avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 322 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune, Mostenire - Caz particular
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune, Mostenire - Caz particular

Buna ziua,
am citit multele discutii legate de succesiuni pe acest forum. Ma bucur ca e bine documentat si argumentat, lucru pentru care va felicit.

Problema mea e urmatoarea.
Bunicii locuiau intr-o comuna din judetul Cluj si au murit amandoi la o diferenta de 2 saptamani, in 1991. Ei aveau 3 copii, 2 fete (inca in viata) si un baiat (tata - decedat in 1990). Dorinta bunicilor ... doar verbala nu si inscrisa intr-un testament, a fost ca sa ramana totul copiilor fiului lor decedat cu un an inaintea lor, adica noua.

Noi am fost 4 frati, in viata mai suntem doar 3, un baiat (eu) si 2 surori. Al 4-lea frate a murit si el in 2007 dar are o singura fica, majora de anul acesta.
Matusile noastre (surorile tatalui meu decedat)respecta dorinta bunicilor si au renuntat la partea lor din casa, gradina si livada cu pomi fructiferi in favoarea mea si a celorlati 3 frati. Nu insa si la terenul arabil care a venit impartit in 3, 2 parti pentru matusi si o partea a noastra, a nepotilor. In acest sens imi amintesc ca prin 1992 (pe atunci eu aveam 15 ani) am fost toti fratii din Hunedoara (locualitatea in care locuim) la Dej nu mai stiu exact unde, probabil la un notar... unde s-a creat un dosar. Succesiunea nu s-a putut realiza atunci deoarece nu era venit actul de proprietate pe pamant. Pamant care dupa cum am mentionat mai sus venea impartit in 3.

Din acel an 1992, nimeni nu s-a mai interesat de succesiune. Dar mama a locuit o buna parte din timp, mai putin iarna, in casa bunicilor de la tara, unde s-a ocupat de gospodarie si de agricultura. Anul acesta am inceput sa sun la Dej pentru a da de acel dosar si pentru a putea reincepe (sau finaliza) procedura de succesiune, pentru ca proprietatea bunicilor sa fie pe numele nostru a nepotilor. Dar nu mai exista acel dosar. De la Dej am fost informat ca e posibil ca acel dosar sa se fi trimis la arhiva in Cluj. Am sunat si acolo si am primit acelasi raspuns, dosarul cu numarul respectiv nu exista.

O sora sta chiar in Cluj Napoca, o alta e plecata si locuieste in Italia. In 2007 am fost cu ea la un notar in Hunedoara unde am facut o procura, imputernicire pentru ca eu sa o pot reprezenta la succesiune. Mai e valabila daca e din 2007?!
Din partea fratelui meu decedat, banuiesc ca firesc si normal, urmatorul mostenitor dupa el e fica lui. Si ea trebuie sa faca o imputernicire la un notar pentru a o putea reprezenta tot eu la succesiune, nu?!

Practic acestea sunt detaliile in mare.
Va rog sa-mi spuneti care sunt pasii ce ar trebui sa-i urmez pentru a duce la bun sfarsit succesiunea?
Cui trebuie sa ma adresez? Luna septembrie mi-am propus sa mi-o dedic intr`u totul acestei probleme luandu-mi liber de la job.
Se poate rezolva succesiunea si de aici din Hunedoara, printr-un avocat, notar sau mai stiu eu cine...?

Astept cu interes sugestiile si raspunsurile la problemele mele, lucru pentru care va multumesc anticipat.
Cu respect,
Alex

PS: Imi cer scuze pentru informatiile multe din mesaj dar nu stiu daca sunt sau nu importante.
Voi urmari raspunsurile si daca din partea celor ce cunosc legea exista si alte intrebari sunt dispus sa raspund prompt.
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 August 2009
a21alex, utilizator
Cel mai recent răspuns: Daniel lacatusu , utilizator 21:14, 9 Februarie 2021
Pai .. daca aflati ceva despre dosarul din 1992 .. vedeti ce se poate face in acel dosar .. daca nu .. fuguta la instanta.
E posibil sa fie facut un partaj partial.
apaidiu a scris:

Pai .. daca aflati ceva despre dosarul din 1992 .. vedeti ce se poate face in acel dosar .. daca nu .. fuguta la instanta.
E posibil sa fie facut un partaj partial.

Pai asta e problema. E posibil ca acel dosar sa se fi ratacit? Am tinut legatura telefonic cu cineva de la Arhiva din Cluj si dupa zile de cautari nu a gasit nimic. Am vreo posibilitate de a solicita vreo cautare mai ,,serioasa,,? Asta plecand de la premiza ca persoana respectiva nu a cautat defapt dosarul deloc....
La nivel teoretic ... nu exista sa se rataceasca dosarele.
Insa .. mai mult decat sa depuneti o cerere .. ce puteti face ?
O sa va certati cu ei un an ? sau in timpul asta o rezolvati pe instanta?
Daca ceilalti au acte ceva din acea succesiune nu au decat sa le depuna ...
Si daca se va ajunge in instanta, voi putea angaja un avocat din Hunedoara chiar daca acest caz trebuie depus la Judecatoria Cluj?
Ca sa inteleg... in instanta noi... nepotii, solicitam rezolvarea succesiunii? Banuiesc ca odata ajuns cazul in instanta, dat fiind faptul ca matusile nu contesta mostenirea ce ne revine, cazul ar trebui sa fie solutionat repede fara prea mult timp pierdut, nu!?
Avocatul il puteti sa angajati de unde vreti dvs.
Da .. daca nimeni nu are nici o obiectiune .. se rezolva repede.
Daca va intelegeti la primul termen ... va puteti recupera si taxele de timbru in intregime.
Dar amanuntele acestea vi le va comunica aparatorul dvs.

Alte discuții în legătură

Succesiune bunica madriana57 madriana57 Buna seara! Bunica a murit in 1971 si in 1991 s-a emis un titlu de proprietate asupra unui teren. As vrea sa fac succesiunea. Am mai multa intrebari la care ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa 15 ani kike kike Tatal meu a decedat in anul 1995.Nu am facut succesiunea pana in prezent.Nu am facut succesiunea nici dupa bunicii paternali .Ce parere aveti;trebuie facute ... (vezi toată discuția)
Mostenire S-constantin S-constantin buna ziua. vreau un sfat de la dv. in privinta unei mosteniri . mama mea provine dintr-o familie cu trei frati,doua fete si un baiat,dupa moartea ei am ... (vezi toată discuția)