avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 985 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... SOS!!! SUNT SANTAJATA DE FIRMA
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

SOS!!! SUNT SANTAJATA DE FIRMA

Buna seara.Am nevoie mare sa-mi dati un sfat si sa-mi spuneti ce am de facut.Sunt angajata la o firma din luna noiembrie 2008 dar cim mi l-au facut doar din decembrie.
Sunt acum insarcinata in 7 luni, am instintat firma in scris de starea mea inca de cand aveam 10 saptamani de sarcina.Din acel moment au inceput presiunile.Mentionez ca sunt singura angajata cu cim in cadrul firmei .Mi s-a cerut inca din luna august sa ies in prenatal, ceea ce nu era posibil, ca sa ma plateasca statul ca ei sa nu aiba nimic de platit pentru mine. In luna septembrie iar mi s-a cerut acelasi lucru,le-am comunicat ca o sa ies in prenatal din 15 octombrie dar de la 1 octombrie o sa cer concediu medical .Am reusit sa iau concediu medical din 24 septembrie. Azi ,29 septembrie sunt chemata de avocata firmei care imi comunica ca lipseste o suma mare de bani din firma,bani care au fost scosi de mine si sunt nejustificati. Le-am explicat ca pentru acea suma sa dea socotala adminstratorul firmei deoarece el mi-a zis sa-i scot ca sa poata plati angajatul care lucra din luna februarie pana in mai la negru in cadrul firmei.Dar nu ii intereseaza, daca eu nu am chitante pt acei bani atunci inseamna ca i-am furat.Eu pot demonstra prin corespondenta de mail avuta cu administratorul firmei ca acei bani pentru ce scopuri erau si ca a existat un angajat care a lucrat la negru in cadrul firmei pt ca il tot amana cu intocmirea cim.Mi-au zis sa-mi dau demisia si sa semnez ca mi-am primit toate drepturile banesti de la ei pana inclusiv luna decembrie 2009 sau daca nu imi fac dosar penal pentru lipsa banilor.Ce sa fac, sa depun o sesizare la ITM???Mentionez ca administratorul a facut pe numele meu delegatii,fara acordul meu,fara ca eu sa fi fost plecata vreodata in acele delegatii, doar ca sa se scada cu sume mari de bani, sume cu care era defapt platit angajatul la negru.Ce e de facut? Va rog ajutati-ma!!!
Cel mai recent răspuns: ContSters69724 , utilizator 08:09, 1 Octombrie 2009
Sfaturile pe care le-ati primit de la stimabilii colegi, sunt pretioase si va ajuta sa va ganditi la ctalea pe care o veti urma. Sunt de acord cu ei, vin doar cu o completare, din practica, intrucat ceea ce ati patit dvoastra, au mai patit si altii. Va spun doar ce au facut altii in situatia dvoastra si poate aceste exemple va incurajeaza si va dau o urma de speranta. Nu inainte de a trece la exemplul concret, va spun ca sunt de partea dvoastra, cu sufletul in primul rand, ca femeie si ca mama. Stiu prin ce treceti, am avut si eu o experienta neplacuta cu o reclamatie la Politie, cand eram insarcinata in ultima saptamana. In loc sa ma pregatesc sa-l astept pe bebe, ma taraiau unii pe la politie. Va doresc sa fiti tare, sa va ganditi la Dumnezeu si sa incercati tot ce va sta in putinta pt a razbi. E dreptul dvoastra si al copilului.
Revenind la subiect, va sfatuiesc sa mergeti la ITM. O cunostinta a patit la fel. Firma unde lucra nu i-a mai platit contributiile, nu a mai depus declaratiile. Risca sa piarda indemnizatia. Am trimis-o la ITM, desi stiam ca firma are relatii sus-puse. E mai greu in acest caz, dar si cu relatii, in cazuri de maternitate, nu se joaca nimeni, nici la ITM. Norocul in cazul dvoastra este ca aveti contract de munca. Nu mai au ce face. Incepeti cu reclamatia la ITM, pentru ca asta mi se pare urgent! Oricum dureaza pana vine controlul, dar va veni in cele din urma si o sa rezolvati.
Cat priveste problema banilor, asta este o practica des folosita de unii patroni. Se folosesc de angajati, ii baga in linia intai, dar pana la urma, degeaba. In fata legii si a controalelor tot administratorul raspunde. Am vazut multe cazuri la Garda Financiara, unde patronii dadeau vina pe contabila, ca ea a gresit! Li se replica sa o lase balta cu contabila, ca ei raspund de evidenta contabila! Contabila poate fi trasa raspundere, dar in alte conditii. Desi pare incredibil, iar unii contesta asta, organele de control, isi fac in cele din urma datoria, chiar daca uneori e nevoie de multa insistenta!
Sfatul meu: Inarmati-va cu rabdare, faceti plangere la ITM, la Politie, adunati probe. Sfatuiti-va si cu un avocat, el va poate fi sprijin si moral. Mizati pe faptul ca sunteti insarcinata, iar cei care va vor asculta plangerile, sunt si ei oameni: mame, tati, bunici. O sa fie bine, chiar daca acum vi se pare imposibil. Nu renuntati la lupta, nu va lasati intimidata! Ei pe asta mizeaza!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu pre si post natal neplatit de angajator stephanatsea stephanatsea Buna Ziua, Pentru a beneficia de indemnizatia de crestere a copilului(2 ani), sotia platea \"din mana\" banii catre firma unei cunostinte. Asta s-a intamplat ... (vezi toată discuția)
Sume necuvenite - eroare program contabilitate popa_iulia popa_iulia Buna ziua, Ma aflu in postura de a returna 400 de lei fostei firme angajatoare si as vrea sa stiu in ce masura trebuie sa platesc eu acesta eroare. Pana in ... (vezi toată discuția)
Salariu probabil irecuperabil bdc2001us bdc2001us Buna ziua, Lucrez in cadrul unei firme in care politica este asa: 1. Te angajam daca accepti ca o treime din salariu sa fie in acte iar trei sferturi la ... (vezi toată discuția)