avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1942 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Accident usor
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Accident usor

Buna zua,
As dori sa ma ajutati cu o speta mai atipica. Doua autovehicule circula pe "minunatele" noastre sosele din sensuri diferite. Axul soselei este nemarcat. La un moment dat ambele autovehicule au cate un crater pe partea lor. In incercarea de a le evita, ambele ajung foarte aproape de axa drumului sau chiar pe axa drumului (nu s-a putut stabili care din autovehicule a depasit axa drumului aceasta nefiind marcata). Urmarea: ambele autovehicule avariate si nici unul din soferi nu isi recunoaste vinovatia (posibil sa fi fost ambii vinovati).
Care este procedura in acest caz? De prezentat ne-am prezentat la primul post de politie, dar agentii ne-au trimis la asiguratori. Am citit ca asiguratorul va stabili cine a fost vinovat, sau daca e cazul declara culpa comuna.
Care sunt consecintele? Va ramane soferul declarat vinovat fara carnet? Sau nu se aplica nici o penalizare? Daca e culpa comuna, asiguratorul va plati reparatiile sau trebuie fiecare sa isi faca masina pe banii lui? Asiguratorul va da o dovada cu care se poate repera masina? Se poate iesi cu acea dovada din tara?
Stiu ca am multe intrebari, dar inainte de a face vreun pas, as dori sa ma informez, sa fiu in cunostiinta de cauza.
Va multumesc foarte mult.
Cel mai recent răspuns: Alexandru Stratopol , Consilier juridic 14:46, 2 Decembrie 2009
Buna ziua !
Va prezentati la unul din cei doi asiguratori( daca intamplator este acelasi cu atat mai bine). Aici se completeaza niste formulare tipizate( unde faceti si o schema a producerii accidentului). In urma acestor costatari se stabileste vinovatul, pe a carei asigurare se face cealalta masina( daca exista o asigurare CASCO ar fi bine sa le reparati pe aceasta si impartiti plata asigurarii). In acest caz, numit si intelegere amiabila, politia nu mai are un rol procedural si automat nu se aplica sanctiuni contraventionale.
Daca insa nu reusuti sa va intelegeti amiabil, veti fi trimisi la politie( sectia accidente usoare din cadrul politiei rutiere) unde se va face o constatare, se va gasi un vinovat sau culpa comuna, se vor aplica sanctiuni contraventionale si pierdeti si timp mai mult .
Acum dumneavoastra aveti de ales !:D
Cu stima !
In cazul in care soferii implicati nu se pun de acord cu privire la modul in care a avut loc accidentul, in speta dand vina unul pe altul, trebuie sa se prezinte la organele de politie care vor incheia proces verbal de contraventie si vor stabili vinovatia.

Se pierde de cele mai multe ori din vedere ca acest constat trebuie sa fie AMIABIL, adica partile sa cada la intelegere.
As mai avea o intrebare. Daca se declara culpa comuna, asiguratorul mai plateste ceva? (am auzit varianta ca ar plati cate 50% din reparatia fiecarei masini)
Si avand aceiasi firma de asigurare, se poate face declaratia in doua orase diferite? (masinile erau din orase diferite, dar au acelasi asigurator).
In caz de culpa comuna cand organele ce au competenta sa stabileasca acest lucru (politie, parchet, instanta etc.) nu individualizeaza procentual cat e vina fiecarui conducator auto normele RCA dispun ca vina se imparte in mod egal la cei care au provocat accidentul (50-50 in cazul descris de dvs).
Asiguratorul RCA al celui care v-a lovit pe dvs. spre exemplu va despagubi 50% din dauna.
Constatul amiabil trebuie completat de ambii conducatori auto, sunt 2 foi ce se imprima, apoi fiecare conducator ia un exemplar si se pot duce la societati de asigurare diferite, din orase diferite etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Culpa comuna vs culpa necomuna conectionist conectionist Salut. Acum vreo vreo saptamana am avut parte de un incident rutier. Dadeam cu spatele intr-o parcare si am lovit pe cineva in portiera soferului (domnul ... (vezi toată discuția)
Accident usor drum privat dan_pal dan_pal Buna ziua Am o intrebare legata de un accident facut pe un drum privat. Am iesit din parcare si din cauza unei masini parcate aveam vizibilitate redusa, asa ... (vezi toată discuția)
Accident de circulatie , posibil culpa comuna? dvnity dvnity Buna ziua, In urma cu 1 luna si ceva sotia mea si cu mine am avut un accident de masina. Mergeam pe un drum judetean cu 2 sensuri de mers , am vrut sa facem ... (vezi toată discuția)