Buna ziua,
am citit multele discutii legate de succesiuni pe acest forum. Ma bucur ca e bine documentat si argumentat, lucru pentru care va felicit.
Problema mea e urmatoarea.
Bunicii locuiau intr-o comuna din judetul Cluj si au murit amandoi la o diferenta de 2 saptamani, in 1991. Ei aveau 3 copii, 2 fete (inca in viata) si un baiat (tata - decedat in 1990). Dorinta bunicilor ... doar verbala nu si inscrisa intr-un testament, a fost ca sa ramana totul copiilor fiului lor decedat cu un an inaintea lor, adica noua.
Noi am fost 4 frati, in viata mai suntem doar 3, un baiat (eu) si 2 surori. Al 4-lea frate a murit si el in 2007 dar are o singura fica, majora de anul acesta.
Matusile noastre (surorile tatalui meu decedat)respecta dorinta bunicilor si au renuntat la partea lor din casa, gradina si livada cu pomi fructiferi in favoarea mea si a celorlati 3 frati. Nu insa si la terenul arabil care a venit impartit in 3, 2 parti pentru matusi si o partea a noastra, a nepotilor. In acest sens imi amintesc ca prin 1992 (pe atunci eu aveam 15 ani) am fost toti fratii din Hunedoara (locualitatea in care locuim) la Dej nu mai stiu exact unde, probabil la un notar... unde s-a creat un dosar. Succesiunea nu s-a putut realiza atunci deoarece nu era venit actul de proprietate pe pamant. Pamant care dupa cum am mentionat mai sus venea impartit in 3.
Din acel an 1992, nimeni nu s-a mai interesat de succesiune. Dar mama a locuit o buna parte din timp, mai putin iarna, in casa bunicilor de la tara, unde s-a ocupat de gospodarie si de agricultura. Anul acesta am inceput sa sun la Dej pentru a da de acel dosar si pentru a putea reincepe (sau finaliza) procedura de succesiune, pentru ca proprietatea bunicilor sa fie pe numele nostru a nepotilor. Dar nu mai exista acel dosar. De la Dej am fost informat ca e posibil ca acel dosar sa se fi trimis la arhiva in Cluj. Am sunat si acolo si am primit acelasi raspuns, dosarul cu numarul respectiv nu exista.
O sora sta chiar in Cluj Napoca, o alta e plecata si locuieste in Italia. In 2007 am fost cu ea la un notar in Hunedoara unde am facut o procura, imputernicire pentru ca eu sa o pot reprezenta la succesiune. Mai e valabila daca e din 2007?!
Din partea fratelui meu decedat, banuiesc ca firesc si normal, urmatorul mostenitor dupa el e fica lui. Si ea trebuie sa faca o imputernicire la un notar pentru a o putea reprezenta tot eu la succesiune, nu?!
Practic acestea sunt detaliile in mare.
Va rog sa-mi spuneti care sunt pasii ce ar trebui sa-i urmez pentru a duce la bun sfarsit succesiunea?
Cui trebuie sa ma adresez? Luna septembrie mi-am propus sa mi-o dedic intr`u totul acestei probleme luandu-mi liber de la job.
Se poate rezolva succesiunea si de aici din Hunedoara, printr-un avocat, notar sau mai stiu eu cine...?
Astept cu interes sugestiile si raspunsurile la problemele mele, lucru pentru care va multumesc anticipat.
Cu respect,
Alex
PS: Imi cer scuze pentru informatiile multe din mesaj dar nu stiu daca sunt sau nu importante.
Voi urmari raspunsurile si daca din partea celor ce cunosc legea exista si alte intrebari sunt dispus sa raspund prompt.
Din ceea ce spuneti dvs se desprinde clar ideea ca matusile dvs au fost la notar pentru a deschide succesiunea dar nu au continuat procedura dovada fiind inexistenta dosarului succesoral. In acest sens dvs va trebui sa demarati aceasta procedura ca descendent al tatalui dvs care la randul sau ii mosteneste pe parintii lui(buncii dvs)
Pentru a le reprezenta pe matusi este nevoie de procura speciala in acest sens.
Procura din 2007 este valabila daca nu a fost revocata intre timp , insa depinde de notarul la care va adresati fiindca sunt multi notari care solicita refacerea procurii pentru a avea data recenta!
Succesiunea se dezbate la notariatul in raza caruia se afla ultimul domiciliu al defunctului! este regula obligatorie!B-)
SUCCES!
=D>
Din ce spuneti dvs. nu imi pare f. clar daca dosarul respectiv era un dosar in care se dezbatea succesiunea sau nu.
Nu imi este clar nici daca ati avut un dosar... caci este posibil sa fi mers la notar sa il fi intrebat despre ce va trebuie si vazand ca nu aveti actele sa nici nu fi deschis un astfel de dosar.
Daca incepeti demersurile pe la autoritati nu cred ca faceti mare branza in septembrie .. nu de alta dar institutiile publice raspund in 30 de la data sesizarii.
In ipoteza in care nu reusiti sa gasiti acel dosar.... nu aveti decat sa mergeti la instanta si sa rezolvati problema pe instanta.
Evident persoanele care nu pot fi prezente e necesar sa dea procura unei alte persoane .....
E vorba insa de o procura speciala.
Competenta este in raza teritoriala a ultimului domiciliu al defunctilor ...
Am inteles.
Deci eu trebuie sa merg o data cu matusile la un notar pentru acele procuri ca peste tot pe unde umblu sa nu fie nevoie sa merg cu ele. La fel si din partea fratilor ce nu pot fi acolo.....
Mai apoi dupa ce obtin procurile, ce fac?
Aveam vreo 15 ani pe atunci... Dar am numarul dosarului... in care sunt prezente o parte din acte. Nu stiu exact despre ce acte e vorba. Practic, banuiesc ca e un dosar deschis din moment ce am un numar de inregistrare.
Cred ca succesiunea a mers pana la Pamant.... care n-a putut fi impartit din cauza lipsei actului de proprietate pe acesta. Dupa revolutie s-au impartit acele acte iar la Cluj la tara la mine au ajuns de-abia prin 1996. Habar n-am daca e posibil ca succesiunea sa fi fost facuta ,,pe jumatate,, si sa nu fi fost finalizata. D-voastra care cunoasteti legea probabil stiti daca e sau nu posibili.
Apropos.... de acele procuri speciale. Matusile mele pot face acele procuri pentru a ma imputernici pe mine fara prezenta mea?
Succesiune bunica
madriana57
Buna seara! Bunica a murit in 1971 si in 1991 s-a emis un titlu de proprietate asupra unui teren. As vrea sa fac succesiunea.
Am mai multa intrebari la care ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa 15 ani
kike
Tatal meu a decedat in anul 1995.Nu am facut succesiunea pana in prezent.Nu am facut succesiunea nici dupa bunicii paternali .Ce parere aveti;trebuie facute ... (vezi toată discuția)
Mostenire
S-constantin
buna ziua. vreau un sfat de la dv. in privinta unei mosteniri .
mama mea provine dintr-o familie cu trei frati,doua fete si un baiat,dupa moartea ei am ... (vezi toată discuția)