avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Dacă nu s-a convocat nicio Adunare Generală timp de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Dacă nu s-a convocat nicio Adunare Generală timp de mai mulți ani, și în lipsa Bugetelor anuale, sumele cerute pentru Fondurile comune ale Asociației nu trebuiesc returnate proprietarilor ?

Dacă în Asociația noastră de Proprietari nu s-a convocat nicio Adunare Generală timp de 5 ani (unii șefi de Asociații de Proprietari din România n-au organizat niciodată vreo Adunare Generală anuală) era legal și corect să li se ceară proprietarilor bani pentru diversele fonduri ale Asociației, inclusiv pentru salariile și veniturile șefilor și angajaților Asociației de Proprietari, știind că nu s-a votat timp de 5 ani fiscali niciun Buget de Venituri și Cheltuieli anual, fără de care nici legea nu permite Asociației să aibă vreo activitate din punct de vedere contabil și juridic ?
Acest lucru e valabil pentru toate sumele cerute anual proprietarilor, cum ar fi fondurile comune (de reparații, de penalizări, de rulment, de chirii, etc.), care trebuiesc votate OBLIGATORIU în cadrul Bugetului anual al Adunărilor Generale ... dar care în cazul relatat de mine AU LIPSIT CU DESĂVÂRȘIRE, deci legea e clar încălcată și în consecință, juridic vorbind, acele sume din fondurile Asociației ar trebui stornate (returnate proprietarilor), deoarece ele li s-au impus ilegal acestora, fără a fi votate în Bugetele anuale ale Asociației (n-au avut consimțământul lor).
Pentru a vedea că e obligatoriu ca în fiecare an fiscal să se propună de către Comitetul Executiv un Buget de Venituri și Cheltuieli care să fie supus votului proprietarilor în cadrul Adunărilor Generale anuale, voi cita din Legea 230/2007:
► Art. 45 - (1) Anul fiscal al Asociației de Proprietari este anul calendaristic. (2) Înainte de începutul următorului an fiscal şi pentru fiecare an fiscal ce urmează, Comitetul Executiv va pregăti și va prezenta proprietarilor în Adunarea Generală un Buget Anual de Venituri și Cheltuieli, suficient pentru a acoperi cheltuielile Asociației de Proprietari, inclusiv fondurile necesare organizării și funcționării acesteia. (3) Proprietarii membri ai Asociației de Proprietari au obligația să aprobe și un Fond de Reparații anual, necesar pentru repararea și îmbunătățirea proprietății comune. Comitetul Executiv va pregăti și VA PREZENTA ADUNĂRII GENERALE SUMA ANUALĂ necesară pentru constituirea sau completarea acestui fond (...). Plățile pentru repararea și îmbunătățirea proprietății comune se vor face din Fondul de Reparații.
► H.G. nr. 1588/2007, art.24, alin.(2): „Fondul de Rulment se constituie (...) POTRIVIT HOTĂRÂRII ADUNĂRII GENERALE a Asociației de Proprietari ...”; Alin.(5): „Asociația de Proprietari va constitui un fond pentru repararea părților de construcții/instalații aflate în proprietate comună, care nu va putea fi folosit decât cu acordul Adunării Generale a Asociației de Proprietari, în conformitate cu Bugetul de Venituri și Cheltuieli.” Alin.(6): Veniturile obținute de Asociația de Proprietari din activități economice sau din alte activități desfășurate se constituie ca fond special şi se vor utiliza în exclusivitate pentru îmbunătățirea confortului și eficienței condominiului, pentru întreținerea şi repararea proprietății comune, potrivit art.45, alin.(3) din Legea 230/2007. În aceste venituri se cuprind și cele obținute din închirierea unor spații aflate în proprietate comună indiviză (...), precum şi alte venituri obținute din orice sursă. Aceste venituri se constituie ca surse proprii ale Asociației de Proprietari (...). Acest fond nu va putea fi folosit decât cu acordul Adunării Generale a Asociației de Proprietari, în conformitate cu Bugetul de Venituri şi Cheltuieli.
La fel, nu se pot plăti nici indemnizațiile președintelui sau ale cenzorului, care au Contract de Mandat, DACĂ N-AU FOST VOTATE ÎN BUGETUL ANUAL DIN CADRUL ADUNĂRILOR GENERALE ANUALE - dar care au fost inexistente timp de mai mulți ani fiscali, în cazul nostru.
Pentru a vedea importanța vitală a Adunărilor Generale și a Bugetelor anuale obligatorii, citez câteva articole din legile din domeniul Asociațiilor de Proprietari, care se referă chiar la procedurile de remunerare a șefilor de Asociații (președintele, membrii Comitetului Executiv, Cenzorul, etc.):
Art. 32. - (1) Președintele Asociației de Proprietari sau membrii Comitetului Executiv pot fi remunerați pe baza unui Contract de Mandat, conform hotărârii Adunării Generale a proprietarilor, la data adoptării Bugetului Anual de Venituri și Cheltuieli. (* NOTĂ: Legea e extrem de clară - dacă nu există nicio hotărâre a Adunării Generale anuale pentru a fi plătit președintele și membrii Comitetului Executiv, aceștia ar trebui să returneze orice sume primite fără aprobarea lor prin vot de către proprietarii Asociației respective).
(2) Pentru neîndeplinirea atribuțiilor ce le revin, membrii Comitetului Executiv, inclusiv președintele Asociației de Proprietari, răspund personal sau în solidar, după caz, în fața legii şi a proprietarilor pentru daunele şi prejudiciile cauzate proprietarilor în mod deliberat.
Art. 33. - (1) Cenzorul sau comisia de cenzori a Asociației de Proprietari are următoarele atribuții:
a) verifică legalitatea actelor și documentelor, a hotărârilor, deciziilor, regulilor și regulamentelor;
b) verifică execuția Bugetului de Venituri și Cheltuieli; (* NOTĂ: Ce sume din Bugetul anual mai verifică un cenzor al Asociației dacă n-a fost convocată nicio Adunare Generală timp de mai mulți ani sau a fost anulată de Instanțe ?)
c) verifică gestiunea financiar-contabilă;
d) cel puțin o dată pe an întocmește și prezintă Adunării Generale rapoarte asupra activității sale și asupra gestiunii Asociației de Proprietari, propunând măsuri.(* NOTĂ: Ce gestiune a Asociației mai prezintă Cenzorul dacă ... Adunarea Generală n-a fost convocată timp de 5 ani, sau a fost anulată de Instanțe ?
(2) Cenzorul sau cenzorii aleși ai Asociației de Proprietari pot fi remunerați pe baza unui Contract de Mandat, conform hotărârii Adunării Generale a proprietarilor, la data adoptării Bugetului Anual de Venituri şi Cheltuieli. (* NOTĂ: Legea e extrem de clară - dacă nu există nicio hotărâre a Adunării Generale anuale pentru a plăti cenzorul, acesta ar trebui să returneze banii primiți fără aprobarea lor prin vot de către proprietarii Asociației - nu poți primi forțat sume pentru care n-a votat nimeni în A.G.)
(3) Pentru neîndeplinirea atribuțiilor ce le revin, cenzorii Asociației de Proprietari răspund personal sau în solidar, în fața legii şi a proprietarilor, pentru daunele şi prejudiciile cauzate proprietarilor în mod deliberat.
* CITEZ DIN H.G. NR. 1588/2007, ART. 18, ALIN. 8. „Președintele Asociației de Proprietari poate fi remunerat pe bază de Contract de Mandat, potrivit Legii 230/2007, art.32, alin.1, în limitele Bugetului de Venituri și Cheltuieli aprobat prin hotărâre a Adunării Generale, potrivit prevederilor Codului Fiscal.”

