avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizarea corecta a cheltuielilor pentru consum ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizarea corecta a cheltuielilor pentru consum energie electrica pe scara

Cum este corect sa se faca repartizarea cheltuielilor pentru consumul de energie electrica pe scara bloc, daca iluminatul se face cu ajutorul senzorilor: pe nr. de apartamente sau pe nr. de persoane din fiecare apartament?
Dar diferenta de consum apa care apare intre ceea ce inregistreaza apometrul scara si ceea ce se declara de fiecare proprietar de apartament: pe fiecare apartament in mod egal sau de fiecare persoana din apartamente?
Sunt apartamente cu 4 persoane ce declara 2m3 consum pe luna iar Asociatia de proprietari nu a luat nici o masura .
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Catalin Scobiola , utilizator 12:00, 27 Decembrie 2018
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Iata ce prevede dispozitia in vigoare HG nr 1588/2007 SECŢIUNEA a 2-a
Repartizarea cheltuielilor pe număr de persoane
Art. 34. - Cheltuielile care sunt determinate de numărul persoanelor care locuiesc în condominiu şi nu pot fi individualizate pe fiecare proprietar pe baza unor dispozitive de măsură se repartizează proporţional cu numărul de persoane care locuiesc sau desfăşoară activităţi în clădire în luna pentru care se calculează lista de plată şi reprezintă cheltuielile asociaţiei pentru: apă rece, caldă şi canalizare; combustibil pentru prepararea apei calde de consum; energia electrică utilizată pentru funcţionarea instalaţiilor comune; colectarea deşeurilor menajere, vidanjare.
Art. 35. - Prin hotărâre a adunării generale, pot fi exceptate de la plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrică pentru funcţionarea ascensorului/ascensoarelor persoanele care locuiesc în apartamente situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum şi la etajul 1 din clădirile fără mezanin. De asemenea, în cazul clădirilor care au amplasate la etajele superioare băi, spălătorii, uscătorii, prin hotărâre a adunării generale, persoanele care locuiesc în apartamente situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum şi la etajul 1 din clădirile fără mezanin pot să fie exceptate de la plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrică pentru funcţionarea ascensorului/ascensoarelor, în baza unor angajamente personale, date în scris către asociaţia de proprietari de către persoanele care nu folosesc spaţiile de la etajele superioare
SECŢIUNEA a 4-a
Repartizarea cheltuielilor pe cota-parte indiviză de proprietate
Art. 43. - Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate, în funcţie de suprafaţa utilă a apartamentelor şi a spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, reprezintă cheltuielile efectuate pentru administrarea, întreţinerea, repararea, exploatarea şi, după caz, consolidarea părţilor de construcţii şi instalaţii din condominiu aflate în proprietate comună.
Art. 44. - (1) Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate reprezintă cheltuielile asociaţiei cu privire la proprietatea comună, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrări de întreţinere, service, reparaţii şi, după caz, de consolidare, reabilitare, eficienţă energetică, modernizare la părţile de construcţii şi instalaţii aflate în şi pe proprietatea comună, astfel cum este descrisă în cartea tehnică a construcţiei şi în acordul de asociere: subsolul; conductele de distribuţie şi coloanele instalaţiilor de apă, canalizare, încălzire, energie electrică; casa scării; podul; spălătoria; uscătoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalaţie de pe proprietatea comună; centrala termică proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deşeurilor menajere; structura de rezistenţă; faţadele; acoperişul şi altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociaţiei: salarii sau remuneraţii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curăţenie etc; indemnizaţii acordate membrilor asociaţiei de proprietari ori persoanelor alese: preşedintele, membrii comitetului executiv şi ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau poliţe de asigurări; alte servicii administrative către proprietatea comună.

Modalitatea de repartizare diferentele rezultate intre factura si total index comunicati lunar de catre proprietari nu este in mod expres prevazuta de dispozitia in vigoare
Se utilizeaza 3 metode distincte-nici una perfecta,motiv pentru care indiferent care va fi decisa de catre comitetul executiv,poate ridica suspiciuni sau nemultumiri din partea unora dintre proprietari
Curentul electric se repartizeaza pe numar de persoane.

