avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 972 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... SOS!!! SUNT SANTAJATA DE FIRMA
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

SOS!!! SUNT SANTAJATA DE FIRMA

Buna seara.Am nevoie mare sa-mi dati un sfat si sa-mi spuneti ce am de facut.Sunt angajata la o firma din luna noiembrie 2008 dar cim mi l-au facut doar din decembrie.
Sunt acum insarcinata in 7 luni, am instintat firma in scris de starea mea inca de cand aveam 10 saptamani de sarcina.Din acel moment au inceput presiunile.Mentionez ca sunt singura angajata cu cim in cadrul firmei .Mi s-a cerut inca din luna august sa ies in prenatal, ceea ce nu era posibil, ca sa ma plateasca statul ca ei sa nu aiba nimic de platit pentru mine. In luna septembrie iar mi s-a cerut acelasi lucru,le-am comunicat ca o sa ies in prenatal din 15 octombrie dar de la 1 octombrie o sa cer concediu medical .Am reusit sa iau concediu medical din 24 septembrie. Azi ,29 septembrie sunt chemata de avocata firmei care imi comunica ca lipseste o suma mare de bani din firma,bani care au fost scosi de mine si sunt nejustificati. Le-am explicat ca pentru acea suma sa dea socotala adminstratorul firmei deoarece el mi-a zis sa-i scot ca sa poata plati angajatul care lucra din luna februarie pana in mai la negru in cadrul firmei.Dar nu ii intereseaza, daca eu nu am chitante pt acei bani atunci inseamna ca i-am furat.Eu pot demonstra prin corespondenta de mail avuta cu administratorul firmei ca acei bani pentru ce scopuri erau si ca a existat un angajat care a lucrat la negru in cadrul firmei pt ca il tot amana cu intocmirea cim.Mi-au zis sa-mi dau demisia si sa semnez ca mi-am primit toate drepturile banesti de la ei pana inclusiv luna decembrie 2009 sau daca nu imi fac dosar penal pentru lipsa banilor.Ce sa fac, sa depun o sesizare la ITM???Mentionez ca administratorul a facut pe numele meu delegatii,fara acordul meu,fara ca eu sa fi fost plecata vreodata in acele delegatii, doar ca sa se scada cu sume mari de bani, sume cu care era defapt platit angajatul la negru.Ce e de facut? Va rog ajutati-ma!!!
Cel mai recent răspuns: ContSters69724 , utilizator 08:09, 1 Octombrie 2009
eu zic sa va duceti direct la politie inaintea lor sub acuzarea savarsirii infractiunii de calomnie si santaj si pe urma la ITM
Sfatul d-nei consilier Petrescu este foarte corect si trebuieste urmat.Maine,aratati cedlor de la locul de munca,daca acestia va contacteaza, ca din motive medicale,nu va puteti prezenta sa luati legatura cu conducerea sociatetii,dar mergeti la un avocat ,pe care il rugati sa va insoteasca ,dupa ce discutati in prealabil,la politie pentru a formula plangere impotriva celor vinovati.Daca mergeti la serviciu,la convocarea celor de acolo si nu mergeti inainte la politie,veti avea probleme.Conduita celor de la locul de munca-din cele relatate de dvs.- este evidenta.cei de acolo doresc sa va gaseasca "tap ispasitor" si veti avea,probabil,probleme deosebit de grave
Sfaturile de mai sus sunt pertinente si ati putea face aceasta, dar reclamatia nu va scapa de probleme... pt ca angajatorul va dori sa iasa in castig – adica, nu va dori sa se aleaga cu un dosar penal.
Trebuie sa stiti ca in asemenea cazuri se pune problema in felul urmator: ”cuvantul unuia impotriva cuvantului celuilalt”. Cel care dovedeste o credibilitate ”mai mare” castiga.
Daca la data cand sunt scrise delegatiile (pe care, sper, nu le-ati semnat) dv puteti proba ca ati fost in cu totul alta parte aveti mai multe sanse – dar daca erati la locul de munca sunteti sigura ca cineva doreste sa fie martor in favoarea dv? Daca sunt semnate delegatiile... ar putea fi o complicitate (cel putin) a dv la incalcarea legii...
Apoi, concediile prenatale sunt platite de firma, dar firma isi poate recupera – pe baza de cerere – banii de la ”sanatate” – aspect care face ca motivul de santaj sa nu prea stea in picioare. Si pt concediul medical – cu exceptia primelor 5 zile, in general, firma isi recupreaza banii... Deci, ori ca ar fi prenatal, ori ca e numit medical, tot cam pe acolo e...

Nu prea se intelege de unde ”ati scos banii”... Daca i-ati scos din banca aveti dovada ca i-ati scos... Dar daca i-ati dat administratorului pur si simplu... e mai nasol... Cel platit la negru (pt care scrieti ca erau banii) ar depune marturie ca a fost platit in data cutare? Data cand ati scos banii (sau apropiata)... Mesajele va sunt de ajutor, dar chiar si asa: cum dovediti ca i-ati dat banii angajatorului, la propriu?! Puteti dovedi, in principal (cu aceste mesaje), ca el a avut un angajat pt care nu a incheiat un c.i.m., dar nu si faptul ca i-ati dat banii pe care i-ati scos si pe care va acuza ca i-ati furat...

Reclamatia la ITM poate conduce la amendarea firmei, dar nu v-ar absolvi pe dv de o eventuala infractiune (de care va acuza ei).

N-au o baza legala pt a va cere sa semnati ca ati ”primit drepturi” pana in Decembrie 2009! Ce drepturi sa mai primiti daca plecati in Octombrie, cu demisie?

Am incercat sa va ilustrez latura eventual penala, dar va interveni un specialist in dreptul muncii...
~ Conținut șters la cerere ~
In plus fata de colegi v-as recomnada sa va adresati politiei sub aspectul savarsiri infractiunii de "' santaj"'.Imi pun intrebarea , daca aveau hiar atatea probe ca ati luat bani din firma de ce nu v-au reclamat deja? Nu cumva e doar intimidare?Desigur nu ma pot pronunta doar pe datele oferite.
Oricum nu aveti de ce sa va dati demisia, mai ales ca legea va protejeaza in situatia in care sunteti.

Alte discuții în legătură

Concediu pre si post natal neplatit de angajator stephanatsea stephanatsea Buna Ziua, Pentru a beneficia de indemnizatia de crestere a copilului(2 ani), sotia platea \"din mana\" banii catre firma unei cunostinte. Asta s-a intamplat ... (vezi toată discuția)
Sume necuvenite - eroare program contabilitate popa_iulia popa_iulia Buna ziua, Ma aflu in postura de a returna 400 de lei fostei firme angajatoare si as vrea sa stiu in ce masura trebuie sa platesc eu acesta eroare. Pana in ... (vezi toată discuția)
Salariu probabil irecuperabil bdc2001us bdc2001us Buna ziua, Lucrez in cadrul unei firme in care politica este asa: 1. Te angajam daca accepti ca o treime din salariu sa fie in acte iar trei sferturi la ... (vezi toată discuția)