Ce facem în situația în care o Asociație nu convoacă timp de vreo 5-10 ani nicio Adunare Generală (sunt extrem de multe cazuri în România), nu ar trebui ca Instanța să oblige președintele Asociației respective să returneze banii ceruți ilegal, fără a convoca vreo Adunare Generală anuală (cu un Buget anual votat), deoarece acest articol 18, alineatul 8 din H.G. nr. 1588/2007 este extrem de explicit, spunând clar că „președintele poate fi remunerat doar în baza Bugetului anual votat de proprietari în Adunarea Generală”, dar aceasta ... a lipsit cu desăvârșire, timp de mai mulți ani fiscali ?
☛ Vrem să chemăm în judecată conducerile succesive ale Asociației de Proprietari pentru că-și luau ilegal salariile din banii proprietarilor (și cereau ilegal fonduri ale Asociației fără a fi aprobate prin vot), știind că sumele nu erau cuprinse în Bugetul de Venituri și Cheltuieli anual, care trebuia aprobat și votat de către proprietari doar în cadrul Adunărilor Generale anuale obligatorii.
Cel mai recent răspuns: flory_mr , utilizator 20:17, 12 Iunie 2018
Din toate topicurile pe care le tot deschideti pe forum dovada ca nu puteti solutiona singura ,va asumati responsabilitatea sa persiflati pe aceia care analizeaza si va raspund
legea nu permite Asociației să aibă vreo activitate din punct de vedere contabil și juridic ?

