avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 465 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Este obligatoriu ca Bugetul de Venituri și Cheltuieli ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Este obligatoriu ca Bugetul de Venituri și Cheltuieli să se voteze anual, inclusiv fondurile Asociației ?

Văzând că pe Forum-ul avocatnet.ro, la secțiunea Asociații de Proprietari, mai ales cei care au legătură cu activitățile din cadrul Asociațiilor de Proprietari (administratori, președinți, contabili, cenzori, etc.), fac niște afirmații care induc în eroare pe mulți justițiabili care sunt acționați în judecată de șefii Asociațiilor în care activează (care nu aplică deloc legile), trebuie să clarificăm o problemă delicată.
Una dintre părerile ilegale și eronate aparține Ynocenttei, dar și celor care au funcții în Asociații.

AsociatiaMihaiViteazuTV1 a scris:

Penalizările se calculează în fiecare an, doar dacă s-a votat în Adunarea Generală anuală, cu Bugetul respectiv anual votat de proprietari, în care să fie cuprinse și salariile, și fondurile cerute de șefii Asociației, inclusiv cel de penalizare ?
Conform Legii 230/2007, art. 49: (1) Asociația de Proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice sumă cu titlu de restanță, afișată pe lista de plată. Penalizările nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere și se vor aplica fără ca suma penalizărilor să poată depăși suma la care s-au aplicat.

ynocentta a scris:
Penalizările nu se aplică anual, ci în orice situație în care proprietarul nu a achitat obligațiile de întreținere, în maxim 50 de zile. Existând dispoziție legală, aplicarea penalităților nu este condiționată de hotărârea Adunării Generale, cea poate dispune hotărâri valabile pentru un an fiscal, după cum se votează Bugetul de Venituri și Cheltuieli.
Nu vă supărați, dar ceea ce a scris Ynocentta despre faptul că nu e o obligație să se stabilească anual în cadrul Adunării Generale procentul de penalizări, împreună cu celelalte venituri și cheltuieli (Fonduri) ale Asociației, este o mare aberație (induce în eroare pe proprietarii care o citesc), ba chiar pot spune că acceptă o ilegalitate, deoarece textul art.45 din Legea 230/2007 este extrem de clar pentru oricine, privitor la obligația votării anuale a oricărei sume intrate și ieșite în și dintr-o Asociație.
Se observă cum Ynocentta s-a contrazis în aceeași frază: ”... aplicarea penalităților nu este condiționată de hotărârea Adunării Generale, cea care poate dispune hotărâri valabile pentru un an fiscal, după cum se votează Bugetul de Venituri și Cheltuieli.” Chiar dânsa a recunoscut astfel contrariul, că „doar Adunarea Generală ANUALĂ poate dispune hotărâri de a impune sumele cerute pentru Fondurile Asociației ... hotărâri valabile pentru un an fiscal, după cum se votează Bugetul anual.”
A sosit timpul să arăt (inclusiv prin Precedente Judiciare din spețe identice) faptul că este o obligație să se voteze anual orice sume din cadrul Asociațiilor (Fonduri de Reparații, de Penalizări, de Rulment, de Chirii, Salarii, alte venituri și cheltuieli, etc.), care să fie incluse în BUGETUL ANUAL de Venituri și Cheltuieli, totul făcându-se doar în cadrul Adunărilor Generale ANUALE. Pentru a nu induce în eroare forumiștii și pe vizitatorii avocatnet.ro, vă rog din suflet să citiți obligațiile aflate în Legea 230/2007, art.45, mai ales faptul că orice sumă trebuie inclusă și votată (în fiecare an fiscal) în Bugetul anual (cheltuielile Asociaţiei de Proprietari, inclusiv fondurile necesare organizării şi funcționării ei). Vedeți mai jos cum legile Asociațiilor spun că mai ales fondurile acestora se pot impune la calcul doar „potrivit hotărârii Adunării Generale a Asociaţiei de Proprietari”. Inclusiv Fondul de Reparații se votează anual în Adunarea Generală, altfel se încalcă legea și ar trebui să se storneze dacă nu este votat de proprietari, odată cu Bugetul anual: „Asociaţia de Proprietari va constitui un fond pentru repararea părţilor de construcții/instalaţii aflate în proprietate comună, care (...) nu va putea fi folosit decât cu acordul Adunării Generale a Asociaţiei de Proprietari, în conformitate cu Bugetul de Venituri şi Cheltuieli.” NO COMMENT, când o lege e așa de clară, scriind acolo în mod explicit că dacă nu se vor vota anual acele fonduri (poate cu valori diferite an de an) în cadrul Adunărilor Generale, ele sunt ilegale !
Art. 45. (1) Anul fiscal al Asociației de Proprietari este anul calendaristic. (2) Înainte de începutul următorului an fiscal şi pentru fiecare an fiscal ce urmează, Comitetul Executiv va pregăti şi va prezenta proprietarilor în Adunarea Generală un Buget de Venituri şi Cheltuieli Anual, suficient pentru a acoperi cheltuielile Asociaţiei de Proprietari, inclusiv fondurile necesare organizării şi funcționării ei. (3) Proprietarii membri ai Asociaţiei au obligaţia să aprobe şi un Fond de Reparaţii ANUAL. Comitetul Executiv va pregăti şi va prezenta Adunării Generale SUMA ANUALĂ necesară pentru constituirea sau completarea acestui fond. Plăţile pentru repararea şi îmbunătăţirea proprietății comune se vor face din Fondul de Reparaţii. ► NOTĂ: La blocul nostru plățile nu s-au făcut vreodată din acel Fond !
* H.G. 1588/2007, art.24, alin.(2): „Fondul de Rulment se constituie (...) potrivit hotărârii Adunării Generale a Asociaţiei de Proprietari ...”; Alin.(5): „Asociaţia de Proprietari va constitui un fond pentru repararea părţilor de construcții/instalaţii aflate în proprietate comună, care va fi depus în contul Asociaţiei de Proprietari şi nu va putea fi folosit decât cu acordul Adunării Generale a Asociaţiei de Proprietari, în conformitate cu Bugetul de Venituri şi Cheltuieli.”

