avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu prenatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu prenatal

Buna ziua! Incepand de 23 octombrie pot sa intru in concediu prenatal, dar eu daca ma simt bine intentionez sa mai lucrez inca 3-4 saptamani. Mai am 7 zile de concediu de odihna si intrebarea mea ar fi daca pot sa scot concediul de odihna dupa data de 23 octombrie sau numai inainte de data propusa de concediul prenatal. Medicul meu de familie mi a zis sa am grija sa scot inainte de 23 octombrie, altfel pierd... eu imi doream sa scot dupa 23 octombrie, fix inainte cum sa intru in concediu prenatal.
2. zilele de CO pe anul asta se calculeaza cu sau fara periada prenatala?
Imi puteti preciza articolele respective din lege, va rog?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:57, 26 Septembrie 2017
1. Daca puteti munci in continuare, nu sunteti obligata sa intrati in concediu prenatal. Obligatoriu sunt cele 42 de zile de concediu postnatal.

OUG 96/2003
art.16
Pentru protecţia sănătăţii lor şi a copilului lor, după naştere, salariatele au obligaţia de a efectua minimum 42 de zile de concediu de lăuzie, în condiţiile prevăzute la art. 2 lit. g) şi în cadrul concediului pentru lăuzie stabilit prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare.

OUG 158/2005
art.24
(1) Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere.

(2) Concediile pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.
......

2. Va puteti lua CO inainte de data nasterii copilului.

3. Perioada aferenta pentru care se calculeaza zilelde Co este cea cuprinsa intre data de 01.01.2017 si data intrarii in concediu pentru cresterea copilului.

art.145 C.mun.
....
(4) La stabilirea duratei concediului de odihna anual, perioadele de incapacitate temporara de munca si cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal si concediului pentru ingrijirea copilului bolnav se considera perioade de activitate prestata.
....
Nu stiu de ce medicul meu de fam ma inducea in eroare, ca nu pot lua CO dupa data calculata a concediului prenatal... Deci daca imi propun ca vreau sa lucrez pana 30 noiembrie (in loc sa intru la concediu prenatal in 23 octombrie) atunci pot sa iau CO de 7 zile pe 22 noiembrie, urmand ca de la 1 dec sa intru in prenatal.
Multumesc frumos.
Intr-adevar, ati inteles corect.
As mai avea o nelamurire... cum zice legea "Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere. " in total o sa primesc cele 126 zile, indiferent cand intru in concediu prenatal? deci zilele ramase din concediu prenatal se decaleaza ca si zile postnatal? sau primesc cate zile am fost in concediu prenatal si restul pana 63 de zile le pierd, urmand inca 63 de zile postnatal? Asa stiu ca nu e indiferent pentru ca concediul asta de sarcina se plateste cu 85% din salariu,fara impozit iar concediul de crestere al copilului numai cum 75% impozitat... imi puteti scrie cateva vorbe si de cuantumul acestor concedii?
multumesc pentru raspunsul rapid si detaliat!
O zi buna:)
Se reporteaza : de exemplu, daca va luati 20 de zile prenatal , atunci postnatalul poate avea 106 zile.
Ultima modificare: Miercuri, 2 August 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate 2014 magdama magdama Buna dimineata, Am si eu o mare nelamurire privind concediul de maternitate, iar cei de la resurse umane nu mi-au putut da un raspuns clar. Eu trebuie sa nasc ... (vezi toată discuția)
Concediu sarcina si lauzie oanabitta oanabitta Buna ziua am citit undeva astfel concediu de sarcina este de 63 zile calendaristice si 63 de zile cel de lauzie . Ce ma intereseaza pe mine daca pot acumula ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal ioana_tm ioana_tm Buna ziua. Sunt insarcinata si trebuie sa nasc in 23-25 ianuarie 2012. De cand as putea sa intru in concediu prenatal? Eu as dori sa imi iau din 19 noiembrie ... (vezi toată discuția)