avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident auto
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident auto

Buna ziua!Am avut o ușoară tamponare cu masina in comuna(l tara).Mergeam cu masina pe drumul principal si deodată din partea dreapta a iesit fara sa se asigure o altă mașină ce intenționa să vireze dreapta, nu am reusit sa o evit de tot si m-a lovit în dreapta usor (bară și fata indoite).Initial si-a recunoscut vina...insa dupa cateva telefoane mi-a spus că eu sunt de vina (regula priorit de dreapta intersectia nefiind semnalizata.)Mentionez ca drumul parcurs de mine banuiesc ca este drum comunal.Cel de pe care ieșea sper sa fie local...Am încheiat amiabilă însă ne-au chemat la constatare si ma tem ca si -a schimbat poziția...Cum as putea sa aflu daca drumul de pe care a iesit era drum local iar cel pe care circula eu era drum comunal.Precizez ca era vb de o intersecție in T.
Cel mai recent răspuns: brainylaura , utilizator 15:34, 26 Septembrie 2017
cioan a scris:

Este anormal ca un conducator auto care circula pe latura dreapta a intersectiei sa acorde prioritate de trecere unuia care patrunde in intersectie de pe undrum lateral. Daca drumul lateral este unul comunal sau local administratorul acestui drum este consiliul local al comuniei. Acesta avea obligatia sa monteze pe drumul lateral un indicator "Cedeaza trecerea" sau "Oprire (STOP)" in functie de vizibilitatea in zona respectiva. In cazul in care ajungeti in instanta solicitati sa fie introdus in cauza si Consiliul local
ing. Ioan Ciobanu

Nu cred ca aveti dreptate cu privire la drumul lateral. Daca este un drum deschis circulatiei publice si nu exista nici un semn de prioritate a celor care circula pe drumul principal se aplica prioritatea de dreapta. Spre informare, in Bruxelles exista foarte multe intersectii intre bulevarde si stradute mici care acced in bulevarde si, in mod voit, nu exista nici un semn de prioritate, tocmai ca vehiculele circuland pe bulevarde sa aiba o viteza dictata de prudenta, nu de puterea masinii... Oricand te poti intalni cu un vehicul ce vine din dreapta, pentru a intra in bulevard, si cu o viteza destul de mare... Acest sistem ajuta si pe cei de pe strazile laterale sa intre in bulevard, fara a fi invitati / sau blocati) de conducatorii vehiculelor care circula pe drumul prioritar (bulevardul)
Iata exemplul de mai jos (semafoarele nu functioneaza noaptea...)
[ link extern ]
andrei2005 a scris:

cioan a scris:

Este anormal ca un conducator auto care circula pe latura dreapta a intersectiei sa acorde prioritate de trecere unuia care patrunde in intersectie de pe undrum lateral. Daca drumul lateral este unul comunal sau local administratorul acestui drum este consiliul local al comuniei. Acesta avea obligatia sa monteze pe drumul lateral un indicator "Cedeaza trecerea" sau "Oprire (STOP)" in functie de vizibilitatea in zona respectiva. In cazul in care ajungeti in instanta solicitati sa fie introdus in cauza si Consiliul local
ing. Ioan Ciobanu

Nu cred ca aveti dreptate cu privire la drumul lateral. Daca este un drum deschis circulatiei publice si nu exista nici un semn de prioritate a celor care circula pe drumul principal se aplica prioritatea de dreapta. Spre informare, in Bruxelles exista foarte multe intersectii intre bulevarde si stradute mici care acced in bulevarde si, in mod voit, nu exista nici un semn de prioritate, tocmai ca vehiculele circuland pe bulevarde sa aiba o viteza dictata de prudenta, nu de puterea masinii... Oricand te poti intalni cu un vehicul ce vine din dreapta, pentru a intra in bulevard, si cu o viteza destul de mare... Acest sistem ajuta si pe cei de pe strazile laterale sa intre in bulevard, fara a fi invitati / sau blocati) de conducatorii vehiculelor care circula pe drumul prioritar (bulevardul)
Iata exemplul de mai jos (semafoarele nu functioneaza noaptea...)
[ link extern ]

Cu tot respectul, dar ati scos fost citatul din context. Inaintea partii care ati citat-o am scris clar ca fiind o intersectie nedirijata se aplica regula prioritatii de dreapta. In continuare am aratat ca situatia de fapt nu este una normala avandu-se in vedere normele rutiere din Romania. In partea citata de dvs. am aratat care ar fi fost situatia normala in privinta reglementarii circulatiei in respectiva intersectie.
Nu puteti sa invocam situatia din alte tari decat in cazul in care prezentati si legislatia rutiera din respectiva tara. Nu cred ca in Bruxelles un conducator auto este obligat sa circule pe bulevarde cu viteza redusa pentru a acorda prioritate autovehiculului care vine din dreapta de pe o straduta laterala. Am observat existenta a foarte multor semafoare. In situatia in care noaptea semafoarele nu functioneaza trebuie sa existe in legislatia rutiera belgiana prevederi pe care nu le-ati postat si care asigura o circulatie fluenta si in deplina siguranta.
Va rog sa va documentati si sa reveniti cu clarificari.
ing. Ioan Ciobanu
Am fost de mai multe ori la Bruxelles, si in permanenta prietenii de acolo mi-au atras atentia sa fiu atent la stradutele mici care intra in bulevarde, pentru ca de cele mai multe ori se da prioritate de dreapta celor ce ies din stradute. Aceasta nu inseamna sa circuli INCET, ci PRUDENT, ca sa poti opri in siguranta daca iti apare o masina de pe o straduta din dreapta, neavand un semn de pierdere a prioritatii.
Ce are a face legislatia locala din Belgia cu aplicarea prioritatii de dreapta intr-o intersectie nedirijata? Nu prea imi este clar.. Sa nu credeti ca am fost in belgia doar pe "Google maps", adica virtual.
Referitor la categoria de drumuri la care se pun diversele semne de circulatie, pot sa va mai dau un exemplu: in Franta de foarte multe ori drumurile departamentale (judetene) dar chiar si cele nationale au un sens giratoriu chiar in afara unor localitati, pentru a permite utilajelor agricole care ies de pe un drum ingust lateral (de multe ori chiar neasfaltat) sa traverseze in siguranta drumul principal.
pop_m a scris:

Ca si curiozitate, drumul de pe care iesea celalalt era asfaltat, sau doar o ulita?
Cereti la primarie clarificari asupra categoriei celor doua drumuri.

Era o uliță neasfaltata
Ultima modificare: Marți, 26 Septembrie 2017
brainylaura, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prioritate de dreapta Focus1 Focus1 Sa ne inchipuim o localitate in care exista drumuri asfaltate si ne-asfaltate si o sumedenie de intersectii nedirijate. As dori sa va intreb cum se abordeaza ... (vezi toată discuția)
Accident - intersectie nedirijata yo686 yo686 In urma cu aproximativ 3 luni am fost implicat intr-un accident rutier intr-o intersectie printre blocuri nesemnalizata cu indicatoare sau marcaje rutiere. ... (vezi toată discuția)
Prioritate de dreapta? adyzone adyzone As vrea sa stiu cine are prioritate. Eu am urmat traseul sagetii rosii si m-am intersectat cu o masina la intersectia celor doua sageti (albastra si rosie). ... (vezi toată discuția)