Rolul infiintarii asociatiei de proprietrai este acela de a administra partea comuna de imobil
Denuntati ca in asociatia dv de proprietari timp de 5 ani nu a fost convocata adunare generala
In toate topicurile pe care le deschideti faceti trimitere la dispozitia legala
Daca tot faceti timitere la legi si dispozitii ar trebui sa aveti cunostiinta de conditiile,situatiile si cine poate convoca adunare generala in condominiu
Daca timp de 5 ani nu a fost convocata adunare generala in imobilul dv acest fapt demonstreaza dezinteresul atat al reprezentatilor legali ai echipei manageriale dar mai ales a proprietarilor contribuabili
Pentru completa si corecta dv informare
Bugetul de venituri si de cheltuieli reprezinta prerogativa comitetului executiv conform
HG nr 1588/2007 Art. 17. - (1) Comitetul executiv al asociaţiei de proprietari are următoarele atribuţii:
c) întocmeşte proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli şi pregăteşte desfăşurarea adunărilor generale;

Daca apreciati situatia din asociatia dv de proprietari prin reprezentantii sai legali nu a respectat legea ,aveti dreptul prevazut si garantat de Legea Fundamentala de acces neingradit la justitie
Tot legea la care faceti trimitere prevede
articolul 32
(2) Pentru neindeplinirea atributiilor ce le revin, membrii comitetului executiv, inclusiv presedintele asociatiei de proprietari, raspund personal sau in solidar, dupa caz, in fata legii si a proprietarilor pentru daunele si prejudiciile cauzate proprietarilor in mod deliberat.

Vrem să chemăm în judecată conducerile succesive ale Asociației de Proprietari pentru că-și luau ilegal salariile din banii proprietarilor

Faceti dovada ca aveti vointa ...vrem
Dar anterior demararii unei eventuale actiuni studiati temeinic dispozitiile in domeniu ca sa nu va confruntati cu situatia neplacuta pentru dv sa fiti acuzati de savarsirea de fapte prevazute si pedepsite de legea penala
Atentie chiar daca vreti vedeti daca se poate... ,daca detineti temei legal,daca sunt intrunite conditiile si mai ales daca va aflati in termenul legal de executare...
cereau ilegal fonduri ale Asociației

