avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 223 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune cu unul din parinti in viata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune cu unul din parinti in viata

Buna ziua. Daca tatal meu a murit acum multi ani si mama inca este in viata , se poate ca partea ce ii revine mamei sa mi-o dea mie din dorinta ei ? Succesiunea dupa tata nu s-a facut. Trebuie facuta aceea intai ? Sau merge si asa ? Ca mama sa-mi dea partea ei ? Am intalnit diverse pareri si as vrea un raspuns mai sigur . Multumesc anticipat .
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 10:36, 3 August 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Trebuie sa faceti succesiunea dupa tatal decedat si mama sa va cedeze partea care-i revine, daca nu mai sunt si alti mostenitori rezervatari.
Mai sunt si alti frati. Trebuie sa fie ei de acord ca mama sa mi poata da partea ei ?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, trebuie acordul scris al fraților, că altfel se consideră donație mascată care după moartea mamei pot ataca actul în instanță.
Cel mai bine pentru situația dvs este să vă facă la NOTAR CONTRACT de ÎNTREȚINERE în schimbul părții ei din imobil care să vi-l treacă în proprietate.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Trebuie dezbatuta succesiunea dupa tata. In cadrul dezbaterii succesorale se va stabili cota mamei.
Pentru asta, este obligatorie prezenta tuturor mostenitorilor.
Daca fratii dvs nu au nici o pretentie la mostenirea tatalui, pot da declaratie de renuntare, iar mostenitori veti ramane dvs si mama.
Dupa care, puteti incheia cu mama un contract de donatie prin care mama va transmite cota mostenita de la tata + cota ei de drept.
Daca mama nu doreste intretinere efectiva, nu aveti de ce sa faceti un contract de intretinere.
La cota mamei de drept ma refeream dna Raluca Balan. N am stiut cum se numeste. Fratii nu sunt de acord sa mi revina mie tot.. de asta intrebam daca poate sa mi dea cota ei de drept fara acordul lor. In fond e cota ei . N ar trebui acordul lor. Sau totusi trebuie ?

Alte discuții în legătură

Ce act nu poate fi atacat in instanta? teodorat teodorat buna ziua.mentionez ca suntem 2 frati tatal meu a decedat,avem succesiunea dupa tata iar mama mea vrea sa ii lase doar copilului meu minor sau mie partea ei de ... (vezi toată discuția)
Succesiune modalitati de despagubire musca cornel musca cornel mama a decedat de un an jumate , tata traieste si eu locuiesc cu el ,nu am facut inca succesiunea mai am un frate cat are dreptul din apartamentul parintilor ... (vezi toată discuția)
Mostenitori si cotele ce le revin Marius275768 Marius275768 A murit mama, apoi a murit fratele si apoi a murit tata si eu am ramas singura. Fratele meu nu a fost casatorit dar are 2 copii legitimi. Dupa moartea mamei si ... (vezi toată discuția)