avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... DONATIE SAU MOSTENIRE ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

DONATIE SAU MOSTENIRE ?

Buna ziua,
Prin mostenire (in urma succesiunii) am obtinut bunuri mobile (o remorca) si imobile (un apartament) ale sotului meu in 2013,(sot pierdut intr-un accident rutier). A fost o casnicie de 7 ani, fara copiii.
M-am recasatorit in aprilie 2016 si am dat nastere unui copil in iunie 2016 si locuim in imobilul mostenit.
Am achizitionat in ianuarie 2017 un apartament pe numele actualului sot si al meu ,(prin credit ipotecar pe numele actualului sot pe o perioada de 15 ani)
Astazi (25 iulie 2017) starea mea de sanatate este foarte limitata si degradata. Am nevoie de ajutorul dvs ca sa pot lasa lucrurile aranjate in caz de deces si va intreb :
1) Ce se intampla cu toate bunurile mobile si imobile mostenite (inainte de casatoria acuala) ? Raman toate sotului si copilului ?
2) Ce se intampla cu imobilul achizitionat prin credit ipotecar ?

Vreau sa las tot ce detin eu sotului si copilului meu si ma intereseaza daca le pot lasa doar asa cum sunt (daca legea este de partea lor), iar daca nu as vrea sa stiu care este cea mai buna si rentabila metoda in acest sens !
Imi recomandati sa fac DONATIE ?
Nu cunosc alte variante !

As vrea ca in cazul decesului meu sa nu poata interveni familia mea (am o mama + 3 frati, ca tatal meu a decedat) sau fostii socrii (parintii primului sot) in viata actualului sot si a copilului !
Nu vreau sa ii dea nimeni afara din imobil pe sot si copil !
Va rog frumos sa ma sfatuiti cum ar fi mai corect sa procedez, sa fie liniste in urma mea . Va multumesc anticipat !
Ultima modificare: Marți, 25 Iulie 2017
inger_parasit2013, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 12:35, 25 Iulie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Atat timp cat aveti copil si sot, nu vor interveni alte rude.
Copii sunt inaintea fratilor, surorilor, verilor etc
Ca raspuns la cele doua intrebari>
1. Da. Sotul va avea 1/4 (din intregul bunurilor dobandite anterior casatoriei, si din jumatatea bunurilor dobandite impreuna), iar copilul 3/4.
2.Creditul face parte din pasivul succesoral si va fi mostenit de sot si copil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenirea dupa a doua casatorie virgil123 virgil123 Bunaziua, Tatal meu e vaduv si s-a recasatorit, actuala nevasta e si ea vaduva dar nu are copii. Prima chestiune care ma pune pe ganduri e o ... (vezi toată discuția)
Proprietar imobil dobandit inainte de căsătorie decedat, drepturile sotului supravietuitor Lacrami0ara Lacrami0ara Am o prietenă căreia i-a murit soțul acum 1 an și 4 luni. Nu au copii. El a achiziționat un apartament înainte de căsătorie cu vreo 3 ani, prin credit ... (vezi toată discuția)
Succesiune prin testament mihaela_hody mihaela_hody Matusa mea mi-a lasat prin testament toate bunurile mobile si imobile ce se vor afla dupa decesul ei .In acel moment avea un apartament dupa divortul de ... (vezi toată discuția)