avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 487 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Termen
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Termen

Am cerut TB decizia civila si am primit prin posta Adresa TB din 27.11.2008: ...dosarul X "s-a solutionat la 3.10.2008 si se afla in curs de redactare".
Intrebare: 6 luni de la ce? de la 3.10.2008, sau de la data la care am putut sa il gasesc in arhiva, sau...
Cel mai recent răspuns: peraspera , utilizator 16:18, 7 Octombrie 2009
Motivul N1 ar fi ca nu ati avut hotararea redactata decat la un moment dat.
Indicati care este acel moment.
Cred ca cei de la CEDO stiu deja ca dureaza mult redactarea hotararii instantei de recurs.
Sigur ca este foarte corect asa, dar vedeti ca daca judecata a avut si apel puteti avea anumite probleme de natura tehnica.
Insa, daca nu sunteti avocat e cam greu sa va fie invocata o anumita culpa de catre CEDO.
Pana la urma instanta nationala a redactat foarte tarziu hotararea sa.

avocat Claudiu Lascoschi
Termenul celor 6 luni pentru a se indeplini conditia de admisibilitate a cererii se va calcula de la data la care hotararea a ajuns la arhiva, de aceea v-a si cerut Curtea sa aduceti aceasta adresa.
Cu stima,
Av. Niculescu-Gorpin
Conform Conventiei termenul se calculeaza de la pronuntare.
Pot exista insasituatii in care redactarea se face dupa 4-5luni.
De aceea Curtea are in vedereaceste situatii.

avocat Claudiu Lascoschi
Indiferent de natura procesului ( penal, civil, comercial, contencios administrativ, etc.) care s-a finalizat, Curtea Europeana a Drepturilor Omului ( C.E.D.O. ) nu poate fi sesizata de persoana care se considera victima unei incalcari a drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului decat in termen de 6 luni, calculate de la data pronuntarii ultimei hotarari judecatoresti pronuntate de instanta nationala ( decizia instantei de recurs).Cu alte cuvinte, dupa momentul epuizarii cailor de recurs interne, persoana lezata prin hotararea pronuntata de ultima instanta de judecata, trebuie ca in termen de 6 luni sa formuleze cererea si sa sesizeze in scris C.E.D.O.
Termenul celor 6 luni pentru a se indeplini conditia de admisibilitate a cererii se va calcula de la data la care hotararea a ajuns la arhiva, de aceea v-a si cerut Curtea sa aduceti aceasta adresa.
Cu stima,
Av. Niculescu-Gorpin
Multumesc, este o informatie necesara multora. Deci, derogari pentru Romania!
Noutati: Curtea mi-a cerut certificat de grefa, cu mentionarea datei la care dosarul a fost "disponibil partilor". Raspuns de la calculatorul arhivei. Pronuntare pe 03.10.08, intors in arhiva (disponibil partilor) pe 18.07.2009. Este doar un exemplu, de genul "no comment"
Multumiri respectuoase!
Ultima modificare: Miercuri, 7 Octombrie 2009
peraspera, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen cedo grigoriu grigoriu Buna ziua, As vrea sa stiu cand expira termenul pentru depunerea plangerii la CEDO, daca hotararea irevocabila a fost pronuntata pe 11 februarie ... (vezi toată discuția)
Cum se obtine documentatia necesara unei plangeri la cedo ? ninelus ninelus As dori sa stiu de unde se obtin informatii si de unde se obtin eventuale formulare necesare depunerii unei plangeri la CEDO ( doar in Bucuresti ) (vezi toată discuția)
Scurgerea termenului de 6 luni pt.cerere la cedo... vladutza vladutza lamuriti-ma si pe mine exact de cand se scurge acest termen de 6 luni. am gasit aceste explicatii: Potrivit prevederilor art 26 din Conventia pentru apararea ... (vezi toată discuția)