Asupra legalitatii,numai instanta de judecata este autorizata si competenta sa se pronunte
Chiar daca multi dintre noi constatam in viata de zi cu zi aspecte care demonstreaza incalcarea legii ,nu suntem competenti si abilitati sa dispunem hotarari,avem dreptul sa facem simple aprecieri
Viata la bloc repet nu este pe cat de roza si de linistita ne-am dori unii dintre noi
Denuntati prestatia presedintelui de asociatie
Culpa va apartine deoarce acel proprietar a ajuns sa fie ales datorita increderii si votului acordat de majoritatea iproprietarilor in adunarea generala
Presedintele ales nu exrcita cu respect si cu buna credinta atributiile functiei,schimbati-l nu a fost ales pe viata
Totodata functia de presedinte de asociatie implica un efort major
Multe din actele si actiunile presedintelui de asociatie nu sunt vizibile din exeterior,mai putin stressul
Este foarte adevat ca sunt multi presedinti de asociatie care fac efortul doar sa beneficieze de indemnizatie lunara dar daca exista interesul proprietarilor votanti aceste cazuri pot deveni rare
Ultima modificare: Luni, 11 Iunie 2018
ynocentta, utilizator
Eram 100% sigur că voi primi un răspuns critic și în favoarea ilegalităților șefilor de Asociații.
Tocmai de-asta am scris acele articole de legi, să nu mai existe dubii că fără hotărârile proprietarilor luate în Adunările Generale anuale (implicit, în lipsa Bugetului anual obligatoriu, conform Legii 230/2007, art.45), nu poți impune vreo sumă acelor proprietari, dacă nu ai votul lor ... asta și un copil ar observa.
Văd că mereu dați vina pe proprietari ... dar dacă acei proprietari au făcut plângeri și Petiții către Primărie și către organele de anchetă penală, și n-au avut succes, cu toate că au fost probe en-gros pentru acuzarea șefilor de Asociații ilegaliști ?
Să înțeleg că sunteți angajată în cadrul unei Asociații de Proprietari, dacă tot luați apărarea acelor șefi și angajați ai Asociației care încalcă în mod repetat legile ?
Pentru ce s-au mai votat în Parlament acele article de legi enumerate mai sus pe subiectul Adunărilor Generale ... care la noi au fost inexistente timp de mai mulți ani ?
N-am înțeles de ce ați invocat H.G. nr. 1588/2007, art. 17, știind că apărați conducerile Asociațiilor - (1) „Comitetul Executiv al Asociației de Proprietari are următoarele atribuții: ... c) întocmește proiectul Bugetului de Venituri şi Cheltuieli şi pregătește desfășurarea Adunărilor Generale ...”
Inclusiv acest art.17, alin. 1 arată că am dreptate când afirm că dacă nu se convoacă Adunări Generale, sunt ilegale sumele cerute în lipsa votării Bugetului anual de către Adunarea Generală anuală obligatorie !
Acolo scrie clar: „Comitetul Executiv întocmește doar proiectul Bugetului și pregătește desfășurarea A.G.”.
Păi dacă în cazul expus de mine n-au fost convocate Adunări Generale timp de 5 ani, ce au mai pregătit acei membri ai C.E. ?
TOATE SUMELE CERUTE ÎNTR-O ASOCIAȚIE SE VOTEAZĂ OBLIGATORIU ÎN ADUNĂRILE GENERALE ANUALE, IAR DACĂ ACESTE „ADUNĂTURI” NU EXISTĂ, NICI SUMELE CERUTE DE ȘEFII ASOCIAȚIILOR NU SUNT LEGALE, FĂRĂ A AVEA APROBAREA PRIN VOT A PROPRIETARILOR !
Chiar aștept să văd ce replică îmi dați și în cazul ăsta, citind articolele de legi care spun că fără Adunare Generală anuală și implicit fără Buget anual, nici indemnizațiile n-ar trebui să se dea, deoarece mai ales președintele poate lua acei bani doar cu aprobarea Adunării Generale anuale !
Aștept să văd reacția dvs. la acest articol de lege extrem de explicit: Art. 32. - (1) Președintele Asociației de Proprietari sau membrii Comitetului Executiv pot fi remunerați pe baza unui Contract de Mandat, conform hotărârii Adunării Generale a proprietarilor, la data adoptării Bugetului Anual de Venituri și Cheltuieli. * NOTĂ: Legea e extrem de clară - dacă nu există nicio hotărâre a Adunării Generale anuale pentru a fi plătit președintele și membrii Comitetului Executiv, aceștia ar trebui să returneze orice sume primite fără aprobarea lor prin vot de către proprietarii Asociației respective. Apropo, dacă nu sunt convocate Adunări Generale timp de 5 ani, nici conducerea Asociației nu poate fi în legalitate, deoarece un Contract de Mandat se încheie la 2 ani și el trebuie votat tot în Adunarea Generală anuală de către proprietari.
Cam multe nereguli sunt dacă nu convoci anual Adunări Generale, care reprezintă totul într-o Asociație, A.G. fiind „organul suprem” care poate hotărî ceva.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Regretabil ca utilizati forumul drept scena ca sa va manifestati frustrarile
Regretabil ca nu constatati ca urmare atitudinii dv nu abunda interesati sa va raspunda
Să înțeleg că sunteți angajată în cadrul unei Asociații de Proprietari, dacă tot luați apărarea acelor șefi și angajați ai Asociației care încalcă în mod repetat legile ?

