avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 719 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... speta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

speta

buna! ma poate ajuta cineva cu un sfat?
situatia este urmatoarea: A cumpara de la B un spatiu comercial in suprafata de 200 m.p..
tot A cumpara de la C un teren in suprafata de 10 m.p.
A intra in posesia magazinului care se afla la parterul unui bloc de 10 etaje si cand cere sa-i arate care este terenul pe care l-a cumparat afla ca terenul este cota sa indiviza din terenul pe care este construit blocul.
in dr. ( propr. fortata si perpetua ) este mentionat ca terenul pe care este construit blocul este al tuturor proprietarilor. de asemenea mai este mentionat ca in actul de vanzare-cumparare trebuie sa fie trecut dreptul sau de propr asupra partilor comune ale blocului respectiv asupra terenului.
o alta neclaritate este faptul ca daca se calculeaza 300 m.p. ( suprafata pe care este construita scara impartita la 50 de apartamente, fiecare apartament ar avea 6 m.p. ci nu 10 )
intrebarea mea este: de ce A a cumparat spatiul de la un proprietar si terenul de la un alt proprietar ( in mod normal B trebuia sa fie proprietar in indiviziune pe terenul de sub bloc ci nu C ) ?
poate fii vorba de un alt teren ( cel din fata magazinului ) ?
multumesc!
Cel mai recent răspuns: luiza1079 , utilizator 14:24, 18 Ianuarie 2006
Doua lucruri nu imi sunt clare:
1. Daca terenul face parte din ceea ce se cheama "proprietate comuna pe cote parti stabila si perpetua", cum s-a putut incheia un contract de vanzare cumparare separat, stiut fiind faptul ca niciodata un coproprietar nu poate instraina cota sa parte ideala si abstracta fara sa instraineze concomitent si bunul principal aflat in proprietae exclusiva???
2. la incheierea unui astfel de contract (vanzare-cumparare teren) nu a existat o documentatie cadastrala? e greu de crezut ca cineva cumpara un teren fara sa-l fi identificat in prealabil si fara sa-l fi descris cu precizie in contractul respectiv...
multumesc pentru raspuns!
acelasi lucru m-am intrebat si eu. cum este posibil ca cineva sa cumpere un teren fara sa-l vada? ei bine, este posibil.
A a cumparat terenul respectiv pentru ca i s-a spus ca este terenul de sub bloc si ca trebuie sa-l cumpere daca vrea sa cumpere magazinul. Vanzatorul sustine ca este terenul de sub bloc desi a fost vandut separat de magazin si desi are intabulare si numar cadastral ( am vazut actul de v-c ).
in situatia in care terenul a fost vandut prin act separat avand si nr. cadastral si intabulare, crezi ca este terenul de sub bloc?
crezi ca A a fost inselat ?
cum sa fac cererea de chemare in judecata daca nu pot identifica terenul?
eu sunt aproape convinsa ca nu este terenul de sub bloc ci terenul din fata magazinului .
merci mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Instrainare cota parte indiviza teren fara acord proprietari pentru acces auto crimus crimus Proprietarul unui teren a construit pe acesta un bloc, la parter avand 2 spatii comerciale pe care si le-a pastrat pentru el. In Cartea Funciara aceste spatii ... (vezi toată discuția)
Coproprietate leusan leusan socrii mei au decedat .A rama o casa si terenul aferent.In actul de v/c din 1972 se specifica: ,,se vinde din suprafata totala de 1760 mp ,apartamentul ... (vezi toată discuția)
Drept de folosinta a locului de parcare nossferatuss nossferatuss Buna ziua. Am achizitionat un apartament intr-un bloc nou si am primit de la dezvoltator, prin contractul de cumparare, \"dreptul de folosinta exclusiva\" ... (vezi toată discuția)