Bună ziua!
Îmi cer scuze că vă deranjez,într-un moment nepotrivit!
Spuneţi-mi,vă rog,dacă este corect întocmită prezenta cerere,în opinia dumneavoastră!şi dacă am vreo şansă să-mi recuperez banii pe ultimii 3 ani
Subsemnata ……….., salariată în cadrul unităţii de învăţământ, în funcţia de profesor titular disciplina ……………., având contract de muncă pe perioadă nedeterminată, vă rog prin prezenta să aprobaţi compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat, în conformitate cu articolul 267 din Legea nr.1/2011,coroborat cu dispoziţiile art 144-146 din Codul muncii şi dispoziţiile art 15-16 din Hotarârea nr. 250 din 8 mai 1992 ***Republicata privind concediul de odihna si alte concedii ale salariatilor din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit şi din unitatile bugetare
Această solicitare vine ca urmare a faptului că timp 12 ani am fost directorul Şcoli Gimnaziale ................... şi nu am putut beneficia, în fapt de zilele de concediu, deoarece, eram nevoită să asigur permanenţa pe toată perioada verii (altcineva, neavând cum, fiindcă nu era decontat pe perioada verii abonamentul cadrelor didactice).
Astfel, în cei 12 ani am beneficiat, doar de 37 de zile lucrătoare, libere .
(Precizez că am beneficiat de îndemnizaţia de concediu în bani,dar am venit zilnic la şcoală, ca obligaţie de serviciu).
Având în vedere faptul că începând cu data de 31.08.2017, contractul meu încetează definitiv la Şcoala ..............., consider că, concediul de odihnă neefectuat de către mine poate fi compensat în bani în cazul încetării contractului individual de muncă deoarece nu contravine principiilor economiei de piaţă şi nici obligaţiilor constituţionale ale statului în acest domeniu.
Consider că o componentă esenţială a dreptului muncii o reprezintă protecţia socială a muncii, ce cuprinde, la rândul ei, aspectele prevăzute în art.41 alin.(2) din Constituţie, republicată, printre care se regăseşte şi concediul de odihnă plătit. Acesta nu poate constitui obiect de tranzacţie, nu poate fi retras şi nici nu se poate renunţa la el, angajatorul putând negocia, în limitele prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă, doar durata, condiţiile şi perioadele de efectuare a concediului de odihnă. Dreptul la concediu de odihnă este stabilit proporţional cu munca prestată de către salariat într-un an calendaristic, compensarea în bani stabilindu-se astfel tot în funcţie de durata timpului în care s-a prestat munca. Aşadar, indiferent de motivele încetării contractului individual de muncă şi de durata care a trecut de la încheierea contractului de muncă până în momentul încetării acestuia, salariatul care a prestat muncă şi, proporţional cu perioada lucrată, a câştigat dreptul la concediu de odihnă. Întrucât, din cauza încetării contractului individual de muncă cu data de 31.08.2017,personal nu mai pot efectua concediul de odihnă la care am dreptul, apare ca fiind constituţională obligaţia dumneavoastră în calitate de angajator să-l compensaţi în bani.
Dispoziţiile art.141 alin.(4) din Codul muncii sunt în concordanţă cu prevederile art.41 alin.(2) din Constituţie, republicată, care statuează dreptul salariaţilor la măsuri de protecţie socială ce include şi dreptul la concediul de odihnă plătit. Dreptul la concediu de odihnă nu poate fi negociat şi, astfel, nu se poate susţine încălcarea de către textul criticat a dispoziţiilor art.135 alin.(2) din Constituţie, republicată. În ceea ce priveşte dispoziţiile art.164 alin.(2), arată că instanţa de contencios constituţional s-a mai pronunţat asupra acestor dispoziţii de lege statuând, prin Decizia nr.24/2003, că sunt constituţionale.
Astfel,în cazul meu compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetarii contractului individual de muncă si este prevazută de art. 146 alin. (3) din Codul Muncii.
Iar conform art. 268 alin. (1) lit. c din Codul Muncii cererile în vederea soluţionării unui conflict de munca pot fi formulate în termen de 3 ani de la data naşterii dreptului la acţiune, în situatia în care obiectul conflictului individual de muncă consta în plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despagubiri către salariat.
Astfel, vă solicit, în calitatea dumneavoastră de angajator compensarea bănească a concediului de odihna neefectuat, cel puţin pe ultimii 3 ani anteriori prezentei cereri.
În speranţa unui răspuns,dacă timpul vă permite vă asigur de întreaga mea consideraţie şi apreciere!
Insa : In cazul unei actiuni in instanta, termenul de prescripţie este cel mentionat de art. 268 alin. (2) din Codul muncii, respectiv cererea în instanţă a salariatului va putea fi formulată în termen de 3 ani de la data naşterii dreptului.
Daca salariatul nu va solicita in instanta acordarea CO,sau acordarea sumelor compensatorii în cazul neefectuării concediului, în termenul de prescripţie, angajatorul/instanta va putea invoca excepţia prescripţiei dreptului la acţiune pentru drepturile ce nu sunt solicitate în termenele de prescripţie prevăzute de lege.
Prin urmare, compensarea in bani a CO neefectuat este limitata numai la actiunea in instanta, angajatorul putand compensa in bani si CO neefectuat de peste 3 ani.
Vă mulţumesc mult pentru promtitudinea răspunsului oferit!
Să înţeleg că există posibilitatea de a-mi fi compensat, concediul în bani pentru o perioadă mai mare de timp,dacă, angajatorul verifică şi constată că într-adevăr nu am putut beneficia de zilele de concediu pentru toată perioada pe care v-am expus-o?