profesa in domeniu si mărturisesc ca anterior postării, am căutat răspunsurile in cărțile de dr civil - pt prescrieri, legea insolventei, legea societăților comerciale, codul de procedura fiscală. Etc). Cu toate astea, nu sunt lamurita.astept in continuare răspunsurile dvs, ținând cont de particularitățile celor 2 spete. Va mulțumesc inca o data.
Pai atunci e cazul sa va inscrieti pe site-uri de economisti si/sau experti conta

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce se intelege prin bunurile unei societati radiate? rrocambole rrocambole Conform art.176 al Legii nr.85/2014, lit.c ,,daca dupa acoperirea tuturor creantelor, inchiderea procedurii si radierea debitorului din registrele in care ... (vezi toată discuția)
Recuperare creante stefaniulian stefaniulian Cum recuperez contravaloarea unei facturi,de la o societate care si-a cerut in adunarea generala declansarea procedurii de insolventa dar nu s-a dat hotararea ... (vezi toată discuția)
Insolventa D Tiberiu D Tiberiu Am 34 ani societatea pe care o detin si o conduc activeaza de mai bine de 8 ani are activitatea principala comert cu ridicata. Fiind nascut in Timisoara numit ... (vezi toată discuția)