Buna ziua,
Lucrez in cadrul unei firme in care politica este asa:
1. Te angajam daca accepti ca o treime din salariu sa fie in acte iar trei sferturi la negru
2. Nu conteaza cat stai peste program conteaza doar sa ajungi dimineata la program si sa nu se intample sa NU stai peste program.
Salariul se primeste astfel pe 20 ale lunii primesti pe card banii legali pentru luna trecuta, urmand ca pana la sfarsitul lunii sa primesti si diferenta la negru.
Din luna decembrie 2008 situatia sta astfel: am primit cu intarziere de 10-20 zile banii de pe card (dar i-am primit) iar banii la negru(cei mai multi de altfel si cei mai importanti) nu i-am vazut in 2009.
Cu alte cuvinte brusc in 2009 salariul meu este de TREI ORI MAI MIC. Am facut sapaturi si am aflat ca acele hartii pe care semnam ca am primit banii lunari la negru erau distruse. Pe contractul de munca sunt numai banii declarati la stat.
Am vreo sansa sa-mi recuperez banii pt care am muncit dar pe care eu nu i-am mai vazut?!? Daca da ...ce ar trebui sa fac? Exclus varianta cu ITM-ul pt ca vin frecvent la noi dar cum vin la fel pleaca :)
1. Am patit si eu ca dvs. si la un control patronul a spus: "da, i-am dat din dividendele mele, sunt banii mei si fac ce vreau cu ei, ii dau la cine vreau eu!" A zis ca m-a premiat din buzunarul sau pentru indeplinirea exemplara a atributiilor de serviciu.
2. Sincer, nu vad ce sanse ati avea. De dat in judecata nu prea merge ca nu aveti probe. Doar bunul simt al angajatorului care sa va restituie sumele neplatite, dar, slabe sanse.
3. Salariul dvs. nu este mai mic, este acelasi din CIM. Venitul (la negru) s-a micsorat.
4. Acum, strict legal vorbind, vina este si a dvs. ca ati acceptat asa ceva. Mai devreme sau mai tarziu era inevitabil sa se intample si asta, indiferent de existenta sau nu a "crizei" prin care trece tara.
5. Poate un coleg avocat sa va dea o sugestie.
Mult succes!
Sarbatori fericite!
Pentru banii la negru primeati vreun fluturas? Aveti vreo dovada ca va dadea astfel banii, adica la negru?
Este destul de greu in instanta sa se dovedeasca acest lucru daca nu aveti macar un inscris....
Niciodata sumele la negru nu se inscriu in acte oficiale. Fluturasul este un act oficial, este o proba scrisa. In cel mai bun caz te pune sa semnezi un fel de stat de plata care ramane in posesia privata a patronului.
Singura hartie unde apare acea plata la negru era o hartie cu un tabel unde eram toti trecuti si fiecare avea in tabel suma la negru , oprirea convorbirilor telefonice (depasirile fata de suma suportata de firma), alte retineri si in penultima coloana suma cu care ramaneai dupa ce scadeau cele enuntate mai sus. In capatul celulelor ultima era pentru semnatura. Cand veneam sa ridicam banii casiera acoperea cu o foaie persoanele de deasupra mea si cu alta cele de dedesupt pt confidentialitatea salariala ...sa nu vedem ce bani la negru primesc alti colegi. Teoretic ei o evidenta neoficiala trebuie sa o tina undeva alfel la atatia angajati nu ar mai tine minte cat mai au sa le restituie....pentru ca a te fenta si doua luni cu banii la negru e o practica veche. Daca angajatu e bun si vine cu o demisie are sanse ca ei sa repare greseala si sa te plateasca la zi.....numai ca faza asta tine o data maxim de doua ori adica chiar daca au realmente nevoie de tine pana la urma iti accepta demisia mergand pe ideea ca gasesc ei un prost.
Eu deja am consumat o demisie....deci urmatoarea chiar v-a fi acceptata fara plata la zi din urma a banilor negrii neprimiti :)
Oricum multumesc pt raspuns. SIncer banuiam care v-a fi raspunsul
Se poate face plangere la ITM.
In general baietii de la ITM au teritoriile marcate si nu se "deranjeaza" unii pe altii.
Dar daca faceti o plangere oficiala undeva mai sus in ITM exista totusi niste structuri mai "corecte".
Asemenea firma sigur are multe lucruri in neregula iar singura modalitate care o aveti este cea pe care o sugerez.
Sunt angajator si stiu ca la un control ITM va poate face VARZA ca firma sau poti face totul legal cu niste costuri inimaginabile.DACA se doreste gasirea a ceva nelegal de catre ITM va asigur ca se va gasi.
Nici o firma(exista si exceptii dar cum in tara asta nu se doresc lucruri clare si profesioniste) nu-si permite sa faca totul legal pentru ca in acest caz concurenta va aduce falimentul.Concurenta nu este niciodata controlata la sange.
Deci O PLANGERE LA ITM-ul TERITORIAL la care figureaza cu sediul sau punctul de lucru respectiv.
Acum mai exista si posibilitatea ca firma respectiva sa nu pateasca nimic chiar si asa.Este timpul sa renuntati la aceasta firma si sa cautati ceva la care este legal.Legea nu poate sa va apere daca si Dvs participati la un troc de acest gen.