avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 303 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Salariu presedinte AP
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Salariu presedinte AP

La noi in AP presedintele a ales a nu fi remunerat. Este de 2 ani in functie. Acum doreste sa fie remunerat. Are dreptul sa ceara plata salariului retroactiv?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 15:15, 29 Iunie 2017
Nu. Indemnizatie o primeste incepand cu data aprobarii prin hotarare a adunarii generale.
Retroactiv nu se mai poate realiza plata
Trebuie atent verificat continutul contractului de mandat
Ce inseamna "atent"? La ce anume trebuie sa fie atent? Nu e standard acest CM?

Pai nu prea este standard.
Adica, daca omul doreste sa nu fie remunerat, in CM se scrie la valoarea indemnizatiei (deci nu salariu, ci indemnizatia), zero sau chiar mai explicit - fara indemnizatie, sau pur si simplu se pune o liniuta.
Daca presedintele doreste ca incepand din data de... sa "praseasca" pe bani, in AG se aproba in BVC, la cap. Salarii si indemnizatii suma necesara pentru salarii + indemnizatia presedintelui.
Trebuie avut grija sa discutati de cheltuiala salariala - adica se pleaca invers - de la cati marafeti doreste omul sa primeasca in mana, i se calculeaza brutul, apoi determinati valoarea contributiilor pe care trebuie sa le achite as. prop. (angajatorul). Este un lucru stiut de catre cei care se ocupa de salarii la as. prop. - nu este o problema, insa am amintit cele de mai sus si pentru alti useri interesati de chestiune.
Ar mai fi vreo neclaritate?
Este bine să se știe cazul din Asociația noastră, care poate fi util multora, referitor la salariile angajaților A.P.
Citind legile din domeniu, am observat că e obligatoriu șefii Asociației să aplice anual mai ales art.45 din Legea 230/2007, care spune că salariile și alte venituri și cheltuieli (în special fondurile Asociației) trebuie să se propună în cadrul Bugetului anual obligatoriu de către Comitetul Executiv și ulterior votat doar în Adunarea Generală, obligație care este tot a Comitetului Executiv. Eu zic că și procentul de penalizări de maxim 0,2%/zi se stabilește tot anual, în cadrul acelui Buget obligatoriu (unde oare să introduci acele sume, decât în Bugetul anual ?).
La noi, din ce știu, niciodată nu s-a adus la cunoștința celor câteva sute de proprietari salariile sau alte venituri și cheltuieli, în cadrul Adunărilor Generale ! Mai grav, nici măcar nu s-au afișat vreodată la Avizier deciziile Comitetului Executiv, conform H.G. 1588/2007, art. 17, alin.(3): „Deciziile Comitetului Executiv se consemnează în registrul de decizii al Comitetului Executiv şi se afișează la Avizier.”
Dar alta este problema din Asociația noastră, care mi se pare puțin cam ilegală. Salariile președintelui (de 900 lei NET) și al casierei (de 600 de lei NET), ambele pentru 60 de ore lucrate, s-a decis să se mărească prin vot unanim într-o ședință a Comitetului Executiv care a avut loc pe 18.06.2014. Dar, studiind cu atenție acel proces-verbal, am găsit o mică-mare ilegalitate, deoarece chiar din startul acelui document am găsit scris: „Având în vedere că la ședința din 18.06.2014 au fost prezenți 6 membri din 8, menționăm că ședința a fost statutară și legală.” Deja se vede că șefii Asociației nu cunosc nici acum legile din domeniul Asociațiilor, care spun clar că se poate vota în Comitetul Executiv doar dacă membrii acestuia sunt în număr impar, conform H.G. 1588/2007, art.16. Și mai grav, acel președinte care conduce și astăzi Comitetul Executiv al Asociației noastre, nu are niciun act de proprietate pentru niciun imobil din condominiu (nu e nici membru al Asociației, știind că n-a semnat Acordul de Asociere), și implicit are interdicție de a candida sau de a fi ales într-o funcţie de conducere din cadrul Asociației, încălcând serios Legea 230/2007, articolele 5-9.
Știind aceste lucruri, mai ales că salariile s-au mărit în cadrul unei ședințe ilegale (cu un președinte auto-numit), încălcând acel art.16 din H.G. 1588/2007, putem avea succes într-o Instanță de judecată, dacă invocăm faptul că totul a fost ne-statutar și ilegal, și să le cerem să returneze salariile votate ilegal, anulând și acel document ?

Alte discuții în legătură

Ce acțiune în justiție putem face dacă la asociația noastră nu s-a afișat niciodată la avizier nicio decizie a comitetului executiv ? flory_mr flory_mr Și în noua Lege nr. 196/2018, dar și în ne-abrogata Lege nr. 230/2007 (și în H.G. nr. 1588/2007) există stipulată obligația de a afișa la Avizierele ... (vezi toată discuția)
Membrii comitetului executiv al unei asociatii sunt cu numar par -> sedinta nestatutara ? ana_1 ana_1 Se poate considera nestatutara o sedinta a unui Comitet Executiv al unei Asociatii de Proprietari in care s-a scris: \"au participat si votat 6 membri din 8 ... (vezi toată discuția)
Adunare generala Dana Marin Dana Marin 1. Avem azi adunare generala de alegeri. Unii dintre vecinii mei, cu mare respect pentru orice #-o, spun ca daca nu vine azi majoritatea la AG ca sa fie ... (vezi toată discuția)