Buna ziua.
Am o nelamurire, care consta inurmatoarele.
Suntem 2 frati, eu avand si testamentul (fiind legatar universal).Fratele m-a actionat in judecata pentru “reductiunea liberalitatilor excesive”, dar la primul termen l-a suspendat, deoarece a deschis un alt proces pentru succesiune. Si primul proces ramanand suspendat pana la hotararea definitiva a celui de-al 2lea proces. Dar nu stiu de ce al-2-lea proces s-a dezinvestit (nici nu a avut termen) , si nici nu a mai facut vreun demers sa redeschida un alt process de succesiune.
Nedumerirea mea este:
1. Daca primul proces s-a suspendat si in viitor se va redeschide care va fi termenul de repunere pe rol, acela cand s-a depus dosarul, sau cand se redeschide?
2. Avand in vedere ca cauza care a stat l-a baza suspendarii a fost anulata(dezinvestire), ce consecinte are asupra primului dosar( reductiunea)
3. Daca a trecut mai mult de 3 ani ( procesele s-au facut in acest interval), intervine prescriptia?
4. Nu inteleg terminologia dintre “ reductiunea liberalitatilor excesive” si “atacarea testamentului”, e una si acelasi lucru ?
5. Cand voi reusi sa fac succesiunea in instanta, practic cum se interpreteaza prescriptia?
Va multumesc.
1.repunerea pe rol înseamnă redeschiderea dosarului
2se poate relua.
3 nu
4 nu.prin una se anulează testamentul prin alta își cere partea
5daca are câștig de cauza se va face succesiunea prin instanta.nu exista prescripții in acest ca