Buna ziua,
am citit multele discutii legate de succesiuni pe acest forum. Ma bucur ca e bine documentat si argumentat, lucru pentru care va felicit.
Problema mea e urmatoarea.
Bunicii locuiau intr-o comuna din judetul Cluj si au murit amandoi la o diferenta de 2 saptamani, in 1991. Ei aveau 3 copii, 2 fete (inca in viata) si un baiat (tata - decedat in 1990). Dorinta bunicilor ... doar verbala nu si inscrisa intr-un testament, a fost ca sa ramana totul copiilor fiului lor decedat cu un an inaintea lor, adica noua.
Noi am fost 4 frati, in viata mai suntem doar 3, un baiat (eu) si 2 surori. Al 4-lea frate a murit si el in 2007 dar are o singura fica, majora de anul acesta.
Matusile noastre (surorile tatalui meu decedat)respecta dorinta bunicilor si au renuntat la partea lor din casa, gradina si livada cu pomi fructiferi in favoarea mea si a celorlati 3 frati. Nu insa si la terenul arabil care a venit impartit in 3, 2 parti pentru matusi si o partea a noastra, a nepotilor. In acest sens imi amintesc ca prin 1992 (pe atunci eu aveam 15 ani) am fost toti fratii din Hunedoara (locualitatea in care locuim) la Dej nu mai stiu exact unde, probabil la un notar... unde s-a creat un dosar. Succesiunea nu s-a putut realiza atunci deoarece nu era venit actul de proprietate pe pamant. Pamant care dupa cum am mentionat mai sus venea impartit in 3.
Din acel an 1992, nimeni nu s-a mai interesat de succesiune. Dar mama a locuit o buna parte din timp, mai putin iarna, in casa bunicilor de la tara, unde s-a ocupat de gospodarie si de agricultura. Anul acesta am inceput sa sun la Dej pentru a da de acel dosar si pentru a putea reincepe (sau finaliza) procedura de succesiune, pentru ca proprietatea bunicilor sa fie pe numele nostru a nepotilor. Dar nu mai exista acel dosar. De la Dej am fost informat ca e posibil ca acel dosar sa se fi trimis la arhiva in Cluj. Am sunat si acolo si am primit acelasi raspuns, dosarul cu numarul respectiv nu exista.
O sora sta chiar in Cluj Napoca, o alta e plecata si locuieste in Italia. In 2007 am fost cu ea la un notar in Hunedoara unde am facut o procura, imputernicire pentru ca eu sa o pot reprezenta la succesiune. Mai e valabila daca e din 2007?!
Din partea fratelui meu decedat, banuiesc ca firesc si normal, urmatorul mostenitor dupa el e fica lui. Si ea trebuie sa faca o imputernicire la un notar pentru a o putea reprezenta tot eu la succesiune, nu?!
Practic acestea sunt detaliile in mare.
Va rog sa-mi spuneti care sunt pasii ce ar trebui sa-i urmez pentru a duce la bun sfarsit succesiunea?
Cui trebuie sa ma adresez? Luna septembrie mi-am propus sa mi-o dedic intr`u totul acestei probleme luandu-mi liber de la job.
Se poate rezolva succesiunea si de aici din Hunedoara, printr-un avocat, notar sau mai stiu eu cine...?
Astept cu interes sugestiile si raspunsurile la problemele mele, lucru pentru care va multumesc anticipat.
Cu respect,
Alex
PS: Imi cer scuze pentru informatiile multe din mesaj dar nu stiu daca sunt sau nu importante.
Voi urmari raspunsurile si daca din partea celor ce cunosc legea exista si alte intrebari sunt dispus sa raspund prompt.
Ok.. va multumesc tuturor.
Daca mai exista ceva ce ar trebui sa stiu va rog sa mai adaugati la cele spuse de pana acum.
Iar dupa rezolvarea succesiunii... urmeaza, intabularea? Care ce presupune?
Am avut de rezolvat si eu mai multe succesiuni anul acesta, asa ca iti pot da unele detalii utile in situatia ta.
Vizita facuta la notar in 1992 e posibil sa fi avut ca rezultat efectuarea unei succesiuni doar pentru bunurile imobile pentru care familia ta avea acte de proprietate. Urmeaza ca bunurile imobiliare pentru care ai dobandit ulterior acte de proprietate sa fie cuprinse intr-un supliment de succesiune. Poate ca ai putea gasi o urma a dosarului pierdut adresandu-te Camerei notariale din resedinta de judet.
Eu am vazut din proprie experienta ca notarul nu opreste nici un act original,le-a copiat in prezenta mea si mi le-a inapoiat, si nici nu a intreprins nimic pana cand nu am avut toate actele necesare, doar m-a consiliat in privinta a ceea ce trebuie sa contina dosarul. La fel, mi-a spus inca de la bun inceput urmatoarele:
-notarul care incepe succesiunea, acela o si continua;suplimentele de succesiune se fac tot la acelasi notar; daca doresc sa schimb notarul, aceasta se poate face numai printr-o procedura complicata desfasurata prin Camera notariala
-succesiunea se face la un notar aflat in localitatea de domiciliu a decedatului
In situatia ta, cred ca cea mai buna solutie este sa angajezi un avocat care sa te asiste in rezolvarea tuturor problemelor.
Dupa ce ai rezolvat succesiunea, te adresezi unui expert cadastral care intocmeste dosarul si obtine numarul cadastral si intabularea in Cartea funciara.
In ce priveste procura data de ruda din strainatate, notarul mi-a spus ca procura poate fi data in tara de domiciliu a acestei rude, dar trebuie sa aiba apostila de la Haga si desigur trebuie sa aiba o data recenta.
Succes, ai mult de alergat!
Buna seara am si eu o intrebare la
moartea bunicului meu vaduf prin 98 au ramas 10 fratii printre care si mama meea si au dezbatut mostenirea o matusa si mos deal meu sau ocupat la notar prin 99 dar eu nu am gasit nici un act de mostenitor pe numele mamei mele doar o instiintare de la primarul comunei unde à decedat bunicul meu catre un arendas ça pamantul care este in arenda il mosteneste mama mea si in 2008 tatal meu decedat si casatorit cu mama proprietari de un apartament pe care nu sa facut desbatere succesorala deoarece mama mea traind in acel apartament eu avand 5 fratii deci suntem 6 fratii trecuti pe cartea de munca à lui mama dar tatal meu à mai avut trei copii de dinainte de aa se casatori cu mama mea. Este cineva care poate sami explice cam cum sa procedez
Succesiune bunica
madriana57
Buna seara! Bunica a murit in 1971 si in 1991 s-a emis un titlu de proprietate asupra unui teren. As vrea sa fac succesiunea.
Am mai multa intrebari la care ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa 15 ani
kike
Tatal meu a decedat in anul 1995.Nu am facut succesiunea pana in prezent.Nu am facut succesiunea nici dupa bunicii paternali .Ce parere aveti;trebuie facute ... (vezi toată discuția)
Mostenire
S-constantin
buna ziua. vreau un sfat de la dv. in privinta unei mosteniri .
mama mea provine dintr-o familie cu trei frati,doua fete si un baiat,dupa moartea ei am ... (vezi toată discuția)