avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 584 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Etilotest 0.27mg/L
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Etilotest 0.27mg/L

Buna ziua,

In data de 23.07.2017 am fost oprit de un echipaj de politie si am fost testat cu etilotestul, rezultand o valoare de 0.27mg/l in aerul expirat. Incat nu am mai baut cu vreo 6 ore inainte (am consumat ~200ml whiskey in decurs a 2 ore, ultimul 40ml fiind cu cele ~6ore inainte) am solicitat recoltarea probelor biologice, insa acest lucru mi-a fost declinat, politisti spunand ca nu am drept la probe biologice decat daca sunt depistat cu o alcoolemie de peste 0.40mg/l in aerul expirat.
Am solicitat sa-mi treaca pe proces verbal ca mi-a fost respinsa cererea la probe biologice, dar faptic (desi politistul a zis ca-mi trece) nu mi-a trecut acest lucru si am observat doar dupa ce am plecat de la fata locului, iar procesul verbal l-am semnat.
Mentionez ca am doi martori care au fost cu mine si pot marturisi atat ca mi-a fost respins dreptul pentru probe biologice, ca am solicitat ca acest lucru sa fie trecut pe proces verbal dar si faptul ca nu am consumat alcool de aproximativ 6 ore.
Puteti sa imi spuneti daca pot contesta procesul verbal si daca am sanse de castig de cauza?

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Gheorghe Florin , Consilier juridic 18:27, 6 August 2017
Legea e clara, daca in ultimi 3 ani ati mai beneficiat de reducere...
ART. 221HG 1391/2006
(1) Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiţii:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie;
b) a obţinut permis de conducere cu cel puţin un an înainte de săvârşirea faptei;
c) în ultimii 3 ani de la data săvârşirii faptei pentru care se solicită reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce nu a beneficiat de o astfel de măsură;
d) în ultimii 2 ani de la data constatării contravenţiei pentru care se aplică sancţiunea contravenţională complementară nu a mai avut suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie.
(2) Conducătorul de autovehicul sau tramvai nu beneficiază de reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, dacă:
a) perioada de suspendare a fost majorată, conform legii;
b) a cumulat, din nou, cel puţin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce;
c) a fost implicat într-un accident de circulaţie din care au rezultat numai pagube materiale, iar rezultatul testării aerului expirat sau al probelor biologice a stabilit că a condus vehiculul în timp ce se afla sub influenţa alcoolului;
d) sancţiunea contravenţională complementară s-a dispus ca urmare a neopririi la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roşii şi/sau sonore sunt în funcţiune.

Dvs ati comis doua greseli (va spun ca unul patit)
1. Daca stiati ca ati consumat alcool trebuia sa refuzati sa suflati si sa cereti de la inceput probe biologice (motiv astm, sufocare, etc).
2. Ati semnat procesul verbal fara sa-l cititi si nu ati avut nicio observatie la el.
Dupa parerea mea cazul este inchis si cel mai bun lucru pe care puteti sa-l faceti este sa revizuiti regulile de circulatie in vederea examenului da sala care poate fi dat peste o luna.
Cred ca facem , cu totii sau aproape toti, o greseala. Anume ca incercam de a scapa de sanctiunea pentru o greseala pe care o facem, la un moment dat. Din pacate, dupa ce gresim, toti devenim intelepti, dar inainte, nu prea incercam sa fim intelepti. Cred ca autorul a fost in situatia unui fotbalist, aparator, care in primul sfert de ora primeste un cartonas galben. Pana la sfarsitul meciului va fi foarte atent la ce face pe teren, pentru a nu mai gresi, pentru ca la prima greseala va fi eliminat.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Domnilor, la urma urmei despre ce vorbim? Conform legislației din România, nu exista nici o derogare de la alcool. Nu ai voie sa conduci sub influența băuturilor alcoolice și punct.
Cât privește nulitatea PV pt faptul ca agentul v-a refuzat recoltarea de probe biologice de sânge, nu poate atrage nulitate PV. Agentul are obligatia sa va ducă la recoltarea probelor de sânge, doar dacă in aparatul etilotest se indica o valoarea mai mare sau egala cu 0,40 mg alcool pur in aerul expirat. De ce? Pt a se stabili dacă sunteți pasibil de a raspunde penal sau nu. In aceasta situație, probele și testele de sânge se plătesc de către MAI. Orice alta solicitare de recoltare de probe biologice se face pe cheltuiala Dvs. Dar și așa, stați liniștit: daca v-a ieșit in etilotest valoarea de 0,27, in sânge ar fi iesit 0,13, deci tot ați fi raspuns. Va recomand sa nu mai consumați alcool la volan și sa fiți mai responsabil. Dacă ați fi cauzat un accident din care ar fi rezultat victime? ........ Reflectați puțin și asumați-va vitejia de a va urca băut la volan
E doar un detaliu dar alcolemia dvs in sange ajungea la peste 0,56 g/l
Deci slabe sanse sa va fi fost favorabilă si să se apropie de zero.

Relația între alcoolemia în sânge "AS" și alcoolemia în respirație "AR" este:

AS (miimi) = 2.1 AR g/l

În România, Codul Rutier prevede o limită de 0,8 g/l alcool pur în sânge dincolo de care apare răspunderea penală. Concentrația de 0,80 g/l alcool pur în sânge este echivalentă cu o concentrație de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Permis retinut alcool jdefootz jdefootz Am fost testat cu aparatul etilotest care a a indicat 0.16 mg/l, deoarece băusem doar un shot de tequila, am solicitat recoltarea probelor biologice, iar ... (vezi toată discuția)
alcooltest NarcisaDaiana NarcisaDaiana Daca am fost testat cu aparatul firmei Petrofac,nu trebuia sa ma duca la recoltare de probe biologice?? (vezi toată discuția)
Art. 87, alin. (1) din oug nr. 195/2002 - consecinte stoica gheorghe stoica gheorghe ce consecinte vor fi in cazul in care epilotestul a aratat 0.73 si cele ale recoltari 1.25 find soldat si cu accident fara victime in data 18.09.2008 si find ... (vezi toată discuția)