avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 971 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament sau donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament sau donatie

Ce act trebui intocmit de catre bunici pentru a ceda dreptul de proprietate asupra unui imobil catre unicul lor nepot? Mentionez ca mama copilului este in viata, dar nu doreste ca imobilul sa ii apartina, ci sa apartina fiului. Imobilul este pe numele ambilor bunici,iar nepotul este major.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 12:13, 8 August 2017
Fie vanzare cumparare, fie donație sau testament.

Varianta adecvată este in functie de ce moștenitori rezervatari exista si de ce alte bunuri mai detin bunicii.
bunicii au o singura fiica, care la randul ei are un singur copil. nu exista persoane care sa ridice pretentii de vreun fel in privinta apartamentului. mama - care este mostenitor legal - nu doreste ca apartamentul sa fie pe numele ei. bunicii mai au un apartament pe numele lor, in care locuiesc, pe care dorim sa il treaca tot pe numele nepoatei, eventual cu clauza de a nu-l putea vinde cat sunt ei in viata.
Ultima modificare: Miercuri, 2 August 2017
whitecamelia, utilizator
Cea mai buna varianta e un contract de donatie cu uzufruct viager (bunicii folosesc imobilul pe timpul vietii, iar intrarea in posesie se face la decesul ambilor)
Va multumesc! Unde se incheie un astfel de document? La notariat? Dar prin testament este posibil? Costurile ar fi mai mici? inteleg ca in cazul donatiei, ca si in cazul vanzarii-cumpararii taxa este destul de mare.
Ultima modificare: Marți, 8 August 2017
whitecamelia, utilizator
Da, la notar. Ce inseamna pentru dvs "destul de mare"?
Contrar legendelor urbane, nu o sa va coste 50 de milioane, nici 100.
Daca valoarea imobilului nu depaseste 450.000 lei, taxele pentru donatie si pentru vaznare sunt aceleasi.
Testamentul nu e act de proprietate, ci doar o dispozitie pentru cauza de moarte, astfel incat va trebui dezbatuta succesiunea.

Alte discuții în legătură

donatie sau contract de vanzare cumparare? manilodisan manilodisan Bunica mea doreste sa lase imobilul pe care-l detine fiicei sale (mama mea). Mama mea a mai avut o sora care a decedat in 2004 lasand in urma 2 nepoti care au ... (vezi toată discuția)
Schimbare propietar locuinta VladutV VladutV Care sunt pasii pe care trebuie sa ii intreprinda persoana in varsta care vrea sa lase casa pe numele nepotului, in timp ce parintele este in viata. Care este ... (vezi toată discuția)
Donatie sau testament? lucille21 lucille21 Buna ziua, Bunica si tatal meu sunt proprietari 50-50 la un apartament dupa ce s-a facut succesiunea dupa bunicul meu ( tatal meu fiind singurul copil al ... (vezi toată discuția)