Buna seara! Bunica a murit in 1971 si in 1991 s-a emis un titlu de proprietate asupra unui teren. As vrea sa fac succesiunea.
Am mai multa intrebari la care v-as ruga daca se poate sa imi dati niste raspunsuri:
Am aflat ca trebuie sa deschid succesiunea in alt oras in functie de ultimul domiciliu al bunicii.Dar pana sa merg acolo as vrea sa stiu ca daca unul din mostenitori nu vrea sa vina la notar( pentru ca ar vrea sa foloseasca el tot terenul) se poate finaliza succesiunea la notar? Daca nu si se merge in instanta suporta cheltuielile cei care nu au venit la dezbaterea succ. la notar?
Mai am o nelamurire, bunica a avut 8 copii si mai traieste unul, au murit si sotii copiiilor bunicii. Deci suntem 18 nepoti si stranepoti alaturi de o matuse. Intrebare: ce acte trebuie duse?
Eu ma gandesc ca de deces a bunicii ca bunicul a murit in 1958 deci inaintea bunicii actele de deces a copiilor bunicii, actele de identitate si de nastre a mostenitorilor. Daca cei in viata adica nepotii nu au facut succesiunea dupa parinti are importanta la aceeasta succesiune? Trebuie facuta si dovada decesului sotilor copiilor bunicii?
Sper sa imi dati niste indicii inainte de a da startul aceestei actiuni pentru ca nu se prea implica ceilalti si as vrea sa vad de ce am nevoie.
Astept cu nerabdare un raspuns si poate niste sfaturi Adriana
ps E nevoie si de mediere?
Buna seara,
1. Acte
- certificat de deces bunica, bunicul si toti copii lor decedati,
- acte care sa ateste descendenta celor in viata (certificate de casatorie si de nastere)
- acte de proprietate ale bunurilor (acele TITLURI CU TRICOLOR) si eventuale acte pentru imobile (case)
2. daca nu aveti convingerea ca puteti dezbate de comun acord succesiunile la notar (fara acord total nu se pot dezbate succesiuni la notar) va trebui sa mergeti in instanta.
3. Notarul trebuie sa aiba biroul pe raza judecatoriei sub a carei acoperire au avut ultimul domiciliu defunctii bunici.
4. instanta competenta este judecatoria sub a carei acoperire au avut ultimul domiciliu defunctii bunici
4. costuri:
- taxa de timbru 5% din valoarea bunurilor aflate in masa succesorala
- circa 1500 lei onorarii de expert
- onorariu de avocat.
5. La sfarsit, fie ca este vorba despre dezbatere la notar sau in instanta, toate costurile se impart intre mostenitori in functie de cota ce revine fiecarui mostenitor.
Multumesc pentru raspuns.
defunctii bunicii adica copii ei 6 au avut domiciliul in Cluj 1 intr-o comuna din judet Cluj
Expert pentru ce trebuie pentru evaluarea teren pentru partaj?
Buna seara,
NU e vorba doar de copiii copiilor bunicilor care vin la mostenire prin reprezentarea parintilor decedati.
Toata mostenirea se imparte in atatea parti cati copii au avut bunicii.
fiecare parte se imparte apoi in cati descendenti a avut copilul decedat.
Bunicii au avut domiciliul intr-o comuna din jud Cluj, dar acoperirea carei judecatorii ca sunt mai multe in jud Cluj.
Am inteles ca se imparte la toti adica la 8 apoi fiecare 1/8 se imparte mai departe la cati copii/nepoti sunt in viata. Intrebarea mea este daca mai e nevoie de actele de casatorie/deces a sotilor copiilor bunicii. Mai intai trebuie sa vad cum se aduna acctele ca sa pot demara succesiunea. Pot sa fac doar succesiunea fara partaj, fara expert adica ce cota are fiecare ca cu sigurata unii isi vor ceda partea ca nu au nevoie si apoi ma gandesc sa fac partaj pentru o suprafata mai mare de teren????
Multumesc mult pentru toate informatiile!