Salut.
Acum vreo vreo saptamana am avut parte de un incident rutier.
Dadeam cu spatele intr-o parcare si am lovit pe cineva in portiera soferului (domnul care era la volan dadea de asemenea cu spatele).
Am stabilit de comun acord ca eu sunt cel (mai) vinovat (cu toate ca nu era chiar 100% nevinovat) si i-am dat o copie dupa buletin si asigurarea RCA.
A doua zi am mers amandoi la sediul firmei unde am asigurare (atat RCA cat si CASCO) si am completat impreuna amiabilul.
Dupa ce mi-au facut poze la masina mi-au spus cei de la asigurare ca "eu am scapat".
Domnul pagubit trebuia sa mai vina dupa cateva zile sa mai aiba de-a face o sesiune de hârtogaraie.
Dupa cateva zile, ma suna cei de la asigurari si-mi spun ca de fapt e culpa comuna.
Am doua intrebari:
1. E normal sa se schimbe "verdictul" din culpa necomuna in culpa comuna dupa cateva zile, in conditiile in care in ziua care am completat amiabilul, am descris clar situatia, s-au facut poze la ambele masini si am stabilit de fata cu ei ca e vina mea?
2. Ce am de pierdut/castigat daca pana la urma culpa comuna si nu culpa necomuna (sau cum i-o mai fi zicand)? Altfel spus, daca as avea de ales, de ce as alege-o pe una si nu pe cealalta?
P.S. Probabil unii o sa-mi sugereze sa vorbesc direct cu cei de la asigurare despre chestiile astea, "ca sigur ma lamuresc ei". Dar ei probabil o sa incerce sa ma vrajeasca. As vrea sa-mi spuna cineva pe sleau cum sta situatia.
Chiar dv ati spus ,ca ati recunoscut ca erati cel "mai "vinovat. Daca a fost vina amandurora, atunci este culpa comuna si nu alegeti dv varianta care credeti ca va avantajeaza. In acest caz, daca vorbim de polita rca, asiguratorul despagubeste 50% din valoarea daunei, iar diferenta este suportata de asigurat.In cazul dv, sunteti avantajat ca aveti o polita casco, consultati-va cu inspectorul de daune si vedeti ce va avantajeaza .
1. La data completarii constatului amiabil, nu se stabileste culpa vreunuia dintre conducatorii auto, chiar daca unul dintre ei ar zice ca este vinovat.
Aceasta apreciere se face ulterior dupa analiza dinamicii accidentului dintre cei 2 asiguratori RCA ai autovehiculelor implicate, in functie de situatia in care s-a produs accidentul (bifa din coloana A si B) si de declaratiile conducatorilor auto.
Societatile de asigurare au incheiate anumite protocoale in acest sens, iar culpa se stabileste ulterior constarii, de lichidatorii de dauna/ juristi, nu de inspectorii constatatori.
2. La culpa comuna, proprietarii autovehiculelor, vor fi penalizati in anul urmator la reinnoirea politelor RCA cu 2 clasa de Malus pentru acest eveniment, daca despagubirile se vor achita pana la sfarsitul acestui an.
Accident usor
Cineva06
Buna zua,
As dori sa ma ajutati cu o speta mai atipica. Doua autovehicule circula pe \"minunatele\" noastre sosele din sensuri diferite. Axul soselei este ... (vezi toată discuția)