avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 772 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drepturi asupra proprietatii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drepturi asupra proprietatii

dupa moartea bunicilor ,mama poseda 75% din mostenire,insa fratele mai mic a cam pus stapanire pe tot, nemai dand voie sa ,,calce acolo cineva''. cum trebuie sa procedam ? ce se poate face avand in vedere ca el se crede deja proprietar ? ce drepturi are mama mea ? trebuie mers la notar sau in instanta judecatoreasca ?
Cel mai recent răspuns: ContSters60093 , utilizator 12:20, 29 Septembrie 2009
Conform art.220 Cod Penal alin.1, ocuparea, in intregime sau in parte, fara drept, a unui imobil aflat in posesia altuia, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 2 ani sau cu amenda.
Alineatul 2 prevede ca daca fapta prevazuta in alin. 1 se savarseste prin violenta sau amenintare ori prin desfiintarea sau stramutarea semnelor de hotar, a unui imobil aflat in posesia altuia, pedeapsa este inchisoarea de la 6 luni la 5 ani.
Daca fapta prevazuta in alin. 2 se savarseste de doua sau mai multe persoane impreuna, pedeapsa este inchisoarea de la unu la 7 ani.
Daca imobilul este in posesia unei persoane private, cu exceptia cazului cand acesta este in intregime sau in parte al statului, actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate. Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
--------------
NOTA: Prin decizia nr. 165 din 21 octombrie 1999, definitiva, publicata in M. Of. nr. 624 din 21 decembrie 1999, Curtea Constitutionala, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitia "cu exceptia cazului cand acesta este in intregime sau in parte al statului" din art. 220 alin. 4 Cod Penal, este neconstitutionala.

Mama dvs , daca are un certificat de mostenitor care sa ateste faptul ca detine o cota parte de X procente din mostenire nu trebuie sa mearga la nici un notar!
Trebuie sa faca plangere penala la parchet si la politie impotriva fratelui mai mic pentru savarsirea infractiunii de TULBURARE DE POSESIE , asa cum este prevazuta si pedepsita de Codul penal.
In cazul in care , dupa audiere , fratele realizeaza pericolul in care se afla (de a fi eventual condamnat daca insista in a-i interzice accesul pe proprietate) si ii permite sa-si ia in stapanire proprietatea , mama dvs poate renunta la plangere!
SUCCES!
=D>
Alaturi de solutia pe care v-a dat-o colegul Mihai Grigore va pot sfatui sa se faca iesirea din indiviziune, ceea ce ar pune capat oricaror probleme ata de natura juridica cat si de natura familiala.
chiar daca mama dvs detine o cota de 75 % din prorpietate , banuiesc ca si fratele dansei are o cota -parte .
deci este si dansul coproprietar, dar aceasta calitate nu-i confera dreptul de a interzice celorlati coproprietari accesul in imobil . :O

puteti rezolva initial cu o plangere penala .
solutia ar fii insa o actiune de iesire din indiviziune, introdusa in instanta .
mama dvs ar putea cere atribuirea imobilului intrucat detine cota cea mai mare , cu obligatia platii sultei catre fratele dansei .
mihai iustin a scris:

dupa moartea bunicilor ,mama poseda 75% din mostenire,insa fratele mai mic a cam pus stapanire pe tot, nemai dand voie sa ,,calce acolo cineva''. cum trebuie sa procedam ? ce se poate face avand in vedere ca el se crede deja proprietar ? ce drepturi are mama mea ? trebuie mers la notar sau in instanta judecatoreasca ?

Inteleg ca in speta exista un certificat de mostenitor in care cotele sunt cele precizate de dvs., respectiv 75% mama, 25% fratele acesteia. Este perfect daca lucrurile stau asa! Altfel, in situatia in care acest certificat nu exista, iar termenul de optinune de 6 luni a expirat fara ca mama dvs sa fi facut vreun act de acceptare expresa sau tacita a mostenirii, exista posibilitatea ca unchiul dvs sa-i conteste mamei calitatea de mostenitoare si sa culeaga intreaga masa succesorala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vecina mi-a luat din teren LovinAlina LovinAlina Am luat o casa cu un teren concesionat de primarie,terenul este de 105 metri(si in acte la fel este metrajul)impozit platesc tot pe 105 m.Vecina mea spune ca ... (vezi toată discuția)
Violare domiciliu danyyyyy danyyyyy buna ziua va rog am nevoie de un model de plangere catre politie de violare de domiciliu, am o proprietate (un teren) pe care sa construit o cabana fara ... (vezi toată discuția)
Talharie, furt sau ce? ThomasT6 ThomasT6 Am depus o plangere penala pentru tulburare de posesie la politie pentru ca fostii mei angajati au intrat prin efractie in punctul de lucru al unei societati ... (vezi toată discuția)