Pentru diferentele la apa se elaboreaza un Regulament al asociatiei in care, pe baza hotararii din AG, sau a prevederilor statutare, sau din ROI, se poate opta pentru repartizarea:
- pe numar de persoane
sau
- pe cota-parte indiviza (suprafata utila a apartamentului)
sau
- proportional cu consumul
sau o combinatie din doua sau toate trei optiunile anterioare.
se recomanda o combinatie a celor trei criterii: dupa consum, dupa numar persoane si dupa cota parte indiviza, asa cum se spune si mai sus.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Domnu',
Ati putea sa necomunicati cam cum ar "suna" aceasta metoda combinata - pe care o propuneti in raspunsul dvs.? concret, cu subiect si predicat!
Cu multumiri!

Acum, cu privire la repartizarea cheltuielilor cu energia electria - legea este clara si nu lasa brese de interpretare - cheltuielile cu energia electrica se repartizeaza pe nr. de persoane prezente. Daca blocul este prevazut cu lift, AG poate sa hotarasca daca proprietarilor de la demisol, parter si et. 1, sa li se repartizeze o alta cota privind cheltuielile cu energia electrica.
Asadar, AG poate sa hotarasca ceva in acest sens...

Cu privire la repartizarea diferentelor la apa calda sau rece, vi s-a raspuns foarte corect - as. prop. (de fapt com. executiv) intocmeste un regulament intern in care sa prevada modul de repartizare a acestor diferente.
Ca un proprietar cu 4 persoane declara un consum lunar de 2 mc, este altceva. Oricum, Com. ex. poate lua masuri de supraveghiere, de verificare a instalatiei de apa, sa observe daca apometrele sunt verificate metrologic, daca sunt sigilate si mai sunt si alte metode de verificare. Daca conducerea este pasiva la astfel de imprejurari, dvs. proprietarii trebuie sa veniti cu masuri concrete - unde? In AG a membrilor sau chiar propuneri concrete, direct presedintelui as. prop.
La noi, in regulamentul intern, com. ex. a dispus ca 1 persoana nu poate consuma mai putin de 1 mcde apa rece pe luna, Daca cineva poae demonstra contrariul, sa scrie aici pe forum.
Cum spuneam, diferentele la apa se repartizeaza pe nr. de persoane. Daca diferentele provin dintr-o avarie, atunci diferentele se repartizeaza pe sup. utila. Asadar, doar in situatii speciale.
Multumesc tuturor pentru ajutorul acordat prin raspunsurile date.
La intrebarea adresata astazi presedindei de asociatie cum se repartizeaza cheltuielile de energie electrica mi-a raspuns pe nr. de persoane , iar cand i-am aratat pe listele de cheltuieli unde erau de la cap la coada acceasi suma repartizata pe apartamente, ca sa se justifice, aratand catre casier ëste nou domnul si nu stie" . Lista este semnata si stampilata si de cenzor. Halal verificare!!!
Peste 2 luni cand se va face repartizarea cheltuielilor noului consum se va face reglarea, desi ma indoiesc ca se va face corect.

Alte discuții în legătură

Obligatiile proprietarilor de apartamente angelapopa angelapopa Buna ! Am in Romania ca proprietate o garsoniera (apartament cu 1 camera )dar sunt casatorita si locuiesc in Germania de 4 ani.Toate utilitatile ... (vezi toată discuția)
Plata abonament lunar lift si interfon DORUSTA DORUSTA Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca plata abonamentelor lunare la ascensor si interfon se platesc conform cotei parti sau pe nr de persoane. Am citit art ... (vezi toată discuția)
Calcul salariu femeie de servici ContSters122354 ContSters122354 as dori o lamurire va rog, suntem o asociatie formata din vreo 4 blocuri, in total in jur de 7-8 scari. ceea ce ma intereseaza este cum se face calculul ... (vezi toată discuția)