avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 756 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... reductiunea liberalitatilor excesive prescriptie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

reductiunea liberalitatilor excesive prescriptie

Buna ziua.
Suntem 2 frati, iar eu detin testament si un precontract de v/c cu clauza de intretinere.
Problema de care ma lovesc consta in faptul ca fratele nu doreste sa vorbim de succesiune cu toate ca a acceptat mostenirea, si ma tot poarta prin tribunale, sub diverse pretexe, iar ultima isprava a inaintat dosarul cu "reductiunea liberalitatilor excesive " pe care l-a suspendat, pe motiv ca a deschis un nou dosar "succesiune", dar am aflat ca a fost anulat de instanta. Au trecut 3 ani de la decesul parintelui, si in acest caz se poate vorbi de o prescriptie ?
Au trecut mai bine de 2 luni de cand succesiunea a fost respinta si reductiunea excesiva nu a mai fost pusa pe rol.
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Pînzaru , Avocat 17:52, 27 Noiembrie 2016
In ceea ce priveste chestiunea prescriptiei reductiunii liberalitatilor excesive, Codul civil dispune astfel:

Art. 1095
Termenul de prescripţie
(1) Dreptul la acţiunea în reducţiune a liberalităţilor excesive se prescrie în termen de 3 ani de la data deschiderii moştenirii sau, după caz, de la data la care moştenitorii rezervatari au pierdut posesia bunurilor care formează obiectul liberalităţilor.
(2) În cazul liberalităţilor excesive a căror existenţă nu a fost cunoscută de moştenitorii rezervatari, termenul de prescripţie începe să curgă de la data când au cunoscut existenţa acestora şi caracterul lor excesiv.
(3) Excepţia de reducţiune este imprescriptibilă extinctiv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reductiunea liberalitatilor excesive corbumihai77 corbumihai77 Buna ziua. Am o nelamurire, care consta inurmatoarele. Suntem 2 frati, eu avand si testamentul (fiind legatar universal).Fratele m-a actionat in judecata ... (vezi toată discuția)
Prescriptie ContSters255159 ContSters255159 Am o nedumerire ,care consta in faptul ca am un testament, urmat de un antecontract de v/c cu clauza de intretinere. Iar intrebarea mea consta daca au trecut 3 ... (vezi toată discuția)
Valabilitate testament olograf care incalca rezerva succesorala NicholasNickleby NicholasNickleby Bună ziua! Situație: soț supraviețuitor cu doi copii, unul bun și muncitor, celălalt tot bun dar cu o viață personală cel puțin agitată. ... (vezi toată discuția)