avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1043 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenirea dupa a doua casatorie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenirea dupa a doua casatorie

Bunaziua,

Tatal meu e vaduv si s-a recasatorit, actuala nevasta e si ea vaduva dar nu are copii.

Prima chestiune care ma pune pe ganduri e o mostenire/despagubire de la mama mea, pe care e posibil sa o castigam in instanta, actiunea in instanta a fost demarata inaintea actualei casatorii, in acel proces figuram ca mostenitori eu, fratele si tata.

1. Prima mea problema e daca actuala sotie are vre-un drept in momentul prezent din partea tatalui ?
2. Iar a doua e daca tata ma ajuta cu partea lui sa achizitionez bunuri mobile sau imobile, actuala sotie (in cazul decesului tatalui) sau rude de-ale ei (in cazul decesului ei si eventual a tatalui) au dreptul sa-mi ceara ceva drepturi ?

3. Ultima chestiune ar fi cea a locuintelor si autovehiculelor fiindca fiecare din soti au cate una din fiecare, cine ce drepturi are in cazul decesului unuia dintre soti (sotia are frati) si cum isi poate pastra tata mostenirea doar pentru descendentii lui?

Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Noiembrie 2014
virgil123, utilizator
Cel mai recent răspuns: virgil123 , utilizator 10:59, 19 Noiembrie 2014
Legea prevede un drept legal de moștenire pentru soțul supraviețuitor asupra bunurilor aflate în patrimoniul soțului defunct la momentul deschiderii moștenirii.Iar asta indiferent de modul de dobândire al bunurilor respective.
Tatăl poate face orice act asupra bunurilor proprii, însă dacă au bunuri imobile comune, este necesar acordul ambilor soți.
Asupra bunurilor proprii ale mamei vitrege, în lipsa descendenților și aoțului sipraviețuitor, vin la moșenire frații acesteia.
Am inteles, in cazul tatalui meu casa fiind relativ constructie noua pe un teren cumparat de el a ramas neintabulata, ar fi suficient un testament prin care lasa mostenire acest bun imobiliar copiilor ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Avem drept la mostenire? bea1980 bea1980 Buna ,intrebarea mea e daca am avea drept de mostenire din partea tatalui in cazul in care parintii mei sunt divortati iar tatal meu s-a recasatorit intre ... (vezi toată discuția)
Drept la mostenire claugan claugan Salut, Tatal meu a ramas vaduv si s-a recasatorit Tata are un apartament si inca e in viata. Mama vitrega solicita parte din apartament Mama vitrega e pe ... (vezi toată discuția)
Casatorit a doua oara, fara copii, noua sotie are o fiica din alta ... Cris Talea Cris Talea Casatorit a doua oara,fara copii noua sotie are o fica din alta casatorie. Am intocmit un testament notarial autentificat prin care las mostenire toate ... (vezi toată discuția)