Dacă tot s-a amintit de obligațiile din Statutul oricărei Asociații, aflați că în Statutul Asociației noastre există multe articole care au fost ignorate și încălcate anual de cei care ne conduc juridic Asociația (ilegal) și ne gestionează Bugetul anual. CITEZ din Statutul Asociației noastre articolul în care se scrie ceva vag despre penalizări, fapt care arată că acel procent de maxim 0,2%/zi este OBLIGATORIU să se voteze anual, poate cu alte valori: Art.27. Cotele speciale se vor plăti în funcție de Acordul proprietarilor în cadrul Adunărilor Generale. Asociația de Proprietari poate impune o penalizare pentru plata ne-cheltuielilor comune, inclusiv a celor neprevăzute și a altor cheltuieli restante, proprietarului care se face vinovat de neplata acestora.

Pentru a comenta textual acel articol din Statut, ce se înțelege prin „poate impune o penalizare”, unde scrie în Statutul Asociației, dar și în Legea 230/2007, despre obligația impunerii acelui procent de 0,2%/zi de întârziere, prin care sunt jecmăniți mulți proprietari, unii care n-au nici bani de mâncare ? Nu cumva se înțelege din acel articol 27 din Statut că fondurile (cotele speciale) se vor plăti de către proprietari doar dacă s-au votat în cadrul Adunărilor Generale, odată cu Bugetul anual obligatoriu ?
Citind aceste reguli și legi, este logic că este obligația șefilor Asociațiilor de Proprietari să supună la vot în fiecare an Bugetul de Venituri și Cheltuieli, și asta doar în cadrul Adunărilor Generale anuale obligatorii. Cum Bugetul anual e alcătuit din orice sumă intrată și ieșită în și din Asociațiile de Proprietari, fără acesta nu poate exista activitate acolo, deoarece acele sume trebuie să fie cerute an de an (posibil cu sume diferite) dovedite doar prin votul proprietarilor în cadrul Adunărilor Generale anuale. Chiar și Instanțele de Judecată cer în cadrul proceselor intentate de șefii Asociațiilor, hotărârile Adunărilor Generale anuale în care proprietarii au cerut acele sume, pentru a vedea dacă s-au cerut legal acele cote și procente ... dacă nu, le stornează fără vreo discuție, conform acelui art.45 !
Dacă nu s-a înțeles că fără o hotărâre a Adunării Generale anuale privitoare la impunerea de fonduri, șefii Asociațiilor își pot lua adio de la acestea, voi posta ulterior spețe identice, pentru acuratețe.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Iulie 2017
ionica1980, utilizator
Cel mai recent răspuns: Admin , administrator 18:52, 26 Iulie 2017
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
ionica1980 a scris:

Dacă nu s-a înțeles că ... voi posta ulterior spețe identice, pentru acuratețe.


Buna seara,

N-o sa mai postati nimic pe forumul Avocatnet.ro. Atitudinea dumneavoastra este nepotrivita cu regulile scrise si nescrise ale comunitatii. Va invit sa va gasiti un loc potrivit cu modul dvs. de comunicare, altul decat platforma noastra.

Spor si toate cele bune.
Admin

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

E legal ca într-o asociație să se ceară fonduri diverse fără vreo hotărâre a adunării generale ? ionica1980 ionica1980 Cer răspunsuri avizate, bazate pe realitate, în special pe legile din domeniul Asociațiilor de Proprietari, dar și ale celor din domeniul fiscal, pentru ... (vezi toată discuția)
Dacă nu s-a convocat nicio adunare generală timp de mai mulți ani, și în lipsa bugetelor anuale, sumele cerute pentru fondurile comune ale asociației nu trebuiesc returnate proprietarilor ? flory_mr flory_mr Dacă în Asociația noastră de Proprietari nu s-a convocat nicio Adunare Generală timp de 5 ani (unii șefi de Asociații de Proprietari din România n-au ... (vezi toată discuția)
Ce facem în cazul restanțierilor, dacă nu s-a mai convocat nicio adunare generală de vreo 5 ani? mai e posibil să li se ceară penalizări? flory_mr flory_mr Ce facem în cazul în care nu s-a mai convocat nicio Adunare Generală de vreo 5 ani, mai e posibil să li se ceară restanțierilor penalizări dacă șefii ... (vezi toată discuția)