avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 488 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Buna ziua. As dori o indrumare intr-o problema care mi se pare un pic delicata.
In urma cu cativa ani, bunica din partea tatalui a decedat, iar din ceeace imi povestea tatal meu, lui ii revenea un teren, iar celalalte bunuri erau pt surorile lui, avand doua surori , respectiv doua case erau destinate lor.Dupa inmormantarea bunicii, au existat divergente in tatal meu si surorile lui, insa in final o succesiune s-a facut pt ca m-a rugat tatal meu sa ii trimit copie dupa certificatul de nastere prin fax, deoarece noi locuim la Hunedoara, iar bunica in jud Botosani.
Cei drept, dupa toata situatia creata, nu l-am intrebat niciodata pe tatal meu cum s-a facut succesiunea, chiar nu am avut interesul atunci, insa acum , deoarece tatal meu a decedat in urma cu cateva luni, as dori sa stiu daca tatal meu a mostenit ceva din a cele bunuri sau l-au fortat sa renunte, pt ca multa vreme nici nu a mai dorit sa tina legatura cu surorile lui. Daca este mostenitor, consider ca eu si sora mea ar trebui sa mostenim partea lui, insa cum nu avem relatie apropiata cu surorile lui, nu stiu cum putem afla acest lucru. Va rog sa ma indrumati unde sa cer informatii. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: nellyy , utilizator 20:37, 29 Iulie 2017
La Camera Notarilor publici de care apartine judetul unde bunica a avut ultimul domiciliu gasiti o copie dupa certificatul de mostenitor.
Multumesc mult de raspuns,insa as dori sa va mai intreb daca se poate obtine informatie telefonica,avand in vedere distanta mare dintre Hunedoara si Botosani,au voie sa imi furnizeze aceasta infromatie la telefon ? sau va trebui sa merg personal acolo ?.
Am reusit sa vorbesc la Camera Notarilor Publici din Botosani,insa spre surprinderea mea,nu s-a gasit persoana pentru care s-a facut succesiunea,adica bunica.Este ciudat...pt ca asa cum am intrebat-o pe d-soara ce mi-a raspuns la telefon,daca nu s-a facut succesiunea,ce motiv a avut tatal meu sa ceara certificatul de nastere a lui ?,deoarece ii trebuia la notar.
Nu stiu unde as putea sa ma mai adresez,ca sa aflu ce s-a intamplat atunci,dupa decesul bunicii,si tind sa cred ca nu au putut neglija succesiunea,atata timp cat s-au agitat cu totii (tatal si cele doua surori) sa mearga la notar .Nu puteau sa neglijeze atata timp..din 2009 si pana in prezent incheierea succesiunii,fiind la mijoc doua case si un teren.
Faptul ca i-au solicitat tatalui dvs certificatul de nastere si ca s-au prezentat la notar nu inseamna neaparat ca procedura succesorala s-a finalizat si ca a fost eliberat un certificat de mostenitor.
Poate doar s-au rezumat la acea declaratie de renuntare (daca e cazul) sau la a obtine informatii, sau au abandonat procedura sau au avut documentatia incompleta.
Toate certificatele de mostenitor sunt la camera notarilor.
Alternativa e sa verificati la fiecare birou notarial din circumscriptia judecatoriei unde bunicii au avut ultimul domiciliu.
Insa daca nu aveti informatii exacte cu privire la anul in care s-a dezbatut eventuala mostenire, va dati seama cat de anevoioasa este cautarea.
Multumesc pt sfaturile date pana acum,insa as dori sa va spun ce am rezolvat intre-timp,si sa va rog sa ma informati cum e mai bine procedat.
Deci,am avut inspiratia sa sun la primaria unde bunica a avut domiciliu,(m-am gandit ca cineva trebuie sa plateasca impozit pt bunurile aflate)si am aflat ca succesiunea s-a facut si ca,tatal meu impreuna cu cele doua surori au fiecare cota parte de 1/3 din imobile),deci,inseamna ca ceeace va trebui sa fac eu impreuna cu sora mea,este sa deschidem succesiune pentru partea tatalui meu,care este decedat.
Am aflat din certificatul de mostenitor aflat la primarie,si numele notarului,pe care l-am sunat,si m-a socat ,ca el imi recomanda sa fac partaj,adica,sa iau legatura cu matusile mele,iar in cazul in care ele nu doresc,atunci sa ma adresez in instanta.
Eu am incercat sa ii explic ca nu doresc partaj,pt ca nu am intentia de-a vinde de una singura partea tatalui meu (pt ca nici tatal meu cu surorile lui nu au facut partajul,deci totul e la comun),asadar ,ceeace doresc eu este sa intru in succesiunea partii de mostenire a tatalui meu.
Doresc sa va intreb: de ce imi tot explica ca partajul e singura modalitate? ...este ceva ce imi scapa mie si nu am inteles ?.
In al doilea rand,am contactat pe una dintre matusi,si s-a aratat interesata de faptul ca va trebui sa vindem ce este acolo ,pt ca nimeni nu are interesul de-a locui acolo,si ca este pacat sa ramana totul pustiu,insa povestindu-i despre discutia cu notarul,sau mai bine zis,cu secretara care a raspuns la telefon,(pt ca nu cred ca era notar),matusa tot insista sa nu pierd banii cu succesiunea ,ca doar toata lumea stie ca partea tatalui meu imi revine mie si surorii mele.
Sa fie aceasta o cursa ? Exista cumva in lege specificat,ca data copiii mostenitori nu cer succesiunea dupa defunct intr-o anumita perioada de timp,partea de mostenire se poate cere de catre urmatoarele rude in grad ? in cazul acesta ,de catre matusile mele ?....sau sunt eu paranoica in privinta lor?.
Va multumesc din nou pt timpul acordat in a-mi raspunde.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune nellyy nellyy Bună ziua. Doresc sa fiu informata cu privire la următoarea situație. Tocmai ce am aflat ca tatăl meu care a decedat în urma cu 7 luni, moștenește o ... (vezi toată discuția)
Cum ne putem recupera drepturile asupra casei si pamanturilor? Dragoi Simona Dragoi Simona Am si eu o problema ca si multi altii si daca se poate as dori sa ma ajutati si pe mine cu un sfat...parintii sotului meu sunt divortati de pe vremea cand toti ... (vezi toată discuția)
Succesiune, mostenire - caz particular a21alex a21alex Buna ziua, am citit multele discutii legate de succesiuni pe acest forum. Ma bucur ca e bine documentat si argumentat, lucru pentru care va ... (vezi toată discuția)