Nu sunt angajata in cafrul unei asociatii de proprietari
Nu iau apararea angajatilor asociatiei
Am incercat sa va explic situatii concrete dv staruiti in opinia dv si va exprimati frustrarile daca nu primiti raspunsul dorit de dv
Am sa incercs succint sa va prezint pozitia autoritatilor
Va plangeti ca nu a fost convocata adunare generala,ca au fost majorate indemnizatiile si multe ,multe aspecte pe care le apreciati nereguli
Aveti perfecta dreptate dar...omiteti esentialul ca este vorba despre bucataria dv
Nici primaria nici instanta nu a ales acel presedinte,comitet executiv ,cenzor si nu a angajat administratorul de imobil
Semnaturile pe procesul verbal al adunarii generale nu este nici al inspectorilor din primarie nici a membrilor completului de judecata
Legea este facuta sa fie respectata de catre toti cetatenii
Daca dv ati constatat ca sunt incalcate dispozitiile in vigoare,aveti dreptul sa va adresati autoritatilor ,dar nu va asteptati ca acestea sa faca demersuri in locul dv
dacă acei proprietari au făcut plângeri și Petiții către Primărie și către organele de anchetă penală, și n-au avut succes, cu toate că au fost probe en-gros pentru acuzarea șefilor de Asociații ilegaliști ?

Ati ajuns exact unde am prevazut ,
Atentie chiar daca vreti vedeti daca se poate... ,daca detineti temei legal,daca sunt intrunite conditiile

un Contract de Mandat se încheie la 2 ani

Daca tot afirmati date si termene,unde este prevazut acest termen in legislatia care guverneaza infiintarea,organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari ?
TOATE SUMELE CERUTE ÎNTR-O ASOCIAȚIE SE VOTEAZĂ OBLIGATORIU ÎN ADUNĂRILE GENERALE ANUALE,

Cam multe afirmatii eronate ca sa ma exprim decent puteti posta
Cu aceasta ocazie am deosebita si placuta ocazie sa va informez ca toate siumele utilizate de catre comitetul executiv pentru reparatia partii comune de constructii si de instalatii din condominiu nu sunt votate in adunarea generala
Mai studiati dispozitiile in domeniu,aprofundati fiecare speta si ulterior asumati-va responsabilitatea sa initiati si sa comportati o discutie,pentru ca altfel demonstrati ca nu va respectati si va hazardati in postarea de informatii eronate i-vezi discutia cu articole din codul civil
De ce nu convocati dvs o adunare generala? Se poate...scrie in lege.
Si faceti alegeri,schimbati comitetul,votati tot ce vreti...
Tocmai aici e problema mare, că de vreo 8 ani nicio Adunare Generală anuală n-a fost legal convocată, și avem încă 2 procese pe rol (unul l-am câștigat deja, definitiv și irevocabil) pentru a se da sentința de Nulitate Absolută a hotărârilor Adunărilor Generale din 2017 și din 2018, datorită faptului că șefii noștri nu i-au convocat pe toți proprietarii, pe bază de Tabel Nominal Convocator, în care să se arate Instanței că au semnat TOȚI proprietarii, conform celebrului articol 14, alin. 5 din H.G. nr. 1588/2007. Cum vom anula în Instanțe și celelalte două Adunări Generale, atunci vom face o plângere penală pentru încălcarea repetată a legilor (recidivă), ne-socotind sentința definitivă dată anul trecut, în care șefii Asociație noastre au pierdut „cu brio” și la Apel, cu toate că au adus cei mai buni 3 avocați din oraș, și noi n-am avut niciunul !
Pentru a fi mai explicit, să înțeleagă toată lumea că prin acel art.14, alin.5 din H.G. nr.1588/2007 poți bloca juridic activitatea unor așa-ziși șefi de Asociație, anulându-le definitiv și retro-activ, toate hotărârile Adunărilor Generale anuale, datorită ne-convocării tuturor proprietarilor (dacă n-au dovezi în sensul ăsta, Instanțele nu stau la discuții, anulează cu totul Adunările Generale pentru lipsa consimțământului proprietarilor acelei Asociații) ! Implicit, și Bugetele anuale votate ilegal s-au anulat definitiv (4 judecătoare din 2 Instanțe au semnat sentința definitivă de Nulitate Absolută a Adunărilor Generale) și banii trebuiesc returnați proprietarilor.
* Citez din H.G. nr. 1588/2007, art.14, alin.5:
„La Adunarea Generală Reconvocată, dacă există dovada că toți membrii Asociației de Proprietari au fost convocați, hotărârile pot fi adoptate (...). Dovezi ale convocării şi reconvocării le constituie afișul de la Avizier și Tabelul Nominal Convocator cu semnături. (idem, art. 24, alin.2 și 3)” - [ link extern ]

Sper ca Ynocentta să nu mai comenteze negativ și acest articol 14, alin.5, care este el un pic cam dur, dar este foarte realist, pentru că dacă n-ai anunțat (convocat) TOȚI proprietarii din Asociație (dovada constă mai ales în Tabelul Nomina Convocator semnat de toți proprietarii !), nu poți avea o reală Adunare Generală, încălcându-le multora dreptul de vot și dreptul la informare și acea falsă adunare e nulă juridic, inclusiv hotărârile luate acolo. E SUFICIENT DACĂ YNOCENTTA VA CITI ACEA FRAZĂ CHEIE DIN ACEL ARTICOL 14, ALIN.5: „Dovezi ale convocării şi reconvocării le constituie afișul de la Avizier și Tabelul Nominal Convocator cu semnături (idem, art. 24, alin.2 și 3 din Legea 230/2007).” ȘI-ul de acolo „face toți banii”.
După ce vom anula și Adunarea Generală de anul trecut, vom cere dizolvarea de drept a acestei Asociații „penale” (ultimele două conduceri au mai multe dosare penale în lucru, unul din 2014 fiind finalizat cu acuzațiile de delapidare de 54.000 de lei, plus multe alte fapte penale comise de fosta conducere).
Doamne-ajută, să scăpăm de stresul ăsta și să ne separăm odată, plus returnarea banilor luați ilegal, fără votul în A.G. ! A trebuit să intentăm și noi procese mafioților de șefi ai A.P., anulându-le Adunările Generale anuale, pentru a-i reduce la tăcere.
Unde-i lege, nu-i tocmeală !
vali m a scris:
De ce nu convocati dvs o adunare generala? Se poate...scrie in lege.
Si faceti alegeri,schimbati comitetul, votati tot ce vreti...

Alte discuții în legătură

Salariu presedinte ap anaoi75 anaoi75 La noi in AP presedintele a ales a nu fi remunerat. Este de 2 ani in functie. Acum doreste sa fie remunerat. Are dreptul sa ceara plata salariului retroactiv? ... (vezi toată discuția)
flory_mr flory_mr Art. 17 alin.1 lit. p din H.G. nr. 1588/2007 prevede următoarele: [b]„Comitetul Executiv al Asociației de Proprietari are următoarele atribuții: aprobă ... (vezi toată discuția)
E legal ca într-o asociație să se ceară fonduri diverse fără vreo hotărâre a adunării generale ? ionica1980 ionica1980 Cer răspunsuri avizate, bazate pe realitate, în special pe legile din domeniul Asociațiilor de Proprietari, dar și ale celor din domeniul fiscal, pentru ... (vezi toată discuția)