avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 839 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... E legal ca plafonarea indemnizatiei pentru cresterea ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

E legal ca plafonarea indemnizatiei pentru cresterea copilului sa se aplice si pentru persoanele care sunt deja in plata?

Buna ziua.

Ma poate lamuri cineva daca e legal sau nu ca statul sa plafoneze indemnizatia si celor care sunt deja in plata?

Intreb pentru ca acum ceva vreme, ministrul muncii declara la TV faptul ca indemnizatiile aflate deja in plata nu pot fi modificate, iar acum ordonanta cica se aplica si pentru cei aflati deja in plata.

Ce cadru juridic da voie modificarea acestor sume deja calculate si pentru care deja s-a inceput plata?

Va multumesc.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sa asteptam publicarea OUG de modificare in Monitorul Oficial sa vedem ce prevederi contin.

"Guvernul a modificat, în ședința de astăzi, OUG nr.111/2010 privind indemnizația pentru creșterea copilului, stabilind o limită maximă de 8.500 lei lunar. Prevederea se aplică începând cu drepturile aferente lunii septembrie 2017 atât pentru persoanele care au drepturile stabilite sau solicitate anterior acestei date, cât și pentru situațiile ulterioare."
[ link extern ]
Noua Ordonanta, daca in ea se stipuleaza acest lucru. Probabil tot aici se mentioneaza ca aceasta Ordonanta inlocuieste legea care a functionat pana acum in acest sens.
Atunci cand se taie/micsoreaza legal salariul, acest lucru se face numai la unii ?! Nu ! Este exact acelasi lucru !
Ultima modificare: Vineri, 4 August 2017
marinasimionescu, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu este exact acelasi lucru .. Art.15 alin,.2 din Constitutie prevede neretroactivitatea legii civile.
[ link extern ] ==

Acum, ca a fost publicata in MO, si se poate studia, e legala/constitutionala aceasta masura?

Conform ordonantei, guvernantii plafoneaza si indemnizatiile deja calculate si care sunt in plata.

Mi s-ar parea normal ca aceasta masura sa fie valabila doar pentru cei care urmeaza sa intre in plata din Octombrie (drepturile aferente lunii luna Septembrie), nu si cei care deja beneficiaza de indemnizatie, cum a si dat asigurari ministrul muncii acum vreo cateva saptamani.

Tinand cont ca cei care sunt deja in plata s-au incadrat intr-un anumit cadru legal pentru viitorii 2 sau 3 ani, in functie de caz, nu se poate invoca principiul neretroactivitatii?

Multumesc.

Ultima modificare: Sâmbătă, 12 August 2017
Andrei198701, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu maternitate Claudia Ned Claudia Ned Buna ziua! Am intrat in prenatal in data de 2.09.2019, inca nu am primit primii bani pe prima luna. Mi s-a zis de la Hr, ca prenatal + postnatal inseamna 85% ... (vezi toată discuția)
Ccc - vechime in specialitate ginacuta ginacuta Buna ziua! in perioada ian 2005-nov 2006 am beneficiat de concediu de crestere a copilului in varsta de pana la 2 ani. Potrivit art. 18 alin. (7) Ordonanţa ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil Elisabeta C. Elisabeta C. Voi beneficia de prevederile legislatiei actuale privind cuantumul indemnizatiei si durata concediului maternal (copil nascut pe 22 sept. 2010) si stiu ca de ... (vezi